Cyber hírek

  • 2003. május 15.

Külpol

´ssejtből petesejt Először sikerült egerek embrionális őssejtjeiből petesejteket létrehozni. A kutatók kémcsőben tudták reprodukálni a petesejt kialakulásának folyamatát és a peteérést, így előfordulhat, hogy a termékenységi klinikák a jövőben donorok helyett sejtgyárakból szerzik majd be a szükséges petesejteket.n Botrányos frekvenciarendelet Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) új rendelete nyomán nem építhető ki az országban 2,4 GHz-es frekvencián működő új, rádióhullámúinternetszolgáltatás, a technológia csupán beltéri hálózatokhoz használható fel.A márműködőrendszerek tovább üzemelhetnek, ugyanakkor kapacitásuk nem bővíthető - adta hírül az [origo].
Mivel több rádiós internetszolgáltató is a 2,4 gigahertzes frekvenciasávot használja, a rendelet szakmai és felhasználói körökben megütközést keltett: a Vezeték Nélküli Internetszolgáltatók Magyarországi Egyesületének (internet.sziget.net/wispa/) becslése szerint jelenleg mintegy hatvan cég szolgáltat itthon drót nélküli internetet, az előfizetők száma pedig elérheti a tízezret is. A szolgáltatási forma - amerikai és nyugat-európai mintára - azokon a területeken (falvakban, kisvárosokban és a települések központtól messze lévő, ritkán lakott részein) terjedt el leginkább, ahol a nagy távközlési szolgáltatók az anyagi megtérülés hiányában nem építettek ki komoly, a szélessávú internetezést lehetővé tevő hálózatokat. A rádiós internetszolgáltatókat ugyanakkor nemcsak a rendelet előkészítésénél nem keresték meg, de annak megjelenéséről sem kaptak semmiféle értesítést. Az egyesület álláspontja szerint a rendelet ésszerűtlen korlátozásokat tartalmaz, ezért módosítani kellene. Tiltakozott a Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága (www.netert.hu) is: szerintük az IHM rendelete teljesen ellentmond az Európai Unió ajánlásának és a nemzetközi trendeknek, törekvéseknek. A Netért szerint a 2,4 és 5 GHz-es frekvenciát használó adatkommunikációs technológiát állami támogatásban kellene részesíteni, nem pedig betiltani, mert lehetővé teszi a felhasználói végpontok, azaz a "last mile" probléma olcsó és gyors megoldását. Az EU egyébként sehol nem tiltja a szóban forgó technológia kültéri alkalmazását: éppen ellenkezőleg, az Európai Bizottság március végén azt javasolta a tagországoknak, hogy az engedélyezés egyszerűsítésével támogassák a drót nélküli hozzáférési pontokat. Az IHM közleménye szerint viszont a tiltakozás félreértésen alapul, a vitatott rendelet nem korlátozza ésszerűtlenül a kültéri antennák teljesítményét, csupán bejelentési kötelezettséget ír elő.

n Össznépi Mars-missziók Az amerikai és az orosz űrkutatási hivatal közös bolygókutatásokat tervez, a közeljövőben például ember nélküli Mars-expedíciót fognak indítani. A két ország űrkutatási hivatalainak vezetői moszkvai tárgyalásukat követően jelentették be, hogy közös programot indítanak a Mars tanulmányozására. Az Egyesült Államok és Oroszország tíz évvel ezelőtt már megpróbálkozott egy hasonló program elindításával, amelyhez az előbbi egy űrszondával, az utóbbi pedig a gyorsítórakétával járult volna hozzá, de azt a projektet pénzhiány miatt leállították. Európa első Mars-küldetése viszont már június másodikán elindul a kazahsztáni Bajkonurból: a Mars Express és a Beagle 2 leszállóegység kilövését korábban elhalasztották, mert a mérnököknek ki kellett javítaniuk egy hibát az űrszonda egyik elektromos moduljában. Az orosz-amerikai találkozó fő témája egyébként a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) volt. A tárgyaláson Sean O´Keefe, a NASA igazgatója és Juri Koptev, a Roszaviakozmosz igazgatója vett részt; az ISS építésében részt vevő további 16 ország képviselői szeptemberben fognak dönteni a projekt további sorsáról. A NASA munkája jelenleg nagyban függ Oroszországtól, ugyanis csak orosz segítséggel képesek kapcsolatot tartani a Nemzetközi Ûrállomással. Az orosz űrhivatal azonban anyagi nehézségekkel küszködik: bár nagyobb részesedést kapott a költségvetésből a következő hat hónapra, amerikai segítség nélkül nem képes megfelelni a következő évi követelményeknek.

n Webrádiót támad a MAHASZ A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) levélben szólította föl a Monotone internetes rádiót (www.monotone.hu), hogy haladéktalanul szüntesse meg a zeneszolgáltatást - adta hírül az Index. A rádió az Artisjustól kért ugyan engedélyt, de a Mahasz szerint még további hozzájárulásokra is szükség van. Az oldalon jelenleg több mint 5800 dal van fent, ezek között a felhasználó szabadon válogathat, meghallgathatja őket, letöltési lehetőség azonban nincsen. Musinger Ágnes, a Mahasz ügyvezető igazgatója szerint a Monotone az Artisjuson keresztül csak a szerzők hozzájárulását kapta meg, az előadókét és a kiadókét nem. A Monotone ráadásul "nem is igazán rádió" - hiszen a felhasználó maga válogathatja ki a lejátszandó számokat. Egy "hagyományos" internetes rádió esetén a Mahasz mint közös jogkezelő szervezet meg tudná adni a jogokat, de a Monotone esetében minden egyes számra meg kellene kérni az engedélyt. "Szerintünk az ilyen rádió fontos dolog itt, Magyarországon, ahol egy átlagfizetésből pont húsz darab CD-t lehet venni, nem pedig négyszázat, mint Amerikában" - reagált Erdélyi Zsolt, a webrádiót üzemeltető Mono Consulting tulajdonosa. "Mi jogkövetők szerettünk volna lenni, sajnáljuk, hogy ilyen szabályozatlanság van ezen a területen."

n Új részecske Amerikai fizikusok új szubatomi részecskét találtak, amely a vártnál sokkal könnyebb. A Ds (2317) részecske sokat segíthet az anyag építőköveinek számító kvarkok alaposabb megismerésében. A Ds (2317) részecske a kvarkok egy szokatlan kombinációja, s tulajdonságai nem felelnek meg annak, ami elméletileg elvárható lenne.

n Molekuláris fényforrás Az IBM Research kutatói bejelentették, hogy fénykibocsátó tulajdonságú nanocsövet építettek szénatomokból. Ez az első elektromos fényforrás, amely egyetlen molekulából áll. A kutatók azt remélik, hogy a jövőben a megoldást elektrooptikai készülékekben hasznosíthatják.

n Gyalogosszámlálás Március vége óta videokamerákkal ellenőrzik a felső-ausztriai Wels belvárosának gyalogosforgalmát. A gyalogosok számát és viselkedését két utcában mérik. Az első tapasztalatok szerint a kamerákkal pontosabban megítélhető a vásárlási kedv. Az emberek megfigyelése azonban nem célja a rendszernek, jelentette ki a projekt ötletgazdája.

n Ingyenblog Ingyenes magyar bloggeroldal indult a Free-blog.hu címen. A jelenleg teszt-üzemben működő szolgáltatás az amerikai Blogger.com és Blog-spot.com mintájára ingyenes tárhelyet kínál a felhasználók online naplói számára. A regisztrált felhasználók jelenleg hatféle dizájn közül választhatnak, ezek közül négy a Blogger.com angol sablonjának magyarítása.

n Nokia-per Amerikai ügyvédek beperelték a Nokia mobiltelefon-gyártó céget, mivel szerintük a cég számos telefonjában gyártási hibás a kijelző, és ezt a tényt a Nokia eltitkolta a vásárlók elől. A beadvány a "hamis, félrevezető" reklámok miatt is felelőssé tenné a vállalatot.

Figyelmébe ajánljuk