Fekete péntek

Rendelj a Jézuskától!

  • Bihari Ádám
  • 2013. január 6.

Lélek

A 90-es évek közepén került a mozikba a Hull a pelyhes című családi film, melyben A. Schwarzenegger osztrák tájszólásban karattyolva kereste filmbéli gyermekének "a játékot", egy Turboman nevű figurát, amelynek utolsó példányáért meg kellett küzdenie egy másik apukával. A film jól példázza azt a vásárlási hisztériát, ami az Egyesült Államok üzleteiben minden év novemberének utolsó napjaiban lejátszódik.

Az elmúlt évek amerikai fogyasztási indexeiben jól kivehető egy nyílegyenesen felfelé mutató függőleges vonal november végén. A "black friday" mára a vásárlás ünnepnapjává vált - minden évben a hálaadás napját követő pénteki napra koncentrálódik a karácsonyi bevásárlások túlnyomó része.

Amcsi kanapé

Hivatalosan ekkor kezdődik a karácsonyi bevásárlási szezon, s 2005 óta ekkor könyvelik a legnagyobb bevételt. Ilyenkor láthatóak elképesztő tömegjelenetek a nagy bevásárlóközpontokban, de a Schwarzenegger-filmben bemutatott harc is ismerős lehet sok amerikai vásárló számára. Pár éve azonban nem csak az óriási sorok, a tumultus és a kifosztott üzletek jelzik, hogy idén is volt fekete péntek. Hiszen ki akarna közelharcot vívni egy új telefonért az asszonynak vagy videojátékért a kölyöknek, ha egyszer megveheti az okostelefonján keresztül is? A nagyobb cégek, mint az Amazon vagy az Apple, már jóval a black friday előtt akciókkal és különleges vásárlási lehetőségek hirdetéseivel bombázzák a vásárlókat. A ComScore nevű internetes piackutató cég felmérései szerint az elmúlt évhez képest idén látványos mértékben, mintegy 26 százalékkal nőtt a fekete pénteken lebonyolított internetes vásárlások értéke, s átlépte a bűvös egymilliárd dolláros határt.


A válságból nagyon lassan kilábalni látszó amerikai gazdaság számára eleve fontos lenne, hogy idén a magabiztosan fogyasztó társadalom képét számokkal is alá tudják támasztani. Ezért is biztató, hogy a kiskereskedelmi forgalom a tavalyi fekete péntekhez képest 5,6 százalékkal emelkedett, s 2 százalékkal nőtt az egy vásárlás alkalmával elköltött összeg átlaga, bár ebben valószínűleg annak is lehetetett némi szerepe, hogy a kiskereskedők nem vállaltak be olyan drámai árleszállításokat, mint korábban. A Financial Times elemzése szerint a megnövekedett fogyasztás mögött a javuló munkaerő- és tőzsdepiaci adatok állnak, amelyek határozott lökést adtak a vásárlói kedvnek. A fogyasztás emelkedésének és a vásárlóerő dinamikus növekedésének hátterében azonban nemcsak javuló gazdasági számadatok állnak, hanem egy ennél jóval egyszerűbb jelenség is. Az Egyesült Államokban széles körben elterjedt tablet-kultúra révén bevett vásárlói módszerré vált az úgynevezett "kanapévásárlás", ami nem a bútorbeszerzést jelöli, hanem az online vásárlás gúnyneve. Az IBM statisztikái szerint a hordozható készülékeken (okostelefon, tablet) idén lebonyolított fekete pénteki vásárlások a teljes online vásárlások számának több mint 16 százalékát adták - csak az iPaden keresztül végzett tranzakciók 10 százalékát adták a teljes online költéseknek. Itt azonban az offline fekete pénteki adatokhoz képest látszik némi eltérés is, ugyanis az átlagosan elköltött összeg nem nőtt, hanem csökkent: 4,7 százalékkal, 181 dollárra. Tehát az interneten általában az olcsóbb termékeket keresték.

Magyar nekifutás

A fekete péntek hagyományosan amerikai jelenség, de marketingeszközként használják Magyarországon is. Az egyik mobilcég készülékeire csak erre a napra hirdetett érvényes kedvezményes vásárlási lehetőséget netshopjában - és egyszerűen a black friday elnevezést használták. A csak online vásárlásokra utazó marketingkampány azonban más cégek eszköztárában is szerepel. Bár nálunk elsősorban műszaki termékek esetében került elő, az online vásárlást számos piaci szereplő is előnyösebb ajánlatokkal ösztönzi. A legnagyobb hazai könyváruházak már saját online üzletet működtetnek, ahol legalább 5, de akár 25 százalékkal olcsóbban is vásárolhatunk, és úgy tűnik, ez az üzletpolitika egyre kifizetődőbb lesz. Magyarországon az internetes vásárlások száma még nem magas, de folyamatosan növekszik. A CBRE Group tavalyi kutatása szerint a hazai fogyasztók 17 százaléka online vásárló. A kutatásból az is kiderült, hogy a fiatal magyar felnőttek (16-34 év) a más országokban élőkhöz képest kevésbé néznek utána a kínálatnak és az áraknak az interneten, de annál inkább használják a közösségi médiát, hogy eldöntsék, mit vásároljanak.

A hazai kereskedelemben ma még nincs a black fridayhez hasonló, kitűzött dátum a karácsonyi bevásárlási roham megindítására, tudomásunk szerint nem is terveznek ilyet. Pedig nem kizárt, hogy egy jelentős leértékelésekkel, akciókkal, új termékek bemutatásával megfejelt karakteres vásárlási nap erős indulást jelenthetne a karácsonyi szezonhoz - méghozzá előre tervezhető forgalommal.

Figyelmébe ajánljuk