Tartalom

MaNcs, XIV. évf. 27. szám, (2002.07.04.) (2002-07-04)

Egotrip

Egotrip

Podmaniczky Szilárd: Déli verő

Az öregasszony ott ült a szobában. Éppen kinézett az ablakon. Megfordult a fejében, hogy kimegy a vécére, de hideg volt, különben is a macska már kint vizelt. Lehúzta a redőnyt, és elsírta magát, aztán elmosogatott. Nagyon magányosan élt, mindenkije meghalt, már csak ő maradt hátra. Azt mondta az orvos, hogy ő viszont sokáig fog élni, használja ki. De az öregasszony már nehezen lélegzett, ezért nem tudta kihasználni. Sokszor az ablakból figyelte a forgalmat, volt, hogy egy-egy hosszú pirosnál elaludt, úgy ébredt föl éjszaka, hogy az ablakban alszik, hull rá az eső, vagy fújja a fejét a szél.

Egotrip

Nádasdy Ádám: Modern Talking

Négyéves forma kisfiú és kislány utazott a trolin, egy hirtelen fékezésnél összekoccant a fejük. "Öszszeütöttük a fejünket!" - kiabálta a kisfiú nevetve. Elgondolkoztam (mert a nyelvész gyakran gondolkozik): mi mindent tud már ez a gyerek ebből a nyelvből! Tudja, hogy ez egy úgynevezett "pro-drop" nyelv, tehát nem kell kitenni a névmást (nem *Mi összeütöttük...). Ilyen nyelv sok van (pl. olasz, lengyel, arab), így hát ez nem olyan meglepő. De az már meglepő, hogy a magyarban a "pro-drop" tulajdonság annyira erős, hogy a birtoklás jelölésekor is elmarad a névmás (tehát nem *a mi fejünket).

Publicisztika

Publicisztika

Dobrovits Mihály: Úgy jönnek, hogy el se mentek

Magyarország miniszterelnökét ma bizonyosan Medgyessy Péternek hívják. Medgyessy Péter legitim miniszterelnök lesz a jövő héten is. Magyarország választópolgárainak többsége rá szavazott, s jelenleg semmi olyan törvényi kötelezettség nem áll fenn, amelynek értelmében nem neki kellene a továbbiakban betölteni e pozíciót. Lemondani legfeljebb a lelkiismeretére hallgatva mondhatna le, de nem fog. A saját logikája szerint nincs is rá semmi oka. Hisz evvel legfeljebb azt korrigálná, hogy a benne bízókat késve tájékoztatta múltjának egy darabjáról.

Publicisztika

Gavra Gábor-Miklósi Gábor: Teher alatt

AMedgyessy-ügy kirobbanását követő pengeváltások alapján a közvélemény akár arra a téves következtetésre is juthatott, hogy a Medgyessy-ügy valójában nem Medgyessy Péterről, hanem a Magyar Nemzet által elkövetett államtitoksértésről, esetleg a "véleményformáló értelmiség" közéleti szerepéről, politikai felelősségéről szól. Nyilván elkerülhetetlen annak tisztázása, hogyan került a "második nyilvánosság" birtokába a pártállami Belügyminisztérium III/II-es csoportfőnökségének dokumentuma, és lehet vitát indítani közírók, politológusok és filozófusok túlzottnak vagy éppen túldimenzionáltnak tartott befolyásáról is, mindezen kérdések tisztázására azonban nem a Medgyessy-ügy előtt és helyett, még csak nem is amellett kell sort keríteni. A Medgyessy-ügy ugyanis - és ez, szerintünk helytelenül, nem derült ki lapunk múlt heti vezércikkéből - magáról Medgyessy Péterről szól. A rendszerváltás ötödik szabadon választott kormányfőjéről, aki elfelejtette választóit tájékoztatni múltjának röpke fél évtizedéről, aki a Magyar Népköztársaság (a Magyar Nemzet által már megsértett) államtitkának védelmét fontosabbnak tartotta egy, a Magyar Köztársaság Országgyűlésében neki feltett kérdés megválaszolásánál, és aki az utolsó utáni határidő elmúltával, jól neveltnek távolról sem nevezhető spéttel, beszámolt múltjáról az Országgyűlésnek, egyben operatív tiszti tevékenysége fölött érzett büszkeségének is hangot adott.

Publicisztika

Gavra Gábor: A fiatalok és a "másik Magyarország"

Küzdelmes idők várnak az áprilisi országgyűlési választások eredményeként kormányra került pártokra: a társadalmat úgymond kettészelő lövészárkok betemetésére és az ideológiai bozótharc befejezésére tett ígéretük teljesítése mellett nem feledkezhetnek meg arról sem, hogy - tekintettel ellenzékük parlamenti erejére és parlamenten kívüli nyomulására - nem érhetik be áprilisi szavazótáboruk egyben tartásával, jelentősen növelniük kell támogatottságukat. Ez az MSZP-re éppúgy vonatkozik, mint az SZDSZ-re, ám az utóbbi helyzete annyival súlyosabb, hogy következő négy éve az előző választási ciklushoz hasonlóan a túlélésért folytatott küzdelemről fog szólni, támogatottságának a jelenlegi szinten történő megrekedése több lenne, mint kockázatos. Csak kitartó törzsszavazóikra támaszkodva a szocialisták 2006-ban ellenzékben, a szabaddemokraták pedig könnyen házon kívül találhatják magukat.

Publicisztika

Gázadás a Bountyn

Orbán Viktor azzal riogatott a két forduló között, hogy Medgyessy a 13. havi nyugdíjat az emelt gázszámla kompenzációjának szánja.

Publicisztika

Gyere a diszkóklub alá!

Az elmúlt hónapban több helyen is (na, hol, a bulvárban meg valami szép, színes magazinban) olvastunk egy hirdetést. Egy vérbeli profi ajánlotta szolgáltatásait. Ha szórakozni kíván, ne bízza a véletlenre, házibulijába, baráti találkozójára, zárszámadására, gyerekzsúrjára hívjon nagy tapasztalatú, hivatását nagy múltjával és fényes jelenével hitelesítő mókamestert, meglátja, lesz ott ereszd el a hajam, szolid díjazás, elegancia és egy híresség megrendelőre vetett dicsfénye, a hülyének is megéri. A hirdetés feladójának referenciái között, ki ne tudná, olyan tekintélyt parancsoló gesztusok szerepelnek, mint a Három kívánság című televíziós sikertörténet, illetve 1049 különösen nagy érdeklődést kiváltó, Balaton körüli, kelet-magyarországi, sőt felvidéki ORI-turné nagyvonalú levezénylése, mint "Vidám percek a szilveszteri műsor kedvenceivel", "Nóta és hahota", "Tavaszi dévajságok".

Belpol

Belpol

Az M7-es felújítása: Vizsgálati okság

Az idő megy, de csak nem akar fizetőssé válni az ország utolsó ingyenes autópályája. Ennek ugyanis feltétele lenne, hogy végre lezáruljon a Budapestet Balatonaligával összekötő szakasz felújítása, márpedig ez egyelőre várat magára. Az M7-es kivitelezésével megbízott, a határidők miatt meglehetősen gyors tempóra kényszerülő Betonút-Vegyépszer páros életét ráadásul egy egész sor vizsgálattal keseríti az új szaktárca, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Nem minden ok nélkül, vélhetően.

Belpol

A koalíciós ügynöktörvény-javaslat: És lőn világosság

A Medgyessy-ügy egyetlen haszna az új "ügynöktörvényként" emlegetett jogszabály-együttes lehet, melyet várhatóan még a nyári rendkívüli ülésszak előtt elfogad az Országgyűlés. A Szabad Demokraták Szövetségének szakértői csoportja néhány óra alatt állította össze a törvényjavaslatot, ami később struktúrájában nem, csak részleteiben módosult a szocialistákkal folytatott egyeztetések során. Ma minden esély adott ahhoz, hogy a parlament a közeli hetekben végre kiegyenlítse a rendszerváltás talán legnagyobb adósságát, az információs kárpótlást.

Belpol

Botrány az Operában: Olasz kóceráj

Görgey Gábor kulturális miniszter a múlt héten menesztette az Operaház főigazgatóját, illetve főzeneigazgatóját. A dalszínház élére ez év végéig - ideiglenesen - Szinetár Miklós került.

Külpol

Külpol

Cyber hírek

Ingyennet Elindult az Index kísérleti ingyenes internetszolgáltatása: a hagyományos, telefonos, betárcsázós (dialup) internet majdnem országos lefedettségű, és az első hónapban előzetes regisztrációt sem igényel. A szolgáltatás munkanapokon hajnali 2 és este 6 óra között, munkaszüneti napokon pedig hajnali 2 és délután 3 óra között elérhető.

Külpol

Kulturális hírek

ZSÁMBÉK Augusztus 20-ig tartanak Zsámbékon az immár húszéves hagyományra visszatekintő Zsámbéki Szombatok. Mátyás Irén igazgató ígéri, azon lesznek, hogy a körülmények végre méltók legyenek a rendezvények színvonalához.

Külpol

Myanmar: Palacsintakirályság

Vannak országok, ahol jobb oldali közlekedés van, és a bal oldalon van a kormány; van, ahol bal oldali, és a sofőr értelemszerűen a jobb oldalon ül. Burma, mai nevén Myanmar, kivétel. Jobb oldalon vezetnek, és jobb oldalon ülnek - egyszer érdemes kipróbálni.

Könyv
Zene

Zene

Könyv: Kár érte (Susan Sontag: A Szaturnusz jegyében)

Susan Sontag esszégyűjteménye a válság és újrakezdés képével kezdődik. 1972 késő nyarán látjuk kis párizsi szobájában, távol Amerikától, s távol a könyvtárától, hogy semmi se vonhassa el figyelmét önmagáról és a munkájától. Immár több mint egy éve éli remeteéletét, úgy, hogy sokszor naphosszat el sem mozdul írógépe mellől. Kézenfekvőnek látszik a feltételezés, hogy kötete ennek a válságnak és újrakezdésnek a hozadéka. Mégsem így van. Hogy mit ír ilyen lázasan, homályban marad, egy biztos csupán: nem azt a könyvet, amit éppen olvasunk.

Zene

Kiállítás: A tetves életbe (Kényszermosdatások magyar cigánytelepeken (1940-1985))

Eddig még mondhattuk, hogy nem tudtunk róla, mert nem volt róla szó. Vagy csak olyan régen volt, hogy el is felejtettük, már ha egyáltalán fölfigyeltünk rá. 1968-ban Sára Sándor csinált egy filmet, Feldobott kő volt a címe. Van ebben egy jelenet, a fiatal Balázsovits Lajos meghökkent szemével láthatjuk, amint jó magyar emberek autóval megérkeznek a telepre, nullásgéppel lenyírják a cigányok haját, és valami fehér port dörzsölnek a kopasz fejükre. Hét perc az egész, mégis épp elég hosszú ahhoz, hogy az emlékezetben örökké rögzüljön a sötét szempárok tehetetlen szomorúsága és a higiéné embertelensége. E hét perc pereg most végtelenítve a Centrális Galériában, félelmetes hűséggel illusztrálva a kiállítás alapanyagául szolgáló, a Roma Sajtóközpont (RSK) által összeállított, roma, magyar és angol nyelvű kötetet. Egy vitrinben nullásgépek fekszenek, a másikban porozó, ilyennel fújták a ruha alá a fertőtlenítőszert (ami 1968-ig - a rákkeltő hatása miatt akkor betiltott - DDT is lehetett).

Zene

Könyv: Végelszámolás (Oravecz Imre: A megfelelő nap)

"Verseimmel mindig szemben úszom az árral, / semmi küldetéstudat, útmutatás, lángolás, / vagy posztmodern mutatvány, viccesség, csavar, / földhözragadt, komor vagyok és érzelmes, / és folyton panaszkodom, / eszközeim pedig költőietlenek, / ha vannak egyáltalán eszközeim, / kritikusaim nem tudnak velem igazán mit kezdeni, / olvasóimhoz nem jutok el" - mondja meg őszintén az új kötetben Oravecz Imre (Irodalom). Én meg azt mondom, hogy igen: a két utolsó sort leszámítva körülbelül így fest a dolog. Bármilyen flottul is passzolna azonban az új költői korszak egylényegű, zárt énképéhez a meg nem értettség sérelemmítosza, ez sajnálatos módon tényszerűen nem igaz. Nem csak azért, mert az életműről kisebb könyvtárnyi tanulmány, kritikai elemzés, valamint egy kiváló monográfia született, hanem mert a szerző - legalábbis a Halászóember óta - olyan széles olvasói körben tekinthető népszerűnek, amilyenről

Zene

Film: Amikor a vak ember sír (feLugossy László-Szirtes János: Tiszta lap)

Az ember már ab ovo előítéletesen közeledik az ominózus filmszínház felé: egyrészt nagyon is jól tudja, mire számíthat (látott már karón varjút), másrészt, s az előzőeknek tökéletesen ellentmondva, még egyáltalán nem sejti, mi is vár rá az elkövetkező ki tudja hány percben - ez pedig kétségtelenül az alkotók kimeríthetetlen fantáziáját dicséri. Végképp nem az ő hibájuk, hogy a mű, a Tiszta lappal című kísérleti (a kulcsszó, mely minden szabály, kötelem és felelősség alól fel- és kiment) videoalkotás még és már nem film - szabályosat, kerek egészet, effélét ők maguk sem akartak készíteni, arról meg, hogy mi is volt az alkotói szándék, ha volt, jócskán megoszlanak majd a vélekedések (ami, alighanem, az alkotói szándék teljes diadalával egyenértékű). A Tiszta lap amúgy számos más feLugossy Laca-darabhoz hasonlóan s minden látszat ellenére határozott, lineáris történetvezetéssel bíró mű, mely megállíthatatlanul halad valamely végkifejlet felé - igen, ez látszatra tényleg a stáblista megjelenése, de hát nem is ez az érdekes, hanem az út, amelyen haladva odáig eljutunk. S ez még mind semmi, mert e műnek konkrét szereplői is vannak: mindjárt két (női és férfi) páros, csereszabatosak, rendre egymásba úsznak át, tulajdonságaik nincsenek, csak princípiumokat jelölnek, ezek természete viszont a titkok homályába vész - legalábbis a néző nem sokat érthet meg belőle, de hát, mint tudjuk, a nézőre nem is tartoznak efféle komoly dolgok. Ha már a közönség kívül maradt, hát rögvest rosszat is sejt: az első képeken a vak Sanyi bácsi (Járai Alfréd) szőlőt permetez, majd a fehér bottal nekiesik a tőkének, a közönség sajgó sebét nyalogatja, később felejti, s a jobb időkre vár, melyek el is jönnek, rendületlenül.

Sport

Sport

Foci-vb: A germán vice

Németország titkon a berni csodában bízott, hogy 1954 után megint az a csapat nyeri a labdarúgó-világbajnokságot, amelyre előzetesen senki se kockáztatott volna egy lyukas pfenniget sem. Az utóbbi évek fiaskói ugyanakkor a közvéleményt bájos öniróniára tanították, amely az elfojtott nemzeti büszkeségen túl egyedül alkalmas arra, hogy kompenzálja

Tudomány

Tudomány

Internetlehallgatás: Az egér füle

Az amerikai hatóságok néhány órával a szeptemberi terrortámadások után kezdték telepíteni a "húsevő" nevű lehallgatóberendezéseket az internetszolgáltatóknál, és május végén az EU is módosította elektronikus megfigyelési irányelveit, megkönnyítve így a lehallgatók dolgát. Az internet állami lehallgatására már Magyarországon is adottak a jogi és műszaki lehetőségek: az előző kormány titokminisztere elismerte a lehallgatóberendezések telepítésének tényét.