Csepel teherautót vett a Közlekedési Múzeum

  • Narancs.hu/MTI
  • 2021. december 8.

Kultúra

2026-ig 6,6 milliárdot kap az intézmény értékes járművek megvételére, restaurálására.

Egy 1968-as gyártású Csepel D-450-es teherautóval bővült a Közlekedési Múzeum gyűjteménye, a járművet már tavasszal megnézhetik a látogatók a múzeum időszaki kiállításán.

A kormány májusi határozatában 2026-ig összesen 6 milliárd 674 millió forinttal támogatja a Közlekedési Múzeum gyűjteményének restaurálását, a nemzeti kulturális műszaki és közlekedési örökség megmentését. A forrásból a Közlekedési Múzeum több mint száz, kiemelt értékű nagyjármű és számos további műtárgy, egyebek mellett modellek, egyenruhák, térképek restaurálásával és beszerzésével újítja meg gyűjteményét. Ennek legújabb eredménye az 1968-as gyártású Csepel D-450-es teherautó – közölte a múzeum szerdán az MTI-vel.

A Csepel D-450-es jól reprezentálja egy korszak teherautóit, mivel a maga korában a leggyakrabban előforduló tehergépkocsi volt, 1955-től az 1970-es évekig gyártották – idézi a közlemény Vitézy Dávidot, a Közlekedési Múzeum főigazgatóját.

A Közlekedési Múzeum gyűjteményében kevés teherautó található, új tehergépjármű pedig csaknem 6 évtized után kerül a múzeumhoz, ezért is fontos ez a szerzemény. E polgári változatú példány egyike a nagyon kevés megmaradt példánynak. A jármű jó állapotú, de restaurálásra szorul.

A járművet szakszerű restaurálásra viszik, amelynek befejeztével a gyűjtemény régebbről ismert darabjaival együtt mostani helyén, az Északi Járműjavító Dízelcsarnokában, majd a leendő új – várhatóan 2026-ra elkészülő – Közlekedési Múzeumban tekinthetik meg a látogatók.

A leadkép egy katonai Csepel teherautót ábrázol

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?