Demeter Szilárd blues-zenészről ír könyvet

  • narancs.hu
  • 2019. május 20.

Kultúra

Úgy tűnik, az irodalmi erőközpont építése nem terheli le teljesen.

A jövő évi Könyvhétre készül el Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója azzal az életrajzi regénnyel, amelyet Little G. Weevil (azaz Szűcs Gábor) magyar származású, de az Egyesült Államokban élő blues-zenészről ír – írja az Index.

"Igaz történetet mesélünk el, ami nem egy híres névről, hanem egy emberről szól, aki tűzön-vízen próbálja megvalósítani lehetetlennek tűnő álmát. Kevesen hinnék el, miken mentem keresztül, ezért gondoltam úgy, hogy dokumentálnom kellene az életem" – mondta Little G. a könyvről.

A könyv ötlete négy éve pattant ki a zenész fejéből, azóta keresett hozzá szerzőt, aki az írás mellett a blueshoz is kötődik. Végül egy székely származású atlantai ismerőse ajánlotta neki Demeter Szilárdot, a PIM székelyudvarhelyi születésű főigazgatóját.

Demeter Szilárd először csak azt ígérte a zenésznek, hogy segít neki megtalálni a megfelelő szerzőt, majd két hét gondolkodási idő után úgy döntött, hogy magára vállalja a feladatot.

Egyrészt G. története példaértékű lehet. Másrészt, mert szeretem a bluest. Harmadrészt, mert eddig mindig öncélúan írtam szépirodalmat, szórakoztat az írás, de sok tétje számomra nem volt: ha kiadták, kiadták, ha nem, nem. Ez a könyv viszont piacra készül, tehát alkalmazott irodalom, ha lehet ilyent mondani. Ez már olyan kihívás, ami érdekessé teszi – indokolta a döntést Demeter.

A Századvégből és az egykori kormánylapból, a Magyar Időkből is ismert Demeter Szilárd azután került a PIM élére, hogy a korábbi igazgatót, Prőhle Gergelyt tavaly menesztették. Demeter pályázati anyagában azt írta: irodalmi erőközponttá fejlesztené a múzeumot.

Figyelmébe ajánljuk