Cyber hírek

  • 2005. február 10.

Külpol

Játékcenzúra A gyermekek fejlõdésére károsnak nyilvánította és betiltotta a kínai kormány az Electronic Arts életszimulációs játékát, a Sims 2-t, jelentette a Xinhua hírügynökség. A döntést azután hozták meg, hogy az Állami Sajtó- és Kiadványfelügyelet, valamint az Állami Pornóellenes Hivatal ellenõrzést végzett a kínai szoftverpiacokon, és ott áldatlan állapotokat talált.
A vizsgálat nyomán az ellenõrök ötvenes listát állítottak azokról a számítógépes játékokról, amelyek szerintük károsak a gyermekek fejlõdése szempontjából, és ezeket a kormány rögvest be is tiltotta. A feketelistára felvett játékokat két kategóriába osztották: az egyik a "kalózjátékszoftver", amibe huszonhat kiadvány tartozik, a másik az "illegálisan forgalmazott külföldi játék", amibe huszonnégy. Az elsõ kategóriában a Sims 2 mellett szerepel többek között az Age of Mythology: the Titans, a FIFA 2005, a Manhunt, a Battlefield Vietnam és a Painkiller: Battle out of Hell. Mivel a teljes listát nem hozták nyilvánosságra, nem tudni, tartalmazza-e a Football Manager 2005-öt, amelyet korábban már szintén betiltottak Kínában, mert független államként tünteti fel a vitatott hovatartozású Tajvant. A másik kategóriába, a törvényellenesen forgalmazott játékok közé olyanokat soroltak, mint a Conflict Vietnam, a Vietcong: Fist Alpha és a Devastation. A kormány felszólította az ország illetékes hivatalait, hogy "tisztítsák meg" a szoftverpiacokat az illegális kiadványoktól, kobozzák el a listán szereplõ játékokat, a kiadókat, gyártókat és forgalmazókat pedig vonják felelõsségre.

Kevin Mitnick Budapesten Kelet-európai hakniturnéjának elsõ állomásán Budapesten járt Kevin Mitnick, a világ egyik leghíresebb számítógépkalóza: az Egyesült Államokban tárgyalás nélkül õt tartották legtovább elõzetesben fogva, miután 1995-ben az FBI elfogta. 2000-es szabadulása óta Mitnick számítógép-biztonsági szakértõként tevékenykedik, Magyarországon is ebben a minõségében, az IDC "IT Security Roadshow" keretében tartott elõadást - adta hírül az Index. Az idén negyvenkét éves Mitnick ellen 1981 és 1995 között összesen ötször emeltek vádat, többek között a Pacific Bell, a Digital Equipment, egy elektronikus gépjármû-nyilvántartás és az észak-amerikai hadügyi irányítóközpont, a NORAD rendszereibe való behatolásért. Többször is elítélték, egy 1992-es, próbaidõs ítéletet követõen megszegte a bíróság által szabott feltételeket, és egészen 1995-ig bujkált a hatóságok elõl. Az elfogásáig eltelt két és fél év alatt ismét számos rendszerbe behatolt - a károsultak között volt a Motorola és a Sun Microsystems is. Végül a szövetségiek bukkantak Mitnick nyomára, miután balszerencséjére egy, a hackertémában járatos szakértõ, Tsutomu Simomura gépét törte fel, aki a New York Times újságírója, John Markoff közremûködésével rászabadította Mitnickre az FBI-t. Mivel a vádalku alapján a büntetésbe beszámították az elõzetesben eltöltött idõt, Mitnick 2000 januárjában szabadult a kaliforniai Lompoc szövetségi börtönébõl. A börtönben töltött évek során a whiskys rablóéhoz hasonló népszerûségre tett szert; kiszabadítására spontán mozgalom szervezõdött, a "Free Mitnick" feliratú matricák hosszú ideig ékesítették a világ nagyvárosainak köztereit. Szabadulása után megalapította a Defensive Thinking nevû biztonsági céget, ami ma Mitnick Security Consulting néven mûködik. Ezenkívül társszerzõjével, William L. Simonnal két könyvet is jegyez: az elsõ, A megtévesztés mûvészete 2002-ben jelent meg - magyarul a Perfact-Pro adta ki egy évvel késõbb -, a második, a The Art of Intrusion (A behatolás mûvészete) idén jelent meg angolul, de magyarra még nem fordították le.

Bizarr románc Három hónapon át flörtölt a neten egy jordániai férfi saját feleségével anélkül, hogy bármelyikük is rájött volna a másik kilétére - írta az Index az arab ország hivatalos hírügynöksége, a Petra nyomán. Bakr Melhem és felesége, Szana már hónapok óta egymástól külön élt, amikor véletlenül összefutottak egy chatoldalon. Egyikük sem jött rá, hogy házastársával találkozott a neten: a férfi Adnan Nick néven futott, felesége pedig Dzsamilának álcázta magát. Dzsamila és Adnan házaspároktól szokatlan módon egymásba zúgott, és még azt is elhatározták, hogy örökre egymáséi lesznek. A pár romantikusnak korántsem nevezhetõ helyszínen, egy autóbuszdepóban beszélt meg randevút a jordán fõvároshoz, az Ammanhoz közeli Zarkában. Amikor azonban Adnan, vagyis Bakr a várt Dzsamila helyett feleségét pillantotta meg, dühében elsápadt, és azt kiáltotta: "Elváltam tõled, elváltam, elváltam!". Az iszlám hagyományok szerint a férfi ugyanis a válás tényének háromszori elismétlésével törvényesen szakíthat feleségével. "Hazudtál nekem" - vágott vissza Dzsamila, majd ájultan esett össze.

Holografikus lemez Japán és nemzetközi gyártók szerint rövid idõn belül piacra kerülhet a holografikus elven alapuló optikai lemez (HVD), melyre több mint 1000 gigabyte-nyi (200 DVD-nyi) információ zsúfolható rendkívül gyors elérési sebességgel.

Vírusinvázió A Trend Micro 2005. januári vírus-összefoglalója szerint a rosszindulatú kódok száma az elõzõ hónaphoz képest 100 százalékkal, tavaly januárhoz képest pedig 500 százalékkal nõtt. A vírusok több mint hetven százaléka újonnan felfedezett kártékony programkód.

Lelkisegély Internetes tanácsadó szolgálatot indított a szaúd-arábiai kormányzat a terrorizmus ellen. A honlap segítségével a terroristacsoportokhoz csatlakozni akarókat, sõt magukat a terroristákat igyekeznek eltéríteni szándékaiktól. A szaúdiiszlámügyi miniszter szerint a honlap nagyon sikeres.

Adagoló Feledékeny embereken hivatott segíteni egy dél-afrikai orvos találmánya: a doktor speciális gyógyszertartót dolgozott ki, amely sms-ben értesíti tulajdonosát, amikor be kell vennie a belsejében lévõ készítményt.

Mikrobák Az óceánok egyik legmélyebb pontján két, eddig ismeretlen egysejtû élõlényt talált a japán Keiko tengeralattjáró. A puhafalú foramnifera planktonok teljesen sötétben élnek, a felszíninél ezerszer nagyobb nyomás alatt. A most felfedezett élõlények a kutatók szerint a prekambriumi idõkben fejlõdhettek ki.

Szervtõzsde Vonalkóddal vagy rádiófrekvenciás azonosító csipekkel látnák el az Egyesült Államokban azokat a holttesteket, amelyeket eredeti "tulajdonosuk" tudományos célokra ajánlott fel. A Kaliforniai Egyetem kutatói azért javasolták a módszert, mert többször elõfordult, hogy a donoroktól származó testrészek szervtõzsdéken tûntek fel.

Figyelmébe ajánljuk