Ismét Magyarország lesz a téma az Európai Parlamentben
ep_ensz_2.jpg

Ismét Magyarország lesz a téma az Európai Parlamentben

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. május 5.

Külpol

A Fidesz pártcsaládja is támogatja, hogy legyen vita a magyar veszélyhelyzeti intézkedésekről. Orbán álhírterjesztéssel vádolja a Néppártot.

Jövő héten újra Magyarország lesz a téma az Európai Parlament plenáris ülésén, írja a Népszava. A téma a magyar kormánynak korlátlan hatalmat adó felhatalmazási törvényről és veszélyhelyzeti intézkedésekről vitáznak majd a képviselők.

A vitát a Zöldek indítványozták, és csatlakoztak a szocialisták és a szélsőbaloldaliak. A három frakció azt szerette volna, ha állásfoglalás is készül, ezt azonban a kereszténydemokraták és a liberálisok elutasították. A téma napirendre tűzését viszont a Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt is támogatta.

Gwendoline Delbos-Corfield, az Európai Parlament jelentéstevője egy keddi sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy tudományos szakértők elemzése alapján az uniós ellenőrző és végrehajtó testület igenis találhatna fogást a magyar törvényeken. A francia EP-képviselő szerint az Európai Bizottság jogi szolgálata konzervatívan és szűken értelmezi az uniós jogot. A magyar Országgyűlés által elfogadott veszélyhelyzeti törvény az egyetlen európai jogszabály, amely nem szab határidőt a rendkívüli intézkedésekre, mondta. Érthetetlennek nevezte azt is, hogy a bizottsági jogászok ezt az uniós joggal összeegyeztethetőnek értékelték. A képviselő szerint az Európai Parlament feladata, hogy politikai nyomást gyakoroljon az Európai Bizottságra és az EU Tanácsra, hogy határozottan lépjenek fel az uniós értékek megsértőivel szemben. Legyen legalább egy intézmény, amely világosan és hangosan kimondja: ami Magyarországon történik, arra sehol másutt nincs példa – mondta Gwendoline Delbos-Corfield.

Abban, hogy a Néppárt is támogatja a vitát szerepe lehet annak is, hogy Orbán Viktor levelet küldött az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó valamennyi párt elnökének.

Orbán értékelése szerint az elmúlt hetekben egy Magyarország ellen zajló "példátlan támadás és dezinformációs kampány tanúi lehettünk. Akkor, amikor világszerte a koronavírus-járvány elleni eredményes fellépésért küzdünk, amikor emberéletek forognak kockán, egy valós alap nélküli, koordinált támadást indítottak ellenünk. Engem és országomat már korábban is támadtak igazságtalanul, részrehajló ideológiai propaganda alapján, de a mostani volt a legaljasabb és legcinikusabb, amit tapasztaltam. Szándékosan figyelmen kívül hagyták, hogy egy olyan kormányt vettek célkeresztbe, amely épp emberéletek mentésén fáradozik"

Orbán álhírek terjesztésével vádolta nem csak az Európai Néppárt tagjait, de Donald Tusk néppárti elnököt is, összehangolt politikai támadásnak értékelve a magyar szabályozást ért kritikákat.

A Fidesz elnöke felidézte: az Európai Parlament április 17-én határozatban ítélte el Magyarországot. "Azzal, hogy egyes hazugságokat a határozat szövegébe foglaltak, az európai parlamenti képviselők nevetség tárgyává tették magukat és intézményüket is. Az Európai Parlament archívumai örökké őrizni fogják ezeket" - jegyezte meg Orbán Viktor.

Figyelmébe ajánljuk