Fenyegető hangnemű üzenetet küldött Moszkva a nyugati országoknak

  • narancs.hu
  • 2022. március 10.

Külpol

Nagy-Britannia szerint vegyi fegyvert is bevethetnek az oroszok az Ukrajna elleni háborúban.

Felszólítjuk az EU- és NATO-tagországokat, hogy állítsák le az életképtelen kijevi rezsim meggondolatlan elárasztását a legújabb fegyverrendszerekkel, így elkerülhetik az olyan kockázatokat, melyek az egyéb közlekedési eszközök mellett a polgári légi közlekedést is fenyegetik Európában és azon túl – közölte a Twitteren Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Zaharova fenyegető hangnemű, eléggé kétértelmű üzenete válasz lehet arra, hogy számos nyugati ország fegyverrel segíti Ukrajnát az oroszokkal szemben.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban Liz Truss brit külügyminiszter is megszólalt a nap folyamán. Nagy Britannia tart attól, hogy Oroszország esetleg vegyi fegyvereket vet be Ukrajnában. "Láttuk már, hogy Oroszország korábban használt ilyen fegyvereket, de ez olyan súlyos hiba lenne, ami még tovább fokozná a Putyin által eddig elkövetett súlyos hibákat. Az Egyesült Királyság úgy véli, Ukrajnában háborús bűnöket követtek el az oroszok, mindemellett nemzetközi válaszlépéseket sürget" -idézi a Guardian a külügyminiszter szavait.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere pedig testvérével közösen tartott televíziós beszédében elmondta, hogy minden második kijevi lakos elhagyta a várost, kevesebb mint kétmillióan maradtak a fővárosban. Kitértek arra is, hogy Brovariban, Kijev egyik keleti elővárosában is harcok folynak – számolt be erről a CNN.

Közben a mariupoli ostromgyűrű kapcsán a város polgármestere, Szerhij Orlov úgy tájékoztatott, ezidáig 1207-en vesztették életüket a tengerparti városban. 47 embert temettek tömegsírba, mert a városon kívül eső temetkezési helyeket megközelíteni sem lehet. Orlov hozzátette azt is, hogy nem sikerült evakuálni a város lakóit. Közel száz menekülni próbáló embernek kellett visszafordulnia szerdán, miután az oroszok az autók köré kezdtek lőni egy ellenőrzőponton.

(Címlapképünkön: Maria Zaharova, az orosz külügymisztérium szóvivője)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk