Kulturális hírek

  • 2002. május 23.

Külpol

GYÁSZ 79 éves korában elhunyt Varga Domokos: az erdőmérnökként végzett József Attila-díjas író nevéhez számos ismeretterjesztő, ifjúsági, pedagógiai és szociográfiai mű fűződik, legismertebb elbeszélésciklusa talán a
Július 27-én a londoni Crystal Palace sportközpontban lépnek fel, közel egy hónappal az Erzsébet angol királynő trónra lépésének ötvenedik évfordulója alkalmából rendezendő ünnepség után. A zenekar huszonöt év előtti, botrányos kislemezét, a God Save the Queent május végén jelenteti meg a Virgin Records, a Jubilee című válogatásalbumot és egy háromlemezes dobozt május elején.

n KELEMEN KOMMUNIZMUSA Még néhány napig, május 28-ig tart nyitva Kelemen Károly Kitörölhetetlen kommunizmus című, saját 70-es, 80-as évekbeli radírképeinek stílusát felidéző kiállítása a CEU Centrális Galériájában.

n ÁRVERÉSEK NEW YORKBAN A 8,5-12,6 millió dollárra becsült összeghez képest mindössze 5,3 millió folyt be a Phillips New York-i árverésén Marcel Duchamp híres ready-made tárgyainak 14 darabjáért. A Biciklikerék 1,76 millió dolláros ára elérte ugyan a korábbi Duchamp-rekordot, ám a többi nem volt túl kelendő, a sorozat két darabja el sem kelt. A világ harmadik legnagyobb aukciós házának illetékese mégis elégedetten nyilatkozott, mert bíztak ugyan a művek esztétikai értékében, de mivel Duchamp vonzerejét ritkán tette próbára a piac, az előzetes becslés eleve bizonytalannak számított. Duchamp egyik legismertebb ready-made-je, egy vizelőedény a 1,5 millió dolláros becsléshez képest csak 1,185 millióért talált vevőre, pedig e sorozat egy másik példánya 1997-ben 1,7 milliót hozott a Sotheby´s aukcióján. A leghevesebb licit Donald Judd cím nélküli, 1967-es minimalista szobráért folyt, a legmagasabb áron Francis Bacon Study for Portrait of Henrietta Moraes című képét ütötték le: 6,7 millió dollárért. A Sotheby´s szintén New Yorkban rendezett árverésén rekordáron, 3,9-3,9 millió dollárért kelt el a német Gerhard Richter két festménye (180 Farben; Kerze), s rekordot jegyezhettek fel Alexander Calder esetében is: Dos discos blancos című mobilszobra 1,98 millió dollárért talált vevőre.

n MEGTALÁLT KÉPEK A német rendőrség Berlin déli részén, egy lakásban megtalálta azt a kilenc festményt, melyet április 20-án loptak el a Brücke Museumból, a német expresszionizmus egyik legjelentősebb gyűjteményéből: Erich Heckel hat, Emil Nolde, Max Pechstein és Ernst Ludwig Kirchner egy-egy képének összértékét 3,6 millió euróra becsülik. Pontosabban nyolc és fél képet találtak meg, mert Pechsteinét a tettesek félbevágták, és a másik fele még hiányzik; a képkeretek a Spree folyóból kerültek elő. Három jugoszláv és egy német férfit, valamint egy jugoszláv származású német nőt letartóztattak, de őket nem a betöréssel, csak orgazdasággal gyanúsítják.

n MATISSE PICASSO "Egymás mellett kell látni mindazt, amit Matisse és én csináltam akkoriban. Senki nem nézte figyelmesebben Matisse festményeit, mint én, és senki sem nézte figyelmesebben az enyémeket, mint ő - az idős Picasso e szavai ihlették a londoni Tate Modern Matisse Picasso című kiállítását, ahol egymás mellett láthatók a huszadik századi modern képzőművészet két óriásának munkái. A kiállítás előkészítésén hét éven át dolgoztak a párizsi Musée Picasso és Centre Pompidou, a New York-i Museum of Modern Art és a Tate Modern munkatársai - a londoni zárás, augusztus 18-a után Párizsban, a jövő év elején New Yorkban is bemutatják az anyagot. Kutyafülűek.

n DÍJ Arthur Miller amerikai drámaírónak ítélték az idei Asturia hercege-díjat: az egyik legrangosabb spanyol irodalmi elismerés 45 ezer dollárral és egy Joan Miro által tervezett szobrocskával jár. Michel Houellebecq Elemi részecskék című regénye nyerte a százezer euróval dotált Nemzetközi IMPAC Dublin irodalmi díjat.

n ÁLLATVÉDő KAMPáNY "Vigyünk harmóniát az állatok életébe" - e szavakkal vesz részt Ravi Shankar és lánya, Anoushka Shankar az állatokkal való etikus bánásmódért küzdő mozgalom, a PETA legújabb kampányában: a két indiai szitárművész a kaliforniai San Diegóban állt kamera elé, hogy Amerikában, Nagy-Britanniában és Indiában sugárzandó tévéhirdetésekben emelje fel szavát amiatt, hogy az 1960-ban elfogadott indiai állatvédelmi törvény ellenére milyen nyomorúságos sora van hazájukban egyes állatoknak. Paul McCartney, Jackie Chan, Pamela Anderson, Chrissie Hynde és a dalai láma is tiltakozott az élelmet kereső elefántok megmérgezése, a kóbor kutyák és macskák megkövezése és hasonlók ellen. A GAP cég beszüntette az állatbőrök Indiából történő beszerzését, amíg érvényt nem szereznek a törvénynek.

n MARLENE Tíz évvel halála után Berlin tiszteletbeli díszpolgárává avatták Marlene Dietrichet. A berlini metró ingyenes használatának jogával, a város hivatalos közlönyének ingyenes előfizetésével és rászorultság esetén pénzsegéllyel járó címet már 1989-ben szerették volna odaítélni az akkor Párizsban élő, 88 éves színésznőnek, ám ő nem volt hajlandó imádott-gyűlölt Berlinjébe utazni, Eberhard Diepgen polgármester viszont nem volt hajlandó a színésznő kérésére csak úgy, postán elküldeni neki az elismerést, melyet most unokája, Peter Riva vett át helyette. A német fővárosnak ma 111 díszpolgára van, köztük Mihail Gorbacsov és Ronald Reagan. Adolf Hitlert 1948-ban fosztották meg díszpolgárságától.

Figyelmébe ajánljuk