Meghalt Felföldi Anikó

  • narancs.hu
  • 2020. január 7.

Kultúra

A színésznőt a Budapesti Operettszínház saját halottjának tekinti.

82 éves korában elhunyt Felföldi Anikó Jászai Mari-díjas színművésznő. 1938-ban született Budapesten, mivel a Színművészeti Főiskolára nem vették fel, modellkedni kezdett - így figyelt fel rá Tordai Terivel és Moór Marival együtt, amikor statisztákat kerestek a Filmgyárba.

Színészi pályáját egymondatos szerepekkel kezdte a Nemzeti Színházban, igazán ismertté viszont a Fővárosi Operettszínház tagjaként vált - itt első szerepét a Csókolj meg Katám című darabban játszotta. "Mindenki tudja rólam, hogy hűséges típus vagyok” - indokolta meg később, miért maradt közel fél évszázadig az Operettszínháznál.

A Magyarok Világszövetségével tíz évente keresztül koncertezett világszerte, mint "a magyar kultúra utazó nagykövete"; éveken át vendégszerepelt Triesztben és a világ más pontjaiin is. A színház mellett olyan filmekben játszott, mint a Felfelé a lejtőn, a Pesti háztetők, az Egyiptomi történet és a Meztelen diplomata, valamint a Germinál.

„Valójában soha nem foglalkoztatott különösebben a korom. Tudomásul kell venni, hogy múlik az idő. Azt vallom, mindent úgy és akkor kell megélni, ahogy azt a sors eléd teszi.” - nyilatkozta, amikor két éve a Budapesti Operettszínházban 80 éves születésnapja alkalmából köszöntötték.

Via Fidelio


Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.