Szaharov-díjas vádlott, Nobel-díjas tanú Moszkvában

  • narancs.hu
  • 2023. október 11.

Külpol

Orlovra 3 év börtön helyett „csak” milliós pénzbüntetést kért az ügyész egy írása miatt, Muratov kiállt a vádlott mellett.

Büntetőeljárás zajlik Oroszországban Oleg Orlov jogvédő aktivistával, a jó ideje ellehetetlenített Memorial nevű szervezet alapítójával szemben egy tavaly novemberben közzé tett írása miatt.

A Szaharov-díjjal is kitüntetett Orlov a cikkben elítélte Ukrajna megtámadását, és Putyin miatt fasizálódó Oroszországról írt. Az orosz törvények szerint az ilyenfajta kritika büntetendő.

A hetvenéves vádlott a bíróság előtt azt mondta, hogy Oroszország olyan totalitárius állammá vált, amilyenről George Orwell ír az 1984 című regényben. Az oroszok nyilvánvalóan egy disztópikus világban élnek, hiszen bár országuk háborút visel a szomszédja ellen, a hivatalos fórumokon azt lehet hallani, hogy a szabadság, a béke és a biztonság hazája.

 

„Az orosz büntető törvénykönyvben még mindig nincs meghatározva a »gondolatbűncselekmény« fogalma, az állampolgárokat még nem büntetik meg azért, mert kételkednek az állami politika helyességében, ha mindez a saját lakásukban suttogva hangzik el. Nem büntetik őket egy helytelen arckifejezésért. Mégis, ha valaki a lakásán kívül fejezi ki ilyen kételyét, feljelentés és büntetés következhet” – mondta Orlov.

A 444 írása szerint  a szerdai tárgyaláson Orlov védelmében a Novaja Gazeta főszerkesztője, a tavaly Nobel-békedíjjal kitüntetett, és hazájában azóta is rendszeresen vegzált Dmitrij Muratov tanúskodott.

Az újságíró szerint ahogyan Andrej Szaharov megjósolta, hogy az 1979-es afganisztáni háború katasztrófa lesz a Szovjetunió számára, Orlov is jól látta, hogy Oroszország ukrajnai háborúja önpusztítás

Az ügyész azt mondta a tárgyaláson, hogy Oroszországban szólásszabadság van, amit az is bizonyít, hogy ez a tárgyalás nyilvános, és Muratov megszólalhat, annak ellenére, hogy az állam már „külföldi ügynöknek" minősítette.

Az ügyészség szerint az, amit a vádlott tett, „a civil társadalom megosztására irányuló provokáció". A vádhatóság – tekintettel Orlov életkorára és egészségi állapotára – mégsem  kért 3 év börtönt, mint ahogy a törvény alapján kérhetett volna, csak 250 ezer rubel – 1 millió forint – pénzbüntetést. 

 Címlapképünkön Dmitrij Muratov látható

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk