Ismét Brüsszelben tárgyalt Navracsics

  • narancs.hu
  • 2023. május 16.

Külpol

A miniszter szerint „minden rendben lesz”. 

Johannes Hahnnal, az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagjával tárgyalt Brüsszelben Navracsics Tibor. A megbeszélésen a közalapítványi formában működő egyetemek kuratóriumaival kapcsolatos aggályokról esett szó, csakúgy, mint a miniszter korábbi brüsszeli látogatásain már többször is az elmúlt hónapok során – írja az EUrológus

Korábban megegyezés született arról, hogy a kuratóriumi tagsággal összeférhetetlen a miniszteri, államtitkár, országgyűlési képviselői és kormánymegbízott pozíció. Ugyanakkor az Európai Bizottság nem kezdeményezte, hogy a polgármesterekre és az európai parlamenti képviselőkre is vonatkozzanak ezek a szabályok.

A tárgyalások most egyes közigazgatási pozíciók összeférhetetlenségéről folynak, ideértve olyan, nem közvetlen kormányzati igazgatás alá tartozó posztokat, mint például a jegybanki pozíciók vagy a Nemzeti Emlékezet Bizottságának, illetve a Nemzeti Választási Bizottságnak a tisztviselői. Ugyancsak nyitott kérdés, hogy üresedés esetén a kuratóriumi tagságot milyen módon töltsék be.

„Terveink szerint a jövő héten elküldjük a pozícióinkat és utána már igyekszünk rövidre zárni a tárgyalásokat” – foglalta össze a miniszter, hozzátéve, hogy mindez már időszerű az Erasmus-programok következő évi finanszírozása miatt. Navracsics a jogállamisági mechanizmust érintő feltételek teljesítésére vonatkozó tárgyalásokkal kapcsolatban azt mondta, közel állnak a megállapodásokhoz.

A lap emlékeztet, összesen 21 feltételnek kell megfelelnie a magyar kormánynak annak érdekében, hogy az 5,8 milliárd forintos helyreállítási forrásokhoz hozzájusson. De ezek teljesítése szükséges a kormány által bejelentett, ugyanezen forrás hitel részére is, amely további 6,6 milliárd eurót jelent. Navracsics úgy gondolja, hogy valamennyi tárgyalás megfelelően halad. 

Abban bízom, hogy fogunk tudni időarányosan teljesíteni és minden rendben lesz.

– fogalmazott Navracsics. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk