Cyber hírek

publikálva
2002/27. (07. 04.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Ingyennet Elindult az Index kísérleti ingyenes internetszolgáltatása: a hagyományos, telefonos, betárcsázós (dialup) internet majdnem országos lefedettségű, és az első hónapban előzetes regisztrációt sem igényel. A szolgáltatás munkanapokon hajnali 2 és este 6 óra között, munkaszüneti napokon pedig hajnali 2 és délután 3 óra között elérhető.

Részletek: http://index.hu/0net/1/

n Állami internetkedvezmények Augusztustól állami támogatással nyújt kedvezményes internetelérési csomagokat a Matáv, a 150 forintos kedvezmény megszüntetését pedig az új csomagok augusztus 1-jei megjelenéséig elhalasztja - jelentette be az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pénteken. A bejelentéssel egy időben a Gazdasági Versenyhivatal közölte: nem tartja indokoltnak a Matáv Rt. elleni versenyfelügyeleti eljárást az internetes hívások kedvezményének eltörlése miatt. Az éjszakai időszakra kedvezményes internetes telefontarifát, a délutáni és hétvégi időszakra pedig két havidíjas csomagot vezet be a telefontársaság. Mindkét - havi 15 és 40 órás, bruttó 1550, illetve 2000 forintos - díjcsomag úgynevezett kiterjesztett kedvezményes időszakban érvényes: hétköznap 16 órától éjfélig, hétvégén és munkaszüneti napokon reggel 7 órától éjfélig. A Matáv augusztus elsejével egy új, kedvezményes éjszakai internettarifát is bevezet. Mindennap éjfél és reggel 7 óra között a 06-51-es hívószámon folytatott internethívások díja bruttó 0,50 forint percenként. Ez a kedvezmény a 15 órás és a 40 órás csomagok előfizetőinek is automatikusan jár.

n Legalize! Megalakult Magyarország első marihuánalegalizációs szerveződése Kendermag Egyesület néven. A tizenhárom alapító és számtalan pártoló tag között újságírókat, informatikusokat, reklámszakembereket, zenészeket és a DNS nevű, a kender ipari felhasználásáért síkra szálló egyesület tagjait találjuk. Céljuk, hogy minden törvényes eszközt felhasználva elérjék a THC-tartalmú kábítószerek (vagyis az úgynevezett könnyű drogok: marihuána és hasis) fogyasztásának legalizálását. Felső László elnök becslései szerint hazánkban mintegy három-négyszázezer embert érint a dolog, vagyis körülbelül ennyien használnak legalább alkalmanként marihuánát. "A környező országok mindegyikében már több ilyen egyesület is alakult - nálunk ez az első" - tudtuk meg Felső Lászlótól.

n Magyar fájlcserélő-háború Házkutatási paranccsal keresték fel a rendőrök a múlt héten az Mp3Portal.hu weblapot üzemeltető férfit váci lakásán, és a webszolgáltatójánál is átvizsgálták a számítógépeket. A hatóságilag megszüntetett weblapon mintegy ötszáz letölthető albumra mutattak linkek, ezenkívül shareware programok és videoklipek is szerepeltek a kínálatban. A weblap üzemeltetője, Pintér Zsolt az Indexnek nyilatkozva azt állította, hogy a lapon csupán linkek szerepeltek, tehát jogvédett fájlok nem voltak az oldalon. Az Mp3Portált havonta 250 000 felhasználó látogatta meg, 3 millió oldalletöltést produkálva. A rendőrségi beavatkozásra a MAHASZ feljelentése nyomán került sor - a bejelentés előtt értesítették a honlap tulajdonosát, és felszólították az oldal tartalmának eltávolítására, ez azonban nem történt meg. Az Origo értesülése szerint a rendőrség az üggyel kapcsolatban az utóbbi napokban két internetszolgáltatónál is házkutatást végzett.

n Amerikai fájlcserélő-háború Amerikai cégek között terjedőben a gyakorlat, hogy blokkolják munkatársaik hozzáférését az internetes zenei és videofájlokhoz, mert a kiadók perrel fenyegetik őket. A világ öt legnagyobb lemezkiadóját képviselő RIAA rendszerint az e célra fenntartott anonim vonalán kap tippeket az illegális fájlcseréről - a Nielsen/NetRatings felmérése szerint szinte minden amerikai vállalatnál akad olyan munkaállomás, amely fájlcserélő szoftvert futtat. Howard Berman kaliforniai képviselő olyan javaslatot nyújtott be az amerikai törvényhozásnak, ami a fájlcserélő szerverekkel szemben a szerzői jogok tulajdonosainak engedélyezné olyan szervertúlterheléses hackertámadás alkalmazását, amelyekért egyébként öt évig terjedő börtönbüntetés járna. Ellen Stroud, a Morpheus fájlcserélő szoftvert fejlesztő StreamCast Networks szóvivője úgy értékelte, Berman javaslata az önbíráskodó szabadcsapatok uralmát legalizálná. A RIAA közleményben üdvözölte a törvényjavaslatot.

n Bioműanyag Az ausztrál Plantic Technologies még ebben az évben gyártani kezdi a kukoricakeményítőből készült bioműanyagot - adta hírül az Index. Az ausztrál kormány által kifejlesztett technológia nagy szerepet játszhat a 21. század környezetvédelmében, hiszen a világ minden táján egyre nagyobb gondot okoz a felgyülemlő, hatalmas mennyiségű műanyag hulladék. Csak Amerikában évente 24 millió tonna plasztikszemét keletkezik, ennek nagy része már most is szemétlerakókba megy. Németországban a BASF százezer háztartásban teszteli az Ecoflex elnevezésű, kőolaj alapú bioplasztikját, az Egyesült Államokban a Biocorp North America gyárt lebomló szemeteszsákokat, poharakat és evőeszközöket. Az új ausztrál bioplasztik viszont kevéssel fagypont fölötti hőmérsékleten is lebomlik, egyszerűen a nedvességnek és a talaj mikroorganizmusainak köszönhetően. Az eldobott csokipapír esőben nagyjából egy óra alatt olvad el, és pár hét alatt bomlik el teljesen szén-dioxidra és vízre. A bioplasztik egyébként ugyanúgy fest, mint a hagyományos műanyag, rugalmassága is hasonló. Gyakorlatilag bármire használható, szatyrok, virágládák, de akár orvosi eszközök is készíthetők belőle. Az élelmiszerek csomagolására alkalmas változat nagyjából annyiba kerül, mint a kőolaj alapú termékek.

n Kapcsolati háló Saját domainnevet kapott a gyorsan fejlődő magyar Whoiswho oldal, amely a barátok és ismerősök virtuális nyilvántartására szolgál. A www.wiw.hu oldalon a felhasználók lekérhetik kapcsolataik háromdimenziós hálóját, és megnézhetik, hogy az ismeretlenekhez milyen ismerőseiken át juthatnak el. A beépített fórumon informális módon lehet albérlettel, munkahellyel, bulival kapcsolatos információkat cserélni.

n Kiképző szoftver A hivatásos brit hadsereg katonái a jövőben lövöldözős játékokkal gyakorolhatják a harctéri taktikát, miután egy cég a Counterstrike módosított verziójával kereste meg a szigetország védelmi minisztériumát. A QinetiQ által benyújtott rendszer a brit védelmi minisztérium reményei szerint arra is alkalmas lehet, hogy valós küldetések virtualizált helyszínein gyakoroljanak vele a katonák bevetés előtt.

n Izzadó próbababák Hongkongi tervezők olyan találmánnyal álltak elő, mely a jövőben nagyban segítheti a ruhatervezők munkáját. Az új próbababa ereiben 37 fokos víz csörgedezik, szimulált kánikula esetén folyadékot ereszt a kényes helyeken. Az alkotók szerint találmányuk elsősorban a katonai és sportruházat világában hozhat nem várt fejlődést, de a szkafanderek tervezésénél is hasznos lehet.

n Digimpro Megjelent az első digimpro formátumban rögzített zenei anyag. A Mester Sándor által feltalált eljárás minden meghallgatásnál máshogy játssza le a számokat. Az albumon hét Korai Öröm- és egy Jutasi Tamás-számot találunk di-ben a három hagyományos audiofelvétel és a Di-player, azaz az új formátum lejátszását lehetővé tévő szoftver mellett.

publikálva
2002/27. (07. 04.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...