Ezrek tüntettek a zimbabwei elnök, Mugabe ellen

  • narancs.hu
  • 2017. november 18.

Külpol

Országszerte a hadsereget támogató tüntetést szerveztek, és a házi őrizetben lévő Robert Mugabe elnök távozását követelték demonstrálók szombaton Zimbabwében. A legnagyobb, többezres megmozdulás a fővárosban, Hararéban volt. A BBC riportere szerint a zászlókkal és transzparensekkel felvonuló tüntetők a puccsot végrehajtó hadsereg katonáival haverkodtak. A katonaság a tüntetések előtt figyelmeztette a résztvevőket: tartsák be a rendet, kerüljék a provokátorokat és ne engedjék magukat lejáratni.

A katonák a  támogatást megköszönték, majd közölték: folytatják a Mugabe és felesége környezetébe tartozók letartóztatását. Közben széles körben elterjedt, hogy átmeneti kormány veszi át a hatalmat, amelynek tagjai lesznek a hadsereg és az ellenzék képviselői is.

A Zimbabwét 37 éve vezető, 93 éves elnököt formálisan még nem fosztották meg véglegesen a hatalomtól, de az ellene indított vértelen puccs után minden bizonnyal új elnöke lesz a 15 milliós országnak. Ám az új vezető nem Mugabe felesége lesz, akinek egyre növekvő hatalma bizonyosan szerepet játszott abban, hogy a hadsereg a hatalom ideiglenes átvétele mellett döntött.

false

 

Fotó: MTI/EPA

false

 

Fotó: MTI/EPA

false

 

Fotó: MTI/EPA

(BBC)

Figyelmébe ajánljuk