Őrizetbe vették Moszkvában a választási bojkottot szervező Alekszej Navalnijt

  • MTI/narancs.hu
  • 2018. január 28.

Külpol

Épp a saját tüntetésére tartott.

Őrizetbe vette a rendőrség Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust vasárnap, az általa az elnökválasztás bojkottjára meghirdetett moszkvai tüntetésen.

Az orosz Központi Választási Bizottság december végén megtagadta Navalnij elnökjelölt-aspiránsként való bejegyzését, válaszul a politikus a választás bojkottjára szólított fel, és vasárnapra több nagyvárosban tüntetést hirdetett. Több helyszínről érkezett jelentés őrizetbe vételekről, nem hivatalos értesülések több mint 60 ember előállításáról tudnak.

Rendőrök fognak le egy tüntetőt Navalnij tavalyi, korrupcióellenes demonstrációján

Rendőrök fognak le egy tüntetőt Navalnij tavalyi, korrupcióellenes demonstrációján

Fotó: Makszim Sipenkov/MTI/EPA

A moszkvai városi hatóságok pénteken arra figyelmeztettek, hogy a fővárosi megmozdulást nem engedélyezték, és jogi intézkedéseket helyeztek kilátásba a politikussal szemben. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette: a választási időszak nem jelenti azt, hogy enyhíteni lehetne a törvényeken, így azokon sem, amelyek a tüntetésekre vonatkoznak.

Alekszej Navalnijt a tüntetésre menet tartóztatták fel a hatóságok. Délelőtt a rendőrség az ellenzéki politikus vezette Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány moszkvai irodájában razziázott. Többeket kihallgattak, hat embert őrizetbe vettek és számítógépeket foglaltak le.

Oroszországban március 18-án lesz az elnökválasztás. Úgy tűnik, az egyébként is esélyesnek számító Vlagyimir Putyin semmit sem szeretne a véletlenre bízni.

Figyelmébe ajánljuk