Liz Truss bukása és Rishi Sunak felemelkedése

Mindig van másik

Külpol

Másfél hónapja Liz Truss a brit miniszterelnöki székért folytatott maratoni „állásinterjún” legyőzte Rishi Sunakot. Ezt követően mindössze 45 nap jutott a legrövidebb ideig szolgáló szigetországi kormányfőnek, aki pálfordulásokban és botrányokban gazdag kormányzás után bukott meg október 20-án. Hétfő délutánra az is eldőlt, hogy éppen Sunak követi őt a kormányfői poszton.

A brit politika lassan olyan, mint Shakes­peare III. Richárdja: percenként hullanak a trón­utódlásra alkalmasnak vélt politikusok – Cameron, May, Johnson, Truss –, s beköszönt a britek rosszkedvének tele. Pedig egy időre sikerült támogatóinak Thatcher-hasonmássá és kései utóddá fazonírozni a szürke, egyáltalán nem karizmatikus Liz Trusst, s úgy eladni őt, mint a tiszta lappal kezdés mesterét, aki felcsillantja a reményt, hogy az erkölcsileg megtépázott Konzervatív Párt megnyerheti a következő választást.

Truss nem Boris Johnson-ellenes politikájával, hanem az üresedést kihasználva tört az élre, nem volt Brexit- vagy költségvetésihiány-ellenes, fő ígérete – elődjéhez hasonlóan – az adóterhek csökkentése, a növekedés beindítása volt. A párttagság 57,4 százaléka voksolt mellette szeptember elején, de ez a támogatottság gyorsan elolvadt. A toryk október elején tartott konferenciája sem állt ki egyértelműen mellette. A The Observer felmérése szerint a megkérdezettek 25 százaléka már akkor úgy vélekedett, hogy ideje távoznia, 64 százalékuk pedig nem értett egyet azzal, ahogyan kormányoz.

Szeptember 23-án Kwasi Kwarteng pénzügyminiszter pótköltségvetésében még a jövedelemadó alapkulcsát 20-ról 19 százalékra csökkentette volna, a magas jövedelműeknek pedig egységesen 40 százalékos kulcsot tervezett. A válságból 45 milliárd fontos adócsökkentéssel kilábalni kívánó kormány ötleteire a piac szkeptikusan reagált, mert a kereslet­élénkítés ábrándnak tűnt, s a foglalkoztatottak számának növeléséhez, a befektetések ösztönzéséhez és az export növeléséhez, vagyis a növekedés beindításához nem látszottak a szükséges források.

A Bank of England a piacok megnyugtatása és a hozamnövelés érdekében állampapír-vásárlásba fogott, kompenzálandó „a piacok rendellenes működését”, de ez az intervenció sem volt elég, a Standard and Poor’s negatívra rontotta az államadósságra vonatkozó kilátásokat.

Truss csakhamar kirúgta pénzügyminiszterét, akinek utódja október 14-től Jeremy Hunt lett. Ő az előző kabinetekben egészségügyi, illetve külügyminiszterként szolgált, s most kiszórt majdnem minden olyan intézkedést a költségvetési csomagból, amelyekkel a miniszterelnök előzőleg kampányolt. Repült a tervezetből a személyi jövedelemadó és a társasági adó csökkentése, és jövő október helyett csak áprilisig garantálta volna Hunt a háztartások energiaszámlájára vonatkozó ársapkát. Az egészségbiztosítási és a házvásárlási kedvezmény megmaradt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!