UNICEF: Tízmillió gyerek szenved ínséget a Száhel-övezet középső részén

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 17.

Külpol

A térségben a gyermekek egyre fokozottabban válnak fegyveres konfliktusok áldozataivá.

Tízmillió gyermeknek van égető szüksége humanitárius segítségre Burkina Fasóban, Maliban és Nigerben. A rászoruló gyerekek száma az elmúlt 3 évben megkétszereződött – hívta fel a figyelmet pénteki közleményében az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF.

Az egyre súlyosbodó helyzet a terjedő és mind brutálisabbá váló konfliktusok miatt alakult ki. A szomszédos országokban közel 4 millió gyermek van veszélyben a különböző fegyveres csoportok és a biztonsági erők közötti, határokon átnyúló összecsapások miatt.

A térségben a gyermekek egyre fokozottabban válnak fegyveres konfliktusok áldozataivá vagy fegyveres csoportok célpontjaivá

– számolt be Marie-Pierre Poirier, az UNICEF Nyugat- és Kelet-Afrikáért felelős igazgatója. Felhívta a figyelmet, hogy a Száhel-övezet középső részén 2022-ben a gyermekek különösen sok erőszakos cselekménynek voltak áldozatai.

Burkina Fasóban az ENSZ adatai szerint tavaly az év első 9 hónapjában háromszor annyi gyerek életét oltották ki, mint az előző év hasonló időszakában. Legtöbbjükkel a falvaik ellen indított támadások során végeztek, vagy robbanószerkezetek, elhagyott robbanóanyagok ölték meg őket. Fegyveres csoportok, amelyek ellenzik az állami oktatást, szisztematikusan felgyújtják és kifosztják az iskolákat, fenyegetik, elrabolják vagy megölik a tanárokat. Több mint 8300 iskolát zártak be az említett három országban, mert közvetlen célponttá váltak, elmenekültek a tanítók, földönfutóvá váltak a családok vagy a szülők féltek iskolába küldeni gyermekeiket.

„A válságra sürgős humanitárius választ kell adni, továbbá hosszú távra szóló és rugalmas beruházásokra van szükség az alapvető szociális szolgáltatások terén, amelyek segíthetnek megszilárdítani a társadalmi összetartást, a fenntartható fejlődést és a gyermekek jobb jövőjét” – hangoztatta Marie-Pierre Poirier.

(Címlapképünkön: A biztonsági szolgálat tagjai járőröznek Burkina Faso fővárosában 2018. március 5-én. Három nappal korobban az al-Kaida terrorszervezet fegyveresei a város központjában megtámadták a nyugat-afrikai ország hadseregének főparancsnokságát. Fotó: MTI/EPA/Legnan Koula)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk