Egy súlyosan beteg autista hányattatásai az intézményrendszerben

Kivert kutyaként  

Lélek

Az autizmussal élő és más betegségekkel küzdő Csabát a gondozói az őket ért állítólagos bántalmazás miatt feljelentették, büntetőügye bíróságon van. Korábban viszont felmerült, hogy éppen a gondozója verte meg őt. A történet néhol kibogozhatatlan, és mindvégig rémisztő.

Gondozói feljelentése után az egyik tiszántúli járásbíróság előtt folyik a súlyosan értelmi fogyatékos Csaba állítólagos bántalmazás miatti büntetőügye – ő a vádlott. Beszámíthatósága, így büntetőjogi felelőssége több mint kérdéses, ekként a börtönt nagy valószínűséggel elkerülné. A másik lehetőség, hogy a Budapesti Fegyház és Börtön területén belül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI) kerül mindaddig, amíg állapotában érdemi javulás nem következik be. Erre roppant kevés az esély, hiszen az IMEI dokumentálhatóan eddig nem tartott nyilván értelmi fogyatékossággal, autizmus-spektrumzavarral élő, valamint pszichoszociális fogyatékossággal élő személyeket – vagyis hiányzik a gondozáshoz és az állapotjavuláshoz minimálisan szükséges tudás és felkészültség. (Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2017-es átfogó vizsgálata szinte minden szempontból lesújtó képet festett az IMEI-ről.)

Csaba – az ügyét tárgyaló járásbíróság jóindulatú hozzáállásának is köszönhetőn és az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) segítségével – egy ideje a Dél-Alföldön nemrég létesített új intézményben, az ottani autistaházban él. A jelenlegi jogszabályok szerint ez azonban egy rendhagyó, a kereteken kívül álló, ideiglenes megoldás. A fiatalembernek a rá váró büntetőper után vagy a szabadságvesztését kell letöltenie, vagy a számára tökéletesen alkalmatlan IMEI-be kell bevonulnia. Pedig „Csaba állapotában kizárólag akkor várható javulás, ha gondozása a továbbiakban szakszerű autista-specifikus ellátást nyújtani képes intézményben történik” – írta Kővári Edit, az AOSZ elnöke, aki szerint a fiatalember ellátására az IMEI alkalmatlan, éppen ezért feltételezhető, hogy állapota még inkább romlani fog, és ennek akár tragikus kimenetele is lehet. A bántalmazási ügyet tárgyaló járásbíróságnak címzett levélben Kővári Edit kifejtette, Csaba viselkedésproblémáinak adekvát kezelése kizárólag korszerű módszerek mellett lehetséges, amire alkalmas az az újonnan megnyílt dél-alföldi otthon, ahol a fiatalember most él. „Kérem a Tisztelt Bíróságot, ezt a körülményt az ítélethozatal során vegye figyelembe!”

Nem mellékesen az sem világos, milyen hozzáértő segítő révén tudná a súlyosan értelmi fogyatékos autista vádlottat érdemben kihallgatni a bíróság.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gázlángolj még, baby!

Az inspiráció nagyjából úgy viszonyul a másoláshoz, ahogy a szeretet a kihasználáshoz. Erről tanúskodik Olivia Wilde új thrillere, tartalmilag és formailag egyaránt.

Egy fiktív háború leletei

A fiatal szobrászművész kiállításán fél tucat munka látható, amelyek több szállal kapcsolódnak korábbi alkotásaihoz. Saját bevallása szerint munkamódszerének sarokpontja, hogy a kész mű kétértelmű és nyitott, humoros és egyben ironikus is legyen, valamint reflektáljon társadalmi kérdésekre is. 

Béketurné

„A lehető leghatározottabban szólalunk fel az ártatlan polgári lakosság ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálása érdekében. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül” – mondta Novák Katalin New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen, hozzátéve, hogy jelenleg Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik.

A paraván

A Parlament őszi ülésszakát megnyitó beszédében Orbán Viktor súlyosbodó gazdasági bajaink, mindenekelőtt az infláció okaként az Oroszország ellen bevezetett globális gazdasági büntetőintézkedéseket nevezte meg.

A legszélről legeltek

  • Vásárhelyi Júlia

Olaszországban és Európában is történelmi fordulatot hozott a múlt vasárnapi választás: a II. világháború óta első alkalommal egy posztfasiszta párt, az Olaszország Fivérei veszi a kezébe a kormányrudat szélsőjobboldali-jobboldali koalíciós partnereivel. Nagy valószínűséggel a párt vezetője, Giorgia Meloni lesz az ország első női miniszterelnöke.

Nem jó lenni katonának

Az orosz elnök többször is ígéretet tett arra, hogy nem lesz sorozás, szeptember 21-én mégis részleges mozgósítást rendelt el. Az orosz hadsereg az eredetileg erre szánt létszámmal nem lesz képes megadásra kényszeríteni Ukrajnát.