Uniós jóváhagyás nélkül írta ki a kormány a helyreállítási alap első pályázatát

Belpol

50 milliárd forintot szánnak egészségügyi beruházások előkészítésére.

Az Európai Bizottság egyelőre nem hagyta jóvá Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervét; a brüsszeli testület erősebb korrupcióellenes garanciákat vár a magyar kormánytól, ezért a terv értékelésének határidejét július végén két hónappal, szeptember 30-ig meghosszabbította.

A kormány július 30-án ennek ellenére megjelentette az első olyan pályázati kiírást, amit a Magyarország esetében összesen 7,2 milliárd euró (2500 milliárd forint) keretösszegű helyreállítási alapból tervez finanszírozni.

Nagy meglepetés nincs ebben, a kormány hivatalos reakciója is az volt az értékelési határidő kitolására, hogy amíg nincs elfogadott helyreállítási terv, addig is elkezdik a vállalt fejlesztéseket, és a hazai költségvetésből előlegezik meg a finanszírozásukat.

A helyreállítási alap első magyarországi pályázatának keretösszege 50 milliárd forint, ebből "projektindító támogatást" adnának a helyreállítási terv egészségügyi komponensének beruházásaihoz. 

Augusztus 31-ig minimum 10 millió, maximum 5 milliárd forintra pályázhat kilenc kijelölt állami szerv:

  • az Országos Kórházi Főigazgatóság,
  • a Központi Humánfejlesztési Nonprofit Kft.,
  • az Országos Mentőszolgálat,
  • a Nemzeti Népegészségügyi Központ,
  • az Országos Vérellátó Szolgálat,
  • a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő,
  • az Országos Onkológiai Intézet,
  • az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet,
  • és a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet.

A pályázatokhoz konzorciumi partnerként további két állami szerv csatlakozhat: a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. és a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.

A projektindító támogatásból a "projektelőkészítő tevékenységek", a "projektmenedzsment" és a "kötelező nyilvánosság biztosításának" költségeit lehet fedezni. A magyar helyreállítási terv egyébként egészségügyi fejlesztésekre (az orovosbérek emelését nem számítva) körülbelül 550 milliárd forintot irányoz elő, tehát elvileg a teljes összeg 9 százalékát szánják a projektek előkészítésre.

A közeljövőben valószínűleg további pályázati kiírások is megjelennek a helyreállítási alapból, a hivatalos honlapon már megjelentek az alap általános szerződési feltételei és a pályázáshoz szükséges dokumentációs sablonok, a helyreállítási tervben pedig azt ígérik, hogy idén augusztustól lehet majd pályázni "lakossági napelemes rendszerek támogatására és fűtési rendszerek elektrifikálására." Utóbbi projekt keretösszege 158,8 milliárd forint, amiből közel 35 ezer háztartást terveznek támogatni.

Hogy milyen kockázatai vannak a helyreállítási alap uniós jóváhagyás nélküli előfinanszírozásnak, és hogy milyen intézkedéseket várhat az Európai Bizottság a magyar kormánytól, arról részletes cikkben írunk a Magyar Narancs augusztus 5-i lapszámában

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk