Telex: lobbiznak azért, hogy Habony Árpád Trump tanácsadója lehessen

  • narancs.hu
  • 2023. május 8.

Külpol

David Cornstein volt budapesti amerikai nagykövet aktívan küzd a korábbi elnöknél, hogy ez megvalósulhasson.

David Cornstein, az Egyesült Államok korábbi budapesti nagykövetének célja, hogy Donald Trump előző elnöknek és 2024-es elnökjelölt-aspiránsnak kampánytanácsadójaként alkalmazzák Habony Árpádot – értesült a Telex.

A cikk szerint az amerikai Axios hírportálnak egymástól függetlenül

a Trump-kampány több vezető tanácsadója is megerősítette, hogy Cornstein megpróbálja beprotezsálni Habonyt.

Egyikük ugyanakkor azt nyilatkozta: „esélytelen, hogy felvegyék a kampánycsapatba Habonyt”. A Telex megkereste David Cornsteint és Habony Árpádot is; a volt nagykövettől nem érkezett válasz, a fideszes kampánygurut nem érték el.

A hírportál felidézi: Habony már korábban is adott külföldön tanácsot. 2015-ben alapított közös tanácsadócéget Orbán másik hírhedt kampánytanácsadójával, a 2017-ben elhunyt Arthur Finkelsteinnel. A Danube Business Consultingot Londonban jegyezték be, és az elmúlt nyolc évben több külföldi kampányon is dolgoztak a cégen keresztül. Habony Nicolas Sarkozy korábbi francia elnök tanácsadójaként is dolgozott a politikus 2016-os, sikertelen előválasztási kampányában. Ezen kívül Orbán kampányguruja tanácsokat adott az elmúlt években a Horvát Demokratikus Közösség elnevezésű jobboldali keresztény pártnak, az Orbán közeli szövetségesének számító Janez Janša volt szlovén miniszterelnöknek és Nikola Gruevszki Magyarországon bújtatott volt északmacedón miniszterelnöknek is.

A korábbi amerikai nagykövet jó viszonyt ápol Trumppal – aki kinevezte őt 2018-ban Budapestre –, és kétéves nagyköveti ciklusa alatt Orbán Viktor nagy rajongója is lett. Ő szervezte meg a magyar miniszterelnök és az akkori amerikai elnök 2019-es fehér házi találkozóját is. Cornstein a múlt héten Budapesten járt. Ott volt a CPAC Hungary konferencián, Orbán Viktor pedig személyesen fogadta a Karmelitában.

A Telex egyik olyan forrása, aki személyesen ismeri Cornsteint, értetlenül áll a korábbi nagykövet ügyködése előtt. „Dörzsölt politikusnak” ismerte meg, így nem tudja elképzelni, hogy „miért is protezsálna olyan valakit, akinek lila gőze sincs az amerikai belpolitikához”. „Néhány évvel ezelőtt Habony azzal dicsekedett, hogy mindent, amit Amerikáról tud, azt Andy Vajnától tudja. Vajna tehetséges volt, de a politikához ő sem értett” – mondta a portál forrása. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk