Trump a dél-koreai elnök társaságában a demilitarizált övezetben találkozott Kim Dzsong Unnal

  • MTI
  • narancs.hu
  • 2019. június 30.

Külpol

A dél-koreai elnök reméli, Trump úgy vonul be a történelembe, mint az az amerikai elnök, amelyik békét teremtett a két Korea között.

Vasárnap találkozott Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben található Panmindzson falujában.

Az amerikai elnök a G20-országcsoport oszakai csúcstalálkozója után kezdett megbeszéléseket vasárnap Szöulban a dél-koreai államfővel, a hírügynökségek szerint a két ország közti kereskedelmi kapcsolatok mellett érintették az észak-koreai nukleáris leszerelés kérdését is.

A Fehér Ház közleménye szerint a panmindzsoni találkozót az észak-koreai vezető kérte Trumptól, aki Twitter-bejegyzésében azt is közölte, hogy már rég szerette volna felkeresni demilitarizált övezetet.

Mun Dzse In – aki elkíséri Trumpot az övezetbe – a  találkozót már előzetesen történelmi eseménynek nevezte, és hozzátette, reméli, hogy Trump úgy vonul be a történelembe, mint az az amerikai elnök, amelyik békét teremtett a két Korea között.

A találkozó előtt sajtótájékoztatón azt mondta Trump, elképzelhető, hogy csak kezet fognak egymással, mindazonáltal azt is hozzátette, hogy "egy kézfogás nagyon sokat jelenthet".

Így is lett. Trump első hivatalban lévő amerikai elnökként átlépett néhány pillanatra Észak-Koreába. Besétáltak Kim Dzsong Unnal néhány métert, újból kezet fogtak, aztán Kim is áment a déli oldalra Trumppal – derül ki a közvetítésekből.

Ott Mun Dzsein dél-koreai elnök is köszöntötte az észak-koreai elnököt. Trump mint ahogy mondta, számított rá, hogy csak egy kézfogás lesz a szimbolikus találkozó, de ezt követően megbeszélésre vonultak el a dél-koreai oldalon.

Trumppal közös sajtótájékoztatóján Mun azt is leszögezte, hogy ő és Kim Dzsong Un később fognak tárgyalni egymással: "a vasárnapi találkozó központjában Washington és Phenjan közti áll".

Ugyanekkor Trump azt is hozzáfűzte, hogy a maga részéről "nem sieti el" Észak-Korea ügyét, és emlékeztetett arra is, hogy a Phenjan elleni szankciók továbbra is érvényben vannak.

"Az Egyesült Államoknak és Észak-Koreának maga mögött kell hagynia az ellenségeskedéssel teli múltat, és új fejezetet kell nyitnia a kétoldalú kapcsolatokban" – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök Kim Dzsong Unnal közös sajtótájékoztatóján vasárnap a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetben.

Az amerikai elnök nagyszerű barátságnak nevezte a Kim Dzsong Unhoz fűződő viszonyát, amikor a két vezető  a Koreai-félszigetet kettéválasztó demilitarizált övezetből néhány pillanatra észak-koreai területre lépett.

Az észak-koreai vezető bátor döntésnek nevezte, hogy  Trump átlépett  Észak-Koreába, hangoztatva: "Magunk mögött hagyjuk a múltat, és a jövőt építjük".

Figyelmébe ajánljuk