Magyarország, Szerbia és Ausztria „behúzta a menekültügyi féket”

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. július 7.

Külpol

Orbán Viktor bejelentette, nem hajtjuk végre az EU döntéseit a migráció ügyében.

Magyarország nem fogja végrehajtani az Európai Unió döntéseit a migráció ügyében, nem fogadja el a kötelező kvótát, és nem fogadja el a „migránsgettók”, migránstáborok építésére vonatkozó kötelezettséget sem – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Bécsben rendezett magyar–osztrák–szerb csúcstalálkozón.

A magyar kormányfő hatékonynak nevezte azt a módszert, ahogyan a magyar állam kezeli a menekültek és bevándorlók ügyét. Ennek a metódusnak, mint mondta, az az alapelve, hogy senki sem léphet be az ország területére, amíg az általa leadott menekültügyi kérelmet el nem bírálták. Bejönni akkor lehet, ha a beadott kérelemről pozitív döntés születik. 

Orbán Viktor felidézte, tavaly Európa határai mentén összesen 330 ezer illegális migránst állítottak meg, ebből 270 ezret a magyar-szerb határon. Ez alapján a magyarok nemcsak Magyarországot védik, hanem egész Európát, benne Ausztriát is az illegális bevándorlókkal szemben.

Az állam ezt a magyar modellt nem akarja lecserélni az uniós modellre, amely a miniszterelnök szerint nyilvánvalóan nem működik.

Magyarország meg fogja találni a jogi és politikai módját annak, hogy a brüsszeli döntéseket ne hajtsa végre – mondta a miniszterelnök. Szerinte szomorú, hogy Magyarországnak nemcsak az illegális migránsokkal és az embercsempészekkel, hanem Brüsszellel szemben is meg kell védenie magát, és meg is fogja tenni.

A bécsi csúcs után Karl Nehammer osztrák kancellár azt mondta, hogy „Ausztria Magyarországgal és Szerbiával együtt behúzta a menekültügyi féket”. „Szövetségesek vagyunk az illegális migráció elleni harcban, s együtt lépünk fel a szervezett bűnözés ellen. A nemzetközi szervezett bűnözéssel szemben csak nemzetközi együttműködéssel lehet hatékonyan fellépni” – indokolta bejelentését a kancellár. Arról is beszélt, a három ország azért fogott össze, hogy véget vessen a Földközi-tengeren zajló katasztrófáknak. Ehhez szerinte arra lenne még szükség, hogy a „harmadik államokban” bevezessék a menekültügyi eljárásokat, csökkentve ezzel a Nyugat-Balkánra nehezedő nyomást.

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök mindehhez azt fűzte hozzá, hogy a szerb, a magyar és az osztrák kormánynak köszönhetően jelentősen csökkentek a menekültkérelmek. Szerbia kész arra, hogy továbbra is együttműködjön a másik két országgal ebben a formában.

A leadképen a szerb köztársasági elnök, az osztrák kancellár és a magyar miniszterelnök Bécsben. Fotó: MTI//Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk