Kulturális hírek

  • 2002. július 4.

Külpol

ZSÁMBÉK Augusztus 20-ig tartanak Zsámbékon az immár húszéves hagyományra visszatekintő Zsámbéki Szombatok. Mátyás Irén igazgató ígéri, azon lesznek, hogy a körülmények végre méltók legyenek a rendezvények színvonalához.
Az idei nemzetközi színházi találkozót a Háború - most? téma köré szervezték: az ősbemutatók között lesz Kovács Kristóf, a Narancs egykori munkatársa háborús tragédia dell´ arte megjelölésű darabja, a <

n B´VÜL´ VILÁGÖRÖKSÉG Az UNESCO Világörökség Bizottságának budapesti ülésén kilenc új hely fölvételével 730-ra bővült a kiemelkedő univerzális értéket hordozó kulturális, természeti és vegyes helyszíneket tartalmazó lista. Ezek egyike Tokaj történelmi borvidéke, ahol az első szőlőpalántákat a 12. században ültették. Elsőként került a listára afganisztáni hely, az 1194-ben épült, 65 méter magas Jam városában, a környék 12-13. századi építészeti maradványaival együtt. Németország két vidékére mondtak igent: a Rajna 65 km hosszú középső és felső szakaszára, illetve két Balti-tenger menti város, Stralsund és Wismar történelmi központjára. A világörökség részeként ismerték el az egyiptomi Sínai-félsziget 5. században épült St. Catherine-kolostorának környékét, a kereszténység, az iszlám és a judaizmus fontos emlékhelyét, illetve az indiai Bihar államban lévő Bodhgaya központjában található Mahabodhi templomkomplexumot: itt, egy fa alatt ülve világosodott meg i. e. 531-ben Buddha. A listára került még a Szicília délkeleti részén fekvő Val di Noto nyolc késő barokk kisvárosa, Caltagirone, Militello Val Di Catania, Catania, Modica, Noto, Palazzolo, Ragusa és Scicli, a Mexikó déli vidékén lévő ősi maja város, Calakmul, valamint Suriname fővárosának, Paramaribónak a holland gyarmatosítás idején épült történelmi belvárosa. A bizottság "kibővített" két korábbi világörökség-helyszínt is: a Costa Rica-i Cocos-szigeti nemzeti parkot, mely immár a hozzá tartozó tengeri zónával együtt értendő, illetve a budai Várnegyedet és Duna-partot, amelyekhez "hozzácsapták" az Andrássy utat és a millenniumi földalattit - tehát nem bizonyult akadálynak a Terror Háza épületének homlokzati átalakítása.

n IDEIGLENES HELYEN A MOMA New York Queens negyedében, egy Long Island-i egykori gyárépületben megnyílt a Museum of Modern Art in Queens (MOMA QNS): addig működik itt, amíg eredeti helyén, Manhattanben be nem fejeződik a múzeum épületének renoválása és kibővítése. Ez 2005-ben, az intézmény alapításának 75. évfordulóján várható. A 160 ezer négyzetméter alapterületű ideiglenes épületben 25 ezer négyzetméter kiállítótér, könyvtár, kávéház és bolt várja a látogatókat, s itt raktározzák a gyűjteményt is. Queensben öt kiállítás nyílt: To Be Looked At címmel a kollekció kiemelkedő festményeit és szobrait, AUTObodies: speed, sport, transport címmel a MOMA gépkocsigyűjteményét, Tempo címmel az idő kérdését feldolgozó műalkotásokat, A Walk through Astoria and Other Places in Queens címmel a svájci születésű Rudy Burckhardt 1940-es évekbeli fotóit állítják ki, Project 76 címmel Francis Alys videója dokumentálja a költözést.

n MEGHALT JOHN ENTWISTLE Egy nappal a Who amerikai koncertkörútjának kezdete előtt, s két héttel azután, hogy Ultimate Collection című gyűjteményes albumuk a Billboard-lista 31. helyén debütált, Las Vegas-i hotelszobájában holtan találták John Entwistle-t, a zenekar basszusgitárosát, akinek önmagáról és társairól rajzolt karikatúráit épp a napokban állították ki az Aladdin hotel-kaszinó galériájában. 57 éves volt. Halálát szívroham okozta - tizenöt éve orvosi kezelés alatt állt. A turné első előadásait elhalasztották, de az eredeti négyest képviselő Pete Townshend gitáros és Roger Daltrey énekes és az 1978-ban elhunyt dobos, Keith Moon helyén játszó Zak Starkey (Ringo Starr fia) úgy döntött, mégis elindulnak.

Entwistle ugyanabba a londoni középiskolába járt, mint Townshend és Daltrey, a Whot 1964-ben alapították. Az extravagáns Moon, a mikrofont lóbáló Daltrey és a karjával köröző, levegőbe ugráló Townshend mellett Entwistle szinte mozdulatlanul állt a színpadon, de basszusjátéka meghatározó volt a Who lehengerlő hangzásában. Legnagyobb slágereik nem az ő nevéhez fűződtek, kevés dalt írt (ilyen a Heaven and Hell, a Boris the Spider vagy a My Wife), de az elsők között kísérletezett hat- és nyolchúros basszusgitárral, s fúvós hangszereken is játszott. A Who albumain kívül kilenc szólólemezt készített, miután a zenekar 1982-ben - ideiglenesen - visszavonult. "A legcsöndesebb ember a magánéletben, de a leghangosabb a színpadon" - mondta róla Bill Wyman, a Stones egykori basszusosa. Csontzene és a Szabadkai Népszínház két előadása, Dalton Trumbo és B. L. Smaith Johnny fegyverben című monodrámája és a Nem fáj! című ballada Agota Kristof Trilógiája nyomán.

n OPERA: ÚJ VEZETÉS Görgey Gábor kulturális miniszter az Operaházban kialakult állapotokra hivatkozva, vezetői alkalmatlanság miatt visszavonta Locsmándi Miklós főigazgató és Győriványi Ráth György főzeneigazgató megbízását, egyúttal december 31-ig Szinetár Miklóst főigazgatónak, Kovács János karmestert főzeneigazgatónak nevezte ki. Mindkét posztra pályázatot írnak majd ki. (A történtek hátteréről lásd a 18-19. oldalon lévő írásunkat.)

n GLASTONBURY Egyévi szünet után, szigorú biztonsági intézkedések mellett, békésen zajlott le a háromnapos Glastonbury Festival: a 3,5 méter magas drótkerítéssel körbevett, 360 hektárnyi területen száz fontért vásárolt jegyükért százezren láthattak olyan sztárokat, mint Rod Stewart, Isaac Hayes, Roger Waters, Nelly Furtado, a Stereophonics, a Coldplay vagy a Charlatans.

n ROSKILDE Miután biztonsági okokból 65 ezerre korlátozták az eladható jegyek számát, éppen ennyi néző volt a dániai Roskilde Fesztiválon a hétvégén, hogy a 958 dán koronába került jegy ellenében a 150 fellépő között olyan sztárokat is lásson, mint a Garbage, a Pet Shop Boys, a Red Hot Chili Peppers, a Chemical Brothers vagy a Primal Scream.

n DÍJ Leonyid Gyeszjatnyikov, az orosz Alekszander Szeldovics Moszkva című filmjének zeneszerzője kapta a 4. Nemzetközi Filmzene Biennále fődíját Bonnban. Ugyanitt életműdíjjal jutalmazták a görög Mikisz Theodorakiszt.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.