Kamala Harrisre akar szavazni a százéves Carter

  • narancs.hu
  • 2024. október 1.

Külpol

A hospice-ellátásban részesülő egykori amerikai elnök szeretné megérni november ötödikét.

Kedden ünnepli százéves születésnapját Jimmy Carter, az Amerikai Egyesült Államok 39. elnöke.

A demokrata politikust 1977. január 20-án iktatták be hivatalába, másnap  elnöki kegyelmet adott mindenkinek, akit amiatt büntettek, mert megtagadta a katonai szolgálatot a vietnámi háború alatt. Ahogy a Telex írja, Carter elnöksége idején az Egyesült Államok megállapodott Panamával a Panama-csatorna ügyében, rendeződött az ország viszonya Kínával, úgy, hogy Tajvannal is kapcsolatban maradt, és ekkor adta vissza az Egyesült Államok a szent koronát a koronázási ékszerekkel együtt Magyarországnak. A döntést szenátorként Joe Biden ismertette Budapesten. Carter legfontosabb külpolitikai sikerének a Camp David-i egyezményt tartják. Közbenjárására 1978-ban Anvar Szadat egyiptomi elnök és Menáhém Begín izraeli miniszterelnök megegyezett, hogy Izrael kivonul a Sínai-félszigetről, Egyiptom pedig az arab országok közt elsőként elismeri a zsidó államot. 

Carter 1980-ban veszített Ronald Reagannel szemben, ebben közrejátszott az iráni túszdráma és a gazdaságpolitikai sikertelenség is. Ám ezután is aktív közéleti szereplő maradt, többek között a Habitat for Humanity szervezetnél, amely házat épít rászoruló családoknak. Nobel-békedíjat is kapott. Másfél évvel ezelőtt közzétették, hogy hospice-ellátásban részesül.

Születésnapja alkalmából szülővárosában, a hatszáz lakosú Plainsben koncertet adtak. Az évforduló kapcsán egyik unokája, Jason Carter azt nyilatkozta, hogy Jimmy Carter egészségi állapota megromlott, de érdeklődik a világ dolgai iránt. Szeretné megérni a november 5-i elnökválasztást, amelyen szavazni akar Kamala Harrisre, a demokraták jelöltjére. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk