Belebukhat-e Joe Biden a gázai háborúba?

Két tűz között

Külpol

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

Amikor tavaly október 3-án az amerikai képviselőház néhány ultrakonzervatív képviselője a demokraták hathatós támogatásával megbuktatta Kevin McCarthy házelnököt, úgy tűnt, hogy a kongresszusi republikánusok soha nem látott mély belső válságba zuhannak. Bár ez a megosztottság nem kizárólag külpolitikai okokra volt visszavezethető, fontos szerepet játszott benne a Trump-hű republikánusokat a párt hagyományos szárnyával szembeállító ukrán támogatás kérdése, miközben a demokraták Hakeem Jeffries vezetésével egyöntetűen felsorakoztak Ukrajna felfegyverzése mögött. Négy nappal később azonban a Hamász véres terrortámadást követett el Izraelben, ami új helyzetet teremtett: a republikánusok találtak egy olyan témát, ami kapcsán nemcsak egységet sugározhatnak, hanem a demokraták közti törésvonalakra is rájátszhatnak. Ahogy október 7-e után egyre inkább az izraeli válaszlépések kerültek a középpontba, az is világossá vált, hogy Joe Biden számára komoly belpolitikai kockázatokat hordoz a gázai háború elhúzódása.

Bár kezdetben Biden erős Izrael-párti kiállása összhangban volt mind az amerikai közvélemény, mind a két nagy párt politikusainak domináns reakcióival, a gázai áldozatok számának emelkedésével egyre több demokrata szólalt fel élesebben azért, hogy az Egyesült Államok ne adjon katonai támogatást Izraelnek, mert így potenciális háborús bűntettekhez segédkezik. Bidennek nem volt erős kihívója a tavaszi demokrata előválasztásokon, de az Izrael-párti politikát ellenző és a palesztinok helyzete iránt érzékenyebb baloldali szárny arra buzdította a szavazókat, hogy – ahol volt ilyen induló – az augusztusi pártkonvencióra szabad mandátummal rendelkező, ún. „el nem kötelezett” delegáltakra adják voksukat. A kampány sikeréről megoszlanak az értékelések: nagy visszhangja volt, hogy a jelentősebb muszlim közösséggel rendelkező Minnesotában és Michiganben 19, illetve 13 százalékot sikerült így elérni, de az el nem kötelezett szavazatok így sem alkalmasak arra, hogy egységes választói akaratról küldjenek erős üzenetet.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A magyar kenyér

Az Agrárminisztérium közleménye és Nagy István miniszter Facebook-oldala szerint Országos Pálinka- és Tönkölypálinka Verseny zajlott a napokban Magyarországon – vette észre a Telex.

Színessel

Ez a cikk nem a labdarúgásról szól. Ez a cikk, és úgy nagy általánosságban az efféle cikkek nem is értik a labdarúgást. Ez a cikk a propagandáról, a propaganda mögül vigyorgó gonoszról, s mintegy mellesleg egy Orbán-idézetről szól.

Máma itt, holnap ott

Pár évvel ezelőtt még a Visegrádi 4-ek volt a szilárd pont az univerzumban, ahonnan ki akarta billenteni a helyéből a világ-, vagy legalábbis az európai politika univerzumát. Ám ez még a V4-ek fénykorában sem jött össze, egyrészt mert a V4-eknek sosem volt fénykoruk, másrészt már a tervet sem értette senki, harmadrészt meg a legutolsó verziójából Szlovákia és Csehország idejekorán kicsekkolt.

„Most sem vagyok egyedül”

Szereti, ha a színpadon valami őszinte és igaz, de a színházon kívül már nem szeret konfrontálódni. Alföldi Róberttel való szakmai kapcsolatáról, az Egy tökéletes napról és a nyitott és empatikus viselkedés fontosságáról is beszélgettünk vele.

Jupiter lesújt

  • Vásárhelyi Júlia

Megszégyenítő vereséget szenvedett az európai parlamenti választáson Emmanuel Macron centrista szövetsége. A köztársasági elnök már közvetlenül az urnazárás után bejelentette a Nemzetgyűlés azonnali feloszlatását, és új választást írt ki. A végeredmény akár társbérlet is lehet a pillanatnyilag nyerésre álló szélsőjobbal.

A nemzet vagy a kormány szolgálatában?

Matolcsy György, az MNB elnöke az év elején szép szavakkal köszöntötte az általa vezetett intézmény centenáriumát: „A Magyar Nemzeti Bank száz esztendeje a helytállás évszázada, a nemzet szolgálata és a töretlen munka Magyarország gyarapodásáért. (…) Az 1924-ben életre hívott, a pénzügyeket szabályozó és felügyelő önálló MNB hazánk egyik legstabilabb és legnagyobb tekintéllyel bíró nemzeti intézményévé vált.”

Előbb lövünk

Az Orbán-rendszer módszeres környezetrombolása és természetpusztítása erős kontrasztot mutat a rezsim némely képviselőinek „zöld” megnyilatkozásaival. E disszonancia áthidalására lassan új értelmezési keret is születik.

Szocialista hungarikum

Színes, magyar kocka, de semmi köze Rubik Ernőhöz. A vidék vizuális jelképe, a háború utáni modern építészet legkommerszebb terméke. A szépnek jóindulattal sem nevezhető kockaház azonban művészek sokaságát ihlette meg, amiben egyformán van szerepe a bugyuta egyszerűségnek és a gazdag asszociációs lehetőségeknek.

A gyengék Atlasza

  • - ts -

Velünk volt. Velünk volt ötven évig. Másokkal volt az hatvan is, mindenesetre Donald Sutherland magyarországi belépője, bár meglehetősen furcsára sikeredett, emlékezetesre aligha.