Meghalt Felföldi Anikó

  • narancs.hu
  • 2020. január 7.

Kultúra

A színésznőt a Budapesti Operettszínház saját halottjának tekinti.

82 éves korában elhunyt Felföldi Anikó Jászai Mari-díjas színművésznő. 1938-ban született Budapesten, mivel a Színművészeti Főiskolára nem vették fel, modellkedni kezdett - így figyelt fel rá Tordai Terivel és Moór Marival együtt, amikor statisztákat kerestek a Filmgyárba.

Színészi pályáját egymondatos szerepekkel kezdte a Nemzeti Színházban, igazán ismertté viszont a Fővárosi Operettszínház tagjaként vált - itt első szerepét a Csókolj meg Katám című darabban játszotta. "Mindenki tudja rólam, hogy hűséges típus vagyok” - indokolta meg később, miért maradt közel fél évszázadig az Operettszínháznál.

A Magyarok Világszövetségével tíz évente keresztül koncertezett világszerte, mint "a magyar kultúra utazó nagykövete"; éveken át vendégszerepelt Triesztben és a világ más pontjaiin is. A színház mellett olyan filmekben játszott, mint a Felfelé a lejtőn, a Pesti háztetők, az Egyiptomi történet és a Meztelen diplomata, valamint a Germinál.

„Valójában soha nem foglalkoztatott különösebben a korom. Tudomásul kell venni, hogy múlik az idő. Azt vallom, mindent úgy és akkor kell megélni, ahogy azt a sors eléd teszi.” - nyilatkozta, amikor két éve a Budapesti Operettszínházban 80 éves születésnapja alkalmából köszöntötték.

Via Fidelio


Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.