Kulturális hírek

  • 2001. június 14.

Külpol

BRÜSSZELI INTIME címmel mutatja be Herman Bertiau belga fotóművész és munkatársa, Sylvie Nys felvételeit a Miró Fotógaléria (Budapest VI. ker., Teréz krt.
11-13.; megtekinthető július 10-ig).

MAGYAR MÛVÉSZET KÜLFÖLDÖN

Párizs: A Théatre du Rond-Point színpadán három este játszotta Moliére Tartuffe-jét a Katona József Színház társulata Zsámbéki Gábor rendezésében, Rába Roland főszereplésével. E héten ugyanitt szintén háromszor adják elő Tasnádi István Közellenség című darabját Schilling Árpád rendezésében. A Théatre du Ch‰telet-ban Pierre Boulez vezényletével a Párizsi Szimfonikusok szólaltatták meg Bartók Béla művét, A fából faragott királyfit. Ezekkel az előadásokkal kezdődött a franciaországi magyar kulturális évad: a MAGYart fél éven keresztül kínál programokat.

Velence: Megnyílt a képzőművészeti biennálé Velencében: a magyar pavilonban Társasági közlekedés címmel Komoróczky Tamás és Lakner Antal mutatja be munkáit - utóbbi, kölcsönözhető Art Mobile-járművei révén, a pavilonok közötti térben is (Narancs-interjúk: 2001. április 5. és 12.).

London: Szabó István Redl ezredesének vetítésével egy hónapig tartó magyar irodalmi fesztivál kezdődött az angol fővárosban: színházi és filmbemutatókon, felolvasóesteken próbálnak érdeklődést kelteni a magyar vers, próza és dráma (például Hamvai Kornél Hóhérok hava, Spiró György Szappanopera vagy a Mozgó Ház-féle Az ember tragédiája) iránt. A meghívottak között szerepel Nádas Péter és Krasznahorkai László író, Gerevich András és Mesterházi Mónika költő, Szegedi Maszák Mihály irodalomtörténész, Susannah York színésznő, Tim Caroll rendező.

TONY-DÍJAK Rekord született a New York-i Broadway szenzonját záró, színházi Oscarnak számító Tony-díjak 55. átadásán: tizenkét kategóriában győzött a The Producers című musical, melyet 1967-es filmje alapján maga Mel Brooks adaptált színpadra. A korábbi csúcsot a Hello Dolly tartotta, 1968 óta tíz díjjal. "Bármely más évben nyertetek volna" - biztosította elismeréséről Mel Brooks a gálaest vesztes komponistáit, David Yazbeket (The Full Monty), Paul Gordont és John Cairdet (Jane Eyre), illetve a néhai Ed Kleibant (A Class Act). A győztes zenés komédia két producerről szól, akik egy kifejezetten rossz és ízléstelen show színre vitele és remélt bukása révén csődbe akarnak menni, hogy megszabaduljanak adósságaiktól, ám a Hitlerrel, zsidókkal és melegekkel tréfálkozó darab a darabban óriási Broadway-siker lesz. Az író és zeneszerző Brooks mellett díjat kapott Susan Stroman rendező-koreográfus és az egyik főszereplő, Nathan Lane is. Prózai kategóriában a legjobb rendezés díját Daniel Sullivan nyerte, az általa színre vitt Proof, David Auburn műve lett a legjobb darab, s díjazták női főszereplőjét, Mary-Louise Parkert is.

VELENCEI DÍJAK Eredményt hirdetett a Plateau of Humankind mottóval megrendezett 49. Velencei Biennálé nemzetközi zsűrije. Németországnak ítélték a legjobb nemzeti pavilon Arany Oroszlán-díját: az épületet Gregor Schneider valóságos labirintussá alakította át Totenhaus elnevezéssel. Életművéért kapott Arany Oroszlánt Richard Serra és Cy Twombly. Különdíjban részesült Janet Cardiff és George Bures Miller, Marisa Merz, Pierre Huyghe, külön említést érdemelt Yinka Shonibare, Tiong Ang, Samuel Beckett/Marin Karmitz és Juan Downey. A fiatal művészek számára kiadott különdíjak nyertesei: Federico Herrero, Anri Sala, John Pilson és az A1-53167 jelű csoport vagy személy. A biennálé nem hivatalos díjának kitüntetettje: Urs Lüthi.

BERLINI IRODALMI FESZTIVÁL Több mint nyolcvan író, köztük a Nobel-díjas dél-afrikai Nadine Gordimer részvételével nemzetközi irodalmi fesztivált rendeznek június 14-24. között Berlinben: felolvasások, viták, előadások, filmvetítések, koncertek és gyermekprogramok váltják egymást, plakátokra nyomtatott versek szólítják meg a helybélieket, s a vendégek száz költeményéből kötet jelenik meg Die Welt über dem Wasserspiegel - Berliner Anthologie címmel. A nyitó beszédet a Belgrádban született, 1953 óta Amerikában élő Charles Simic mondja, a fesztivált záró rendezvényre hivatalos Esterházy Péter és Parti Nagy Lajos. Esterházy önálló felolvasóestet is tart a Harmonia czlestisből. A kerekasztal-beszélgetések témái között szerepel például Ruanda (a szenegáli Boubacar Boris Diop és Ken Bugul, a djibouti-francia Abdourahman Waberi és az elefántcsontparti-brit Véronique Tadjo részvételével), az exjugó szitu (a Németországban élő horvát Nenad Popovic és Bora Cosic és a bosnyák Dievad Karahasan közreműködésével), az emigráns írólét (az iráni Roshanak Daryoush és az indiai Rajvinder Singh beszámolójával) vagy az internetes-hipertextes irodalom helyzete (az amerikai Eliot Weinberger, az ausztrál John Tranter és a német Ulf Schleeth és Thomas Wegmann szerint).

GONDOLATOK A KÖNYVTÁRÉRT Június 14-én, 17.30-kor csendes tüntetés lesz azért, hogy önálló tudományos műhelyként, eredeti helyén, a Múzeum utcában folytathassa tevékenységét az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár, melyet az Oktatási Minisztérium a műszaki egyetem könyvtárával tervez összevonni.

PUTYIN, OKUDZSAVA Fesztivált tartottak Moszkvában Bulat Okudzsava halálának negyedik évfordulóján, hogy előteremtsék a költő-dalszerző emlékművének felállításához, illetve peregyelkinói dácsája múzeummá alakításához szükséges pénzt. A meghívott külföldi énekesek útiköltségének fedezésével az UNESCO is támogatta a rendezvényt, melyhez üzenetet küldött Vlagyimir Putyin: "Egyszerű és őszinte szavaival legmélyebb érzéseinket fejezte ki" - írta többek között az orosz elnök.

CHAGALLT LOPTAK A New York-i Zsidó Múzeumból ellopták Marc Chagall Tanulmány: Vityebszk fölött című, alkotását. Betörés nyomait nem találták a múzeumban, viszont a teremben, ahol az egymillió dollár értékűre becsült kép függött, múlt csütörtökön estélyt tartottak.

NÉMET RESTITÚCI" Németország visszaadja Görögországnak egy i. e. 4. századból való emlékmű darabjait, melyeket 1875 óta a berlini Pergamon Múzeumban őriznek. A visszaszolgáltatandó darabokkal - és német pénzügyi segítséggel - Olympiában helyreállítják Philipposz makedón király emlékművét, a Philippeiont, aminek különös jelentősége van a 2004-es athéni olimpiai játékok fényében.

ÚJ ENO Az 1997-es The Drop után új albummal jelentkezett Brian Eno: a Drawn From Life közreműködői között szerepel Laurie Anderson is.

GYÁSZ 59 éves korában elhunyt Michael Hazlewood: az Angliában született, Amerikába települt zeneszerző nevéhez olyan slágerek fűződtek, mint az (All I Need Is) The Air That I Breathe és az It Never Rains In Southern California (mindkettőt Albert Hammonddal közösen írta).

Figyelmébe ajánljuk