A chemsexpartik veszélyei

Péntektől vasárnapig

Lélek

Szerhasználat, szex és buli, mindez meleg közösségben. Könnyen addikcióhoz vezet, ráadásul tabutémának is tekinti a világ, így a segítségnyújtás sem egyszerű. A chemsex Magyarországon is egyre nagyobb teret nyer.

„Nálam azzal kezdődött, hogy egy buliban megkérdezte valaki, kérek-e füves cigit vagy ekit, már nem is emlékszem. Akkoriban nagyon stresszes volt az életem, mind a munkám, mind a családom és a párkapcsolatom miatt. Közösséget kerestem és kikapcsolódást, egy helyet, ahol kiléphetek a nagyon megterhelő mókuskerékből. Nem bizonyult jó megküzdési stratégiának, de akkor nem tudtam ennél jobbat” – meséli Bereczky Tamás aktivista és edukátor arról az időszakról, amikor chemsexpartikba járt. A chemsex MSM férfiak (men who have sex with men; férfiak, akik férfiakkal szexelnek) eseménycentrikus drogfogyasztása: egy napokig tartó csoportos szexparti, ahol az élmény fokozása érdekében különféle szereket használnak.

 

Könnyű rácsavarodni

„Egy idő után én is szerveztem bulikat. Folyamatos volt bennem a félelem, hogy a szomszédok kihívják a rendőrséget a zajok és a fűszag miatt, de a késztetés nagyobb volt, mint a rettegés. Beszippantott ez a közeg” – folytatja Bereczky, aki nagyjából öt évig használt szereket és járt chemsexbulikba, aztán egy partin megkérdezte magától: mégis mit csinál. „Hirtelen nagyon józannak éreztem magam, ami fizikailag lehetetlen volt ugyan, de mégis belém hasított a felismerés, hogy szégyellem magam. Hogy mi ez, s hogyan jutottam idáig? Hazazavartam mindenkit a lakásomból, aludtam egy napig, aztán átjött a legjobb barátom, minden cuccot összepakoltunk és kidobtunk.” Azóta két-három chemsexbuliban volt, de azt mondja, nem érezte jól magát. „A trauma megmaradt, álmodok ezekkel a bulikkal és gyászolom azt a hét barátomat, akiket azóta a szerek és a chemsex miatt veszítettem el.”

Bár Nyugat-Európában a jelenséggel számos szakmai írás és konferencia foglalkozik, Magyarországon elvétve találkozunk egy-két cikkel, a témában tartott első konferencia január végén volt a Sárosi Péter vezette Drogriporter és a Háttér Társaság szervezésében. Pedig a chemsex nálunk is jelen van, ez egy­értelműen látszik a nemibeteg-gondozók, a pszichológusok, az LMBTQ érdekérvényesítéssel vagy a szerhasználatból adódó problémákkal foglalkozó szervezetek jelzéseiből. Vagy abból, hogy a randi appokat használók mindennap azzal szembesülnek: valaki chemsexbuliba hívja őket, vagy eleve azért hoz létre egy profilt, hogy ilyen partikat szervezzen.

A chemsexbulikban jellemzően három szert használnak: mefedront (kati), GHB/GBL-t (dzsina) és metamfetamint (tina). Emellett lehet alkohol, Viagra, kokain, ketamin vagy ecstasy is. Ezek veszélyes, könnyen túladagolható szerek, megterhelik a szívet, a vesét és a májat folyamatosan roncsolják. A szerek hatására a használók hajlamosak elfeledkezni arról, hogy kellő mennyiségű vizet igyanak és egyenek, ezért a 3–4 napig vagy akár egy hétig tartó bulikon sokan kiszáradás- vagy kimerülésközeli állapotba kerülnek. Ha valaki évekig chemezik, fokozottan fennáll a szívroham veszélye. A chem­sexszel gyakran együtt jár a magasabb kockázatvállalás, vagyis a védekezés nélküli szex, a fecskendők, tűk megosztása. Ezért is fontos, hogy a bulikon legalább egy józan megfigyelő jelen legyen, aki segítséget nyújt, ha valaki rosszul érzi magát, odafigyel a biztonságos szerhasználatra, vagy arra, hogy ne forduljon elő erőszakos viselkedés. Jó példa erre a 2016-ban indult queer techno bulisorozat, az OMOH Care Bear kommandója, akiknek az a céljuk, hogy biztonságos környezetet teremtsenek a chemsexbulikon.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk