Kulturális hírek

publikálva
2001/48. (11. 29.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

A Zürich közelében vasárnap lezuhant repülőgép szerencsétlenül járt utasai között volt Melanie Thornton is: a 34 éves amerikai énekesnőn MÉG E HÉTEN LEHETETLEN December 2-ig még megtekinthető az ´szi Fesztivál egyik legjelentősebb kiállítása, a Tadeusz Kantor munkásságát átfogó Lehetetlen, melyet a krakkói Bunkier Sztukival közösen rendeztek meg a budapesti Ludwig Múzeumban. Képeinken egy 1967-es varsói happening, illetve Kantor és az írógép, 1969-ből.n JÖN A GYÛRÛK URA A Warner-féle Harry Potter-film friss bevételi rekordjai megdöntésére készül a New Line Cinema: december 10-én lesz a J.

R. R. Tolkien regénytrilógiájából készült A Gyűrűk Ura-sorozat első darabja, A Gyűrű szövetsége világpremierje Londonban. A várakozásra jellemző, hogy a majd´ háromórás filmre Dániában, Svédországban és Norvégiában 200 ezer előzetes jegyigénylés érkezett. A kasszasikert valószínűsíti, hogy a Peter Jackson rendezte, Új-Zélandon forgatott filmet Nagy-Britanniában a "szülői kísérettel" javallott kategóriába sorolták be: ez nagyobb nézőszámot tesz lehetővé, mintha csak 12 éven felülieknek engedélyezték volna, ahogy arról korábban szó volt.

Pár héttel a bemutató előtt bocsátotta árverésre Londonban a Christie´s Tolkien leveleit és más dokumentumait: A Gyűrűk Ura szövegének alakulását is őrző papírokat 86,6 ezer dollárért vásárolta meg egy telefonon licitáló vevő, aki nevét nem kívánta nyilvánosságra hozni. (Képünkön Tolkien egy 1967-es fotón.)

n HOLT-TENGERI TEKERCSEK Harminchét nagyméretű kötetben, Discoveries in the Judean Desert (Felfedezések a Júdeai-sivatagban) címmel jelentette meg az Oxford University Press a holt-tengeri tekercseket. Az 1947 és 1956 között, az ottani barlangokban felfedezett pergamentekercsek kiadásával foglalkozó nemzetközi szerkesztőbizottság vezetője, Emmanuel Tov bejelentette, hogy további tizenöt kötet is megjelenés előtt áll. Az i. e. 250 és i. sz. 70 között héber és arámi nyelven írott szöveg nem említi Jézus Krisztus nevét: Tov professzor szerint még a legkésőbbi tekercsek is túl "korán" keletkeztek ahhoz, hogy Jézus bekerülhetett volna az "irodalomba".

n A LEGUTOLS" GALAKTIKUS KALAUZ Halála első évfordulóján, jövő májusban megjelenik Douglas Adams utolsó, félbemaradt műve, melyet a számítógépén talált fájlokból rekonstruált - de be nem fejezett - az író özvegye, Jane Belson és személyes asszisztense, Sophie Astin. Adams, aki idén májusban, 49 éves korában, testedzés közben, váratlanul hunyt el szívrohamban, tizenegy éve látott hozzá a Galaxis útikalauz stopposoknak hatodik és végső epizódja, az A Salmon of Doubt megírásához. A kötet ezen kívül más írásokat is tartalmaz majd, eddig publikálatlan szövegek mellett újságcikkeket, eszszéket, előadásokat, hanglemezekhez (például Bach Brandenburgi versenyeihez) írt ismertetőit, rádiós munkájának dokumentumait és a több mint 14 millió példányban elkelt Útikalauz filmváltozatának forgatókönyvét, sőt kiterjedt e-mail levelezésének némely darabjait is.

n ÁRVERÉSEK Ötmillió forintért kelt el a Központi Antikvárium 82. aukcióján Ady Endre Léda ajkai közt című versének autográf kézirata a költő aláírásával, amelyet 2,2 millió forint kikiáltási áron kínáltak. A vevő nem kívánt a nyilvánosság elé lépni. Decsy Sámuel 1792-es Szent Korona-leírásának ára 700 ezerről 2,4 millióra, egy 1621-es Mercator-atlaszé 1,2 millióról 2,2-re ment fel, mire lecsapott a kalapács.

15 millió forintos kikiáltási áron indul Munkácsy Mihály Köpülő asszony című festménye a Kieselbach Galéria december 7-i árverésén. Az 1871-72-ben készült kép egy korábbi változata a Magyar Nemzeti Galériában látható, az aukciós kiállítás november 27-én nyílt meg. Ugyanitt 12-12 millióért kínálják Farkas István Az ebéd és Boromissza Tibor 1908-9 körüli, Hölgy, napfényes padon című képét, egy 1866-os Szinyeit (Fehér magnólia) pedig 4,5 millióért.

n GYÁSZ 91 éves korában elhunyt Mary Whitehouse, a pornográfia elleni brit küzdelem emblematikus figurája. 1964-ben Clean Up TV címmel kampányt indított a televízió "megtisztításáért", majd 1965-ben megalapította a ma Mediawatch UK nevet viselő National Viewers and Listeners Associationt, mely elszánt harcba kezdett azért, hogy a brit rádió- és tévéműsorokból eltűnjön minden szex, erőszak, obszcenitás. A foglalkozása szerint művészettörténet-tanár nemi felvilágosítási óráin a házasságkötés előtti önmegtartóztatás és a házastársi hűség fontosságát hirdette. 1971-ben a pápa is fogadta.Ready to Fly című albumát népszerűsítő turnén járt, Wonderful Dream című dala pedig az új Coca-Cola-kampány zenéje.

n ÍR"SZÖVETSÉG Habár egy javaslat 41 főre csökkentette volna, a Magyar Írószövetség közgyűlése fenntartotta a választmány 71 fős létszámát. E testület választja majd meg az új, kilencfős elnökséget és az új elnököt, a két ciklus után lemondott Pomogáts Béla utódját.

n TÁBOR ÁDÁM: HAJ"HÁZ E címmel jelent meg a Palatinus kiadó gondozásában a költő legújabb verseskötete, amelyet november 28-án, szerda délután 4 órakor Ferencz Győző és Bodor Béla mutat(ott) be az Írók Boltjában. Dánia (1982) és A káprázat kertje (1994) című köteteit követően az elmúlt tíz év során folyóiratokban publikált verseinek nagyobbik felét gyűjtötte össze Tábor Ádám.

n DÍJ Szikra Zsuzsa, a Magyar Rádió riportere és Varró Szilvia, a Magyar Narancs munkatársa kapta az idei Magyar Lajos-díjat, amelyet Péchy Blanka színművész hozott létre 1986-ban első férje, az 1940-ben elhunyt író, Magyar Lajos emlékére, olyan újságírók kitüntetésére, akik "elérik azt a magasra helyezett mércét, amit a folyamatos szellemi és erkölcsi felelősséggel járó újságíró hivatás méltán megkövetel".

n KORTÁRS ÉPÍTÉSZET Mai magyar építészeti alkotóműhelyek kiállítása látható december 2-ig a MEO Kortárs Művészeti Gyűjteményben.

publikálva
2001/48. (11. 29.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Kis-Magyarország

még több Kis-Magyarország...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...