Kulturális hírek

  • 2005. február 10.

Külpol

SKANDINÁVIA BUDAPESTEN Az utóbbi ötven év dán, finn, izlandi, norvég és svéd tárgykultúrájáról látható kiállítás Skandináv design a mítoszon túl címmel március 6-ig az Iparmûvészeti Múzeumban. A kétszáz tárgyból összeállított anyagot 2003-ban mutatták be Berlinben, tavaly Milánóban és Prágában járt, Budapest után Riga, Glasgow, Koppenhága, Göttenburg és Oslo következik, a végállomás jövõre New Yorkban lesz.
A kiállítás grafikai munkáját és katalógusát az 1981 óta Stockholmban élõ Palotai Gábor tervezte.

Az Ernst Múzeumban e hét végéig tart nyitva a Finnmagyar címû kiállítás, mely a 20. század elejének építészetében, képzõ- és iparmûvészetében megnyilvánult rokon felfogást mutatja be, felelevenítvén a két ország mûvészeinek személyes kapcsolatait, kölcsönhatásait is. Ilyen kapcsolatban állt például a gödöllõi mûvésztelep alkotóival Axeli Gallen-Kallela, akinek espooi múzeumával együttmûködve valósult meg az õsszel ott bemutatott és most Budapesten látható kiállítás.

ELMÚLNAK A NYERS ZENÉK "Hosszas egyeztetés és morfondírozás után a Nyers együttes tagjai arra a végleges elhatározásra jutottak, hogy megszüntetik a zenekar mûködését" - e bejelentés fogadja január 31. óta a www.nyers.hu honlapot fölkeresõket. Habár van egy albumnyi új szerzeményük, a dolgok jelenlegi állása szerint ezt rendes sorlemezként már nem fogják megjelentetni, mert a zenekar egyes tagjai annyira mást gondolnak felõle. Nézeteltéréseik ellenére azonban igyekeznek megadni a búcsú módját: idén még felkeresik a számukra fontos koncerthelyeket és fesztiválokat, s kiadnak egy válogatás DVD-t és egy koncertalbumot is. Van mire visszatekinteni: szegedi szárnypróbálgatások a 80-as években, a '93-as Dundi pocak demo, majd az elsõ album, az Elmúltak a buta zenék (1995), amit még öt követett: Béna ('96), Mi rendes emberek ('99), Szeretet, béke van (2000), Hátra arc (dugatlan) (magyarul unplugged, '01), Afrobetyár ('03).

HOLLANDIAI MÉRLEG Egy új, barátságos, progresszív, kifelé forduló országimázs közvetítésének szándékával zajlott a Hongarije aan Zee (Partra, magyar!) címû kulturális évad, melynek során szeptembertõl az év végéig 33 holland városban, közel 250 rendezvényen mintegy kétezer magyar mûvész mutatkozott be. A tradicionális, klasszikus magyar kultúrát képviselõ produkciók mellett elsõsorban a nemrégiben felfedezett tehetségeket ajánlotta a magyar fél, a végsõ választás jogát átengedvén holland partnereinek. Az évad finanszírozásához a kulturális minisztérium 350 millió Ft-tal, a Nemzeti Kulturális Alapprogram 20 millióval, Budapest 7 millióval járult hozzá, egy holland alapítványtól 40 ezer euró közvetlen támogatás érkezett, a helyi partnerintézmények pedig közvetett formában támogatták a produkciók megvalósulását. A költségvetés közel harmadát reklámra és PR-ra fordították - a szervezõ Hungarofest Kht. kimutatása szerint a magyar évadot méltató, a Hongarije aan Zee kifejezést tartalmazó publikációk száma 159, az egyes programokhoz kapcsolódó cikkek száma legalább 200 volt.

GRAMMY-JELÖLTEK Február 13-án Los Angelesben adják át a Grammy-díjakat. A jelölések számát tekintve Kanye West áll az élen: tíz kategóriában érdekelt, mögötte nyolc-nyolc jelöléssel Usher és Alicia Keys. Mindhárman versenyben vannak az év albumának díjáért (West: The College Dropout: 2,5 millió eladott példány; Keys: The Diary of Alicia Keys: 3,9 millió; Usher: Confessions: 8,2 millió) - soha eddig nem fordult elõ, hogy három rap-hatást mutató elõadó legyen ott az egyik legfontosabbnak számító kategória jelöltjei között, ami egyértelmûen mutatja, hogy minden korábbinál inkább elõtérbe került ez az irányzat. Hármójuk munkáin kívül még a néhai Ray Charles különbözõ énekesekkel elõadott duettjeit tartalmazó Genius Loves Company vagy a Green Day American Idiotja lehet az év albuma. A legjobb új mûvész címének várományosai: Los Lonely Boys, Maroon5, Joss Stone, Kanye West, Gretchen Wilson. A legjobb prózai album kategóriájának jelöltjei között van My Life címû könyvével Bill Clinton. Daniel Zalay a legjobb klasszikus zenei felvételek producerei között, illetve két albummal a legjobb operafelvételek készítõi között szerepel a listán.

MAGYAROK CORKBAN Európa idei kulturális fõvárosában, az írországi Corkban az Enlargement (Bõvítés) címû programsorozat keretében havonta bemutatkozik az EU tíz új tagállamainak egyike - elsõként, februárban Magyarország. A templomból kiállítótérré alakított Cork Vision Centre-ben Lugossy Mária szobrai és Gaál József festményei láthatók, ugyanitt ajánlják magukat kulturálisan és gasztronómiailag a földrész 2010-es kulturális fõvárosának címére pályázó magyar városok, február 9-én pedig az Auer Vonósnégyes ad koncertet. A Triskel Arts Centre-ben a Jött egy busz, a Kontroll és az Ébrenjárók címû filmeket vetítik.

FILMSZEMLE Lapzártánk után, február 8-án ér(t) véget a 36. Magyar Filmszemle, így a díjakról csak a jövõ héten számolhatunk be - kivéve a megnyitón kiosztott életmûdíjakat: Bokor Péter rendezõ, író, dramaturg, Matejka Mária és Onódi György gyártásvezetõk, valamint Zenthe Ferenc színmûvész részesült ebben az elismerésben, a Magyar Mozgókép Mestere címet pedig Gaál István rendezõ vehette át.

MAGYAROK BERLINBEN Nincs magyar produkció a nagyjátékfilmes versenyprogramban a február 10-20. közötti, 55. Berlinalén, de más sorozatokban azért akad: a Forum szekcióban Lost and Found címmel mutatnak be egy észt-bolgár-román-magyar-bosnyák-szerb rövidfilmcsokrot, melynek egyik darabja Mundruczó Kornél Rövid ideig tartó csendje. A Panorama szekcióba Pejó Róbert filmjét, a magyar-német-osztrák Dallas Pashamendét válogatták be, fõszereplõje, Gryllus Dorka a fiatal színészeket bemutató Shooting Stars címû programra hivatalos.

Nem a filmfesztiválhoz, viszont Berlinhez kapcsolódik, hogy ezekben a napokban, egészen április 18-ig tart nyitva Robert Capa magyar származású fotómûvész (1913-1954) retrospektív kiállítása a Martin-Gropius-Bau termeiben.

GYÁSZ 98 éves korában elhunyt Philip Johnson amerikai építész, akinek felhõkarcolói, a Mies van Der Rohével közös Seagram Building, az AT&T Building, a Chippendale Building alapvetõen hozzátartoznak a mai New York képéhez. 1930-ban õ alapította a Museum of Modern Art építészeti osztályát. Elsõ jelentõsebb épülete, a Glass House 1949-ben készült el, Connecticut államban. 1979-ben elsõként neki ítélték az építészeti Oscarként emlegetett Pritzker-díjat.

ÉLETKÉPEK A 80-AS ÉVEKB'L címmel látható fotókiállítás február 17-tõl egy hónapon át a Benczúr utcai Postás Mûvelõdési Központban. A képek olyan õspunk zenekarok emlékét idézik fel, mint például az Invázió, a Commando vagy a BTK, s látható lesz Nagy Atilla Kristóf is: az 1998-ban elhunyt író akkoriban zenészként is aktív volt. A megnyitót Bucó (Pozsonyi Ádám) celebrálja.

Figyelmébe ajánljuk