Egy súlyosan beteg autista hányattatásai az intézményrendszerben

Kivert kutyaként  

Lélek

Az autizmussal élő és más betegségekkel küzdő Csabát a gondozói az őket ért állítólagos bántalmazás miatt feljelentették, büntetőügye bíróságon van. Korábban viszont felmerült, hogy éppen a gondozója verte meg őt. A történet néhol kibogozhatatlan, és mindvégig rémisztő.

Gondozói feljelentése után az egyik tiszántúli járásbíróság előtt folyik a súlyosan értelmi fogyatékos Csaba állítólagos bántalmazás miatti büntetőügye – ő a vádlott. Beszámíthatósága, így büntetőjogi felelőssége több mint kérdéses, ekként a börtönt nagy valószínűséggel elkerülné. A másik lehetőség, hogy a Budapesti Fegyház és Börtön területén belül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI) kerül mindaddig, amíg állapotában érdemi javulás nem következik be. Erre roppant kevés az esély, hiszen az IMEI dokumentálhatóan eddig nem tartott nyilván értelmi fogyatékossággal, autizmus-spektrumzavarral élő, valamint pszichoszociális fogyatékossággal élő személyeket – vagyis hiányzik a gondozáshoz és az állapotjavuláshoz minimálisan szükséges tudás és felkészültség. (Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2017-es átfogó vizsgálata szinte minden szempontból lesújtó képet festett az IMEI-ről.)

Csaba – az ügyét tárgyaló járásbíróság jóindulatú hozzáállásának is köszönhetőn és az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) segítségével – egy ideje a Dél-Alföldön nemrég létesített új intézményben, az ottani autistaházban él. A jelenlegi jogszabályok szerint ez azonban egy rendhagyó, a kereteken kívül álló, ideiglenes megoldás. A fiatalembernek a rá váró büntetőper után vagy a szabadságvesztését kell letöltenie, vagy a számára tökéletesen alkalmatlan IMEI-be kell bevonulnia. Pedig „Csaba állapotában kizárólag akkor várható javulás, ha gondozása a továbbiakban szakszerű autista-specifikus ellátást nyújtani képes intézményben történik” – írta Kővári Edit, az AOSZ elnöke, aki szerint a fiatalember ellátására az IMEI alkalmatlan, éppen ezért feltételezhető, hogy állapota még inkább romlani fog, és ennek akár tragikus kimenetele is lehet. A bántalmazási ügyet tárgyaló járásbíróságnak címzett levélben Kővári Edit kifejtette, Csaba viselkedésproblémáinak adekvát kezelése kizárólag korszerű módszerek mellett lehetséges, amire alkalmas az az újonnan megnyílt dél-alföldi otthon, ahol a fiatalember most él. „Kérem a Tisztelt Bíróságot, ezt a körülményt az ítélethozatal során vegye figyelembe!”

Nem mellékesen az sem világos, milyen hozzáértő segítő révén tudná a súlyosan értelmi fogyatékos autista vádlottat érdemben kihallgatni a bíróság.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk