Kulturális hírek

  • 2002. április 4.

Külpol

A Színházi Világnap alkalmával kiosztott Hevesi Sándor-díj nyertesei: Bába Krisztina műfordító, színháztörténész, Gombár Judit díszlet- és jelmeztervező, és Szűcs Miklós, a Budapesti Kamaraszínház igazgatója. A Gobbi Hilda-díjat Mednyánszky Ági, a Budapesti Operettszínház örökös tagja kapta, a pályakezdő tehetségek elismerésére alapított Soós Imre-díjat Soltész Erzsébet (Pesti Magyar Színház) és Bozsó Péter (Budapesti Kamaraszínház).
A Súgó internetes szavazásán az ország legnépszerűbb színésze elismerést jelentő Súgó Csiga-díjat tizenketten érdemelték ki: Almási Sándor, Fekete Ernő, Fullajtár Andrea, Hernádi Judit, Koltai Róbert, Kováts Adél, "nodi Eszter, Stohl András, Szávai Viktória, Szervét Tibor, Tóth Sándor és Törőcsik Mari.

n GYÁSZ 95 éves korában, hollywoodi otthonában elhunyt Billy Wilder. Az Osztrák-Magyar Monarchiában született Samuel Wilder néven, jogot tanult, Bécsben újságíróként, Berlinben forgatókönyvíróként dolgozott, majd a náci hatalomátvétel után elmenekült Németországból (édesanyja, mostohaapja és nagymamája Auschwitzban végezte). Egy rövid francia kitérő után 1934-ben érkezett Hollywoodba, ahol előbb mások produkcióiban dolgozott, majd 1942-ben Ginger Rogersszel megrendezte első filmjét: The Major and the Minor. Mind a film noir, mind a komédia mesterének tartották, fordulatos cselekményvezetését, szellemes párbeszédeit a közönség is értékelte. A legjobb film Oscar-díját kapta a Férfiszenvedélyért (1945) és a Legénylakásért (1961), velencei különdíjat és forgatókönyv-Oscart a Sunset Boulevard-ért (1951). Dolgozott Erich von Stroheimmel (Öt lépés Kairó felé), Humphrey Bogarttal és Audrey Hepburnnel (Sabrina), Marlene Dietrichhel (A vád tanúja), Marilyn Monroe-val (Van, aki forrón szereti; Hétévi vágyakozás), Jack Lemmonnal és Shirley MacLaine-nel (Irma, te édes) és sok más sztárral, a rendezéstől 1981-ben vonult vissza: Buddy Buddy. A világháború után javaslatokat dolgozott ki a német filmipar helyreállítására, filmrendezői tízparancsolatát így foglalta össze: "Az első kilenc: ne untass. A tizedik pedig: legyen tiéd az utolsó vágás joga." Képünkön az életmű-Oscarnak számító Irving Thalberg-díjjal látható, 1988-ban.

74 éves korában elhunyt Fehéri Tamás, Balázs Béla-díjas filmrendező. A Magyar Filmhíradó munkatársaként ezernyi riportot készített, a Fórum Film egyik alapítójaként Csillag Ádám, Lugossy István, Siklósi Szilveszter, Vészi János, Harcsa Béla, Kiss Róbert, Varga Ágota, Méry Zsuzsa, Kőszegi Edit, Szuhay Péter, Zelki János és mások munkáinak létrejöttét segítette elő. 1999-ben ötévi munka eredményeként készült el Emberekkel történt című dokumentumfilmje a magyarországi antiszemitizmus 1919-1944 közötti történetéről (ezzel egy időben, az utóbbi évtized egyik legtermékenyebb dokumentumfilmes műhelyében került ki Varga Ágota Porrajmosa is a cigány holokausztról). Kortársáról, az 1999-ben elhunyt Magyar Józsefről A dokumentumfilm mestere című alkotásában emlékezett meg.

n TURNÉN A CSNY A több mint két évtized után, 1999-ben a Looking Forward című albummal jelentkező együttes tagjai most februártól április végéig "csak" koncerteznek, friss lemezt nem csinálnak; Young és Nash tervez szólóalbumot Are You Passionate?, illetve Songs For Survivors címmel. Milwaukee-ban készült képünkön balról jobbra Stephen Stills, Graham Nash, Neil Young és David Crosby.

n EXRÖLTEX Április 10-13. között Exröltex címmel rendezik meg a kortárs galériák fesztiválját a Deák-palotában (Bp. V. ker., Deák Ferenc u. 15.): a felújítás előtt álló épület lecsupaszított belső tereiben a projektben részt vevő galériák (A. P. A.!, Bolt, Deák Erika, Fióka ART, K. A. S., Godot, Knoll, Vadnai, Várfok, Kirakat, Erlin és a Fiatal Képzőművészek Stúdiója) ifjabb évjáratú művészei állítják ki munkáikat, emellett performanszok, vetítések, beszélgetések lesznek, zárásként pedig, remélhetően, parti.

n ARAB MEIN KAMPF LONDONBAN Márciusban az angol főváros arabok által sűrűbben lakott részein újságárusoknál tűnt fel Adolf Hitler Mein Kampfjának arab kiadása. A könyvet Angliában általában tudományos vagy politikai művekre szakosodott boltok árusítják, most azonban a leghétköznapibb árucikkek közé került, ára tíz font, címlapján Hitler és egy horogkereszt. Előszavában így ír a fordító, Luis al-Haj: "A nemzetiszocializmus nem halt meg hírnökével együtt. Sőt, magjainak száma megsokszorozódott a csillagok alatt." A kiadvány, melyet a 60-as években készült fordítás alapján dolgozott át a Bisan nevű libanoni kiadó, a palesztin területek egyik legnagyobb bestsellere. Árusítása Londonban is legális, noha Andrew Dismore munkáspárti parlamenti képviselő szerint "nagyon aggályos tendenciát" jelez. (A gyűlöletkeltő irodalom magyarországi terjesztéséről szóló cikkünk a 10-13. oldalon.)

n DÍJ A francia köztársasági elnök díját nyerte el Sopsits Árpád Torzók című alkotása a Laoni Nemzetközi Filmfesztiválon.

n A MÁSODIK BARBIE-FILM A babákat gyártó Mattel cég házivideo-egysége, a Los Angeles-i Artisan Entertainment várhatóan októbertől veszi célba a karácsonyi piacot a második Barbie-videojátékfilmmel. Címe: Barbie as Rapunzel. Rapunzel egy toronyba zárt leány, aki csodás festőtudománya révén szabadul ki, és találja meg szerelmét. Az egyébként a Blair Witch Project révén ismert Artisan Entertainment gyártotta az első igazi Barbie-videót is: a Diótörő-történetbe helyezett Barbie (Barbie in the Nutcracker) több mint 3,4 millió példányban kelt el videón és DVD-n.

Figyelmébe ajánljuk