„Nincs többé TGM, és nem lesz senki, aki a helyébe léphetne”

  • narancs.hu
  • 2023. január 15.

Kultúra

Politikusok és közéleti személyiségek búcsúznak Tamás Gáspár Miklóstól.

Életének 75. évében elhunyt Tamás Gáspár Miklós filozófus és közíró, a magyar politika jelentős alakja. Halálhírére számos politikus és közéleti személyiség megemlékezett róla.

Jámbor András parlamenti képviselő, a Szikra Mozgalom vezetője így búcsúztatta a filozófust: „Az a tudás, akarat, szellem, ami most közülünk elment, pótolhatatlan lesz, de nem csak nekünk. Annyi kérdés és vita, amit nem tettünk fel és nem folytattunk le. Annyi megrovás, amit nem kaptunk meg, egy szerinte nem megfelelő mondat miatt, és annyi gondolat a világról teljesen más menetek mentén, amellyel szegényebbek lettünk. Pedig ebben is milyen szegények vagyunk így is. Így elsőre nem is tudok többet írni. Pótolhatatlan.”

Bojár Iván András, a 10 Millió Fa kezdeményezés vezetője, művészettörténész, író a veszteséget igyekezett leírni: „Mit kezd magával ez az ország, ez a nemzet ezek után? Itt már elvétve maradt önálló gondolkozásra, véleményalkotásra képes elme. És alig maradt, akinek akár tévedései, elfogultságai is formátumosak, megkerülhetetlenek. Gazsi kitűnése ebből a magyar világból, amellett hogy természetesen nagy emberi szomorúság, végzetes proporcionális kérdés: vele kitűnik innen egy lépték, ami átívelt, túlmutatott a toporzékolva dühöngő kis és középszerűség tömpe arányain. Túl egy köldöknéző nép országhatárain, túl szelleméletünk önkorlátain. Tizenkilencedik századi módon lobogó szellem volt egy mind huszonegyedik századibb közegben.” Bojár felidézte TGM 1990-es hazalátogatását Kolozsvárra: „A vonatot, ami kettőnket vitt egykor soha véget nem érő utazáson Kolozsvárra valamikor 1989-90 fordulóján, egy vékony nyakú, megilletődött, a jövőre éhes kíváncsisággal forduló ifjú újságírót és TGM-et, a Ceausescu féle száműzetése után először hazalátogató, a soha meg nem kapott külügyi tárca akkor még országoshírű várományosát, szinte a lordok házából előlépett kifogástalan konzervatív »angol urat«, ki a lomha suhanás alatt mindvégig ezüst papagájfejes sétapálcájára támaszkodott, szóval ezt a vonatot már sosem felejtem el.”

 
Tamás Gáspár Miklós
Fotó: FORTEPAN
 

Karácsony Gergely röviden méltatta TGM-et: „Liberálisként kezdte, később a demokratikus baloldali értékek mellett találta meg szellemi otthonát, kritikus attitűdjét, mind a jelenlegi kormányzattal, mind a globalizációval szemben egyetlen percre sem adta fel. 2020-ban már nagybetegen vette át a Budapest díszpolgára címet, halálával a főváros és az egész ország egy szellemi óriást veszített.” A főpolgármester egy idézetet is posztolt Tamás Gáspár Miklóstól:

„A mi eszményképeink nem a hatalmasok lesznek, nem a véletlen folytán elhíresültek, nem a gazdagok, és nem is azok, akiktől valamiért félni kell. A negyedik köztársaságban azok lesznek a hőseink, akiket szerethetünk.”

Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester TGM szociális érzékenységére emlékezett: „Nagyon sokan tapasztalhattuk meg személyes kiállását. És mindenkinek példát mutatott a gyengébbek, az elesettek, és az igaztalanul megtámadottak támogatásával. Mi, a hivatásos politikusok pedig megtanulhattuk tőle, hogy a pályánkon nem a győzelem, hanem az őszinte, a lehető legőszintébb részvétel számít.”

Tordai Bence a baloldali gondolkodót búcsúztatta: „Nincs többé TGM, és nem lesz senki, aki a helyébe léphetne. Nincs más, aki ilyen erővel tudná ostorozni a rendszert és benne önmagunkat, aki ilyen meggyőzően tudná elmondani, hogy minden reménytelen, és akit hallgatva-olvasva mégis azt érzi az ember, hogy nem lehet feladni. Hogy képviselnünk kell az örök emberi értékeket, a baloldali eszméket, az egyenlőség és szolidaritás elveit, mindig és minden körülmények között.”

Donáth Anna személyes hangú bekezdést posztolt: „Kevés ember iránt érzek olyan meleg tiszteletet, mint iránta. És kevés embertől tanultam annyit, mint tőle – nem azért, mert mindig egyetértettünk, hanem pont azért, mert arra serkentette az embert, hogy ha vitába száll vele, intellektuálisan is kellő mélységben érvelje meg a saját álláspontját.”

Botka László szegedi polgármester szerint: „Megmutattad, hogy ebben a végletekig megosztott világban hogyan kell embernek maradni, a másik véleményét a szembenállás ellenére is tiszteletben tartani. Nagyon fogsz hiányozni nekünk, az országnak. Köszönjük, hogy mindig tükröt állítottál, példát és utat mutattál, hogy voltál nekünk!”

Röviden, négy szóban Orbán Viktor is megemlékezett a filozófus haláláról: „Elment a régi szabadságharcos.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk