Megbüntette a munkaügyi felügyelőség a Srí Lanka-i pékeket alkalmazó ditrói pékséget

  • Narancs.hu/MTI
  • 2020. február 4.

Külpol

Az ág is húzza a ditrói pékséget.

A Hargita megyei munkaügyi felügyelőség 13000 lejes (910 ezer forint) bírságot rótt ki kedden arra a ditrói pékségre, amely a Srí Lanka-i vendégmunkások alkalmazása miatt került a figyelem középpontjába – írta az Agerpres hírügynökség.

Két Srí Lanka-i pék miatt tört ki migránspánik Hargitán

Népszavazást kezdeményeznének a helyiek, hogy így zavarhassák el a külföldi pékeket. A Hargita megyei Gyergyóditrót egyik pékségében két Srí Lanka-i pékmester dolgozik - nincs ebben semmi különös, korábban is volt már példa külföldi munkaerő alkalmazására a helyi pékségben.

A hatóság felügyelői azt követően tartottak átfogó ellenőrzést a cégnél, hogy a szombati falugyűlésen a pékség több volt alkalmazottja a cégnél uralkodó embertelen körülményekre, ki nem fizetett túlórákra panaszkodott. Dorin Male, a munkaügyi felügyelőség vezetője elmondta: egy háromezer lejes bírságot a heti pihenőidőre vonatkozó törvényi előírások megsértése miatt róttak ki, a tízezer lejest pedig amiatt, hogy a cégnél helyben készített, nem engedélyeztetett gépeket is használtak, amelyek nem feleltek meg a biztonsági előírásoknak.

A cég jelenlegi alkalmazottai azt nyilatkozták az ellenőröknek, hogy napi nyolc órát dolgoznak, csak kivételes esetekben kérik fel őket túlórázásra, és a cég kifizeti a túlórákat. A Mediafax hírügynökség arról is beszámolt, hogy a pékség tulajdonosai hétfőn 17 személy ellen tettek  rendőrségi feljelentést fenyegetés, gyűlöletkeltés és rendbontásra való uszítás miatt. A feljelentett személyek között van a község római katolikus segédlelkésze, Bíró Károly is. A rendőrség szóvivője elmondta: az ügyet összekapcsolják azzal, amelyet hivatalból indítottak el hasonló tárgyban.

Figyelmébe ajánljuk