Ódor Lajos: Jó lenne, ha a külföldi politikusok nem informálnák félre az embereket

  • narancs.hu
  • 2024. május 17.

Külpol

A Fico elleni merénylet után a volt szlovák kormányfő pártja leállította az EP-kampányát, és másoknak is a politikai kommunikáció mérséklését javasolja.

Ódor Lajos, volt szlovák kormányfő, a Progresszív Szlovákia (PS) európai parlamenti listavezetője a Partizánnak adott interjújában arról beszélt, pártja csütörtökön leállította az EP-kampányt, mert szerinte a jelenlegi helyzetben fontos, hogy létrejöjjön egy megegyezés a szlovákiai pártok között, hogy 100 napig mérsékeljék magukat a politikai kommunikációban.

„Jó lenne ezt a tudtára adni a külföldi politikusoknak is, hogy ne informálják félre a külföldi embereket, és ne ebből kovácsoljanak maguknak politikai tőkét”

– mondta a politikus az interjúban, amit a Telex szemlézett. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Orbán Viktor miniszterelnök nemcsak csütörtöki Facebook-bejegyzésében, de szokásos péntek reggeli rádióinterjújában is „baloldalinak” és „háborúpártinak” nevezete Fico merénylőjét, holott már tudható, hogy több magyar hírportál is egy fordítási hiba miatt írta Juraj Cintuláról, hogy „baloldali”.

„Sokan nézik a magyar sajtót Dél-Szlovákiából, ezért nem lenne jó, ha közvetett módon próbálnák rosszabbá tenni a hangulatot” – magyarázta Ódor, aki szerint ez senkinek nem érdeke. A volt kormányfő arról is beszélt, hogy léteznek olyan mechanizmusok az alkotmányban, amelyek biztosítják a kormányfő távolléte alatt is a kormány működését, de szerinte nagyon fontos, hogy a következő pár napban csillapodjanak a kedélyek a szlovák belpolitikában.

„Mindannyiunk felelős abban, hogy valamilyen normálisabb útra visszatérjünk” – mondta a volt szlovák kormányfő, aki szerint a kampánycsenden kívül az is fontos, hogy mindenki mérsékelje a politikai ellenfelei és a média elleni támadásokat. „Nemrég volt egy haláleset Szlovákiában, amikor egy terrorista két embert megölt Pozsonyban a politikai nézetei miatt. Ha ezt nem fékezzük meg, akkor még több ilyen eset lesz” – jelentette ki Ódor Lajos, hozzátéve, hogy neki ez most sokkal fontosabb, mint az európai parlamenti kampány.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk