Áramkörtánc

Séta a Kelenföldi Erőműben

  • Hamvay Péter
  • 2015. szeptember 13.

Lokál

Bejártuk a főváros egyik legkülönlegesebb ipari műemlékét, a Kelenföldi Erőmű 2004-ben leállított kap­csoló­házát.

A századfordulós Budapest egyre inkább a fény városa lett, de ezért egyre többet kellett fizetni. A főváros szívta a fogát, hogy a bővülő közvilágítás és saját intézményei villamosenergia-szükségletét magántársaságoktól kell megvásárolnia, ezért Bárczy István főpolgármester, rezsicsökkentő kései utódaihoz hasonlatosan, elhatározta, hogy a város saját erőművet épít és leszorítja az árakat.

A Kelenföldi Hőerőmű tervezésével Reichl Kálmánt bízták meg, aki korábban az óbudai gázgyár és tisztviselőtelep építészeként szerzett tapasztalatokat. A telep kialakításán haláláig, 1926-ig dolgozott, utána egy másik neves mester, Borbíró Bierbauer Virgil vette át a tervezést – igyekezvén elődje nyomdokain haladni. Az erőmű helyszínéül a lágymányosi téli kikötő melletti partszakaszt választották, ahol a működéshez nélkülözhetetlen szén és salak szállítása vasúton és vízen egyaránt megoldható volt. Építése az első világháború idején kezdődött, s az 1937-ig tartó folyamatos bővítésnek köszönhetően az ország első számú erőművének számított. Egy része még ma is működik, de talán a legszebb részét, az 1926–1934 között épült kapcsolóházat bezárták, s a francia tulajdonos 2004-ben eladta az önkormányzati tulajdonú Öböl XI. Kft.-nek, amely 2007-ben egy portugál ingatlanfejlesztő cégnek, a Mota-Engil SA-nak adta tovább. Kérdeztük, mi a tervük az épülettel, de nem kaptunk választ.

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

Ki tudja… Talán trendi bulihelyszín lesz, talán vendéglátóhely, talán így marad örökre. Még szerencse, a Miénk a Ház Egyesületnek sikerült elintéznie, hogy olykor-olykor csoportos sétát vezessenek a magyar Bauhaus és art deco e jeles ipari műemlékében.

Kapcsoltak

Ecetfák takarják azt a pár márványlépcsőt, ami az épület egyik legszebb részébe vezet. Idegenvezetőnk, Maczó Balázs történész-muzeológus szerint feltehetően az ipari formatervezést forradalmasító Deutsche Werkbund 1914-es kiállítási pavilonja adta az ihletet Borbíró Virgilnek az üveghengerben tekeredő vaslépcső megalkotásához. Az építészek számos technikai problémát kiválóan megoldottak, például, hogy a laza dunai talajon felépült erőmű ne süllyedjen meg, ezért gyakorlatilag egy betonmedencébe építették. E medence közvetlen kapcsolatban van a Dunával, ide engedték ki a turbinából a vizet. Ha lemegyünk az alagsorba, láthatjuk, hogy ma is vízben áll az épület. Állítólag hónapokig betonozták megállás nélkül, éjjel-nappal, hogy folyamatosan szilárduljon meg az anyag, és ne képződjenek később repedések az alépítményen. Maczó korabeli fotót is mutat arról, hogyan működött a szüntelenül körbe forgó daruhoz szerelt betonozómasina. Közben arra is kellett ügyelniük, hogy a betonvasak semmilyen körülmények között ne zárjanak be áramkört, a tűzveszély miatt pedig szénsavval oltó automata berendezést is terveztek. A palackok szivárgását úgy ellenőrizték, hogy az egész szerkezetet egy egyensúlyban lévő mérlegre helyezték; ha az egyik palack ereszteni kezdett, csökkenő súlyával jelezte a hibát. Szerencsére soha nem volt rá szükség.

Az első szinten fekete, koporsó formájú kapcsolószekrények sorakoznak, nem véletlenül nevezték az egykori munkások szarkofágfolyosónak ezt a részt. Felettük hatalmas betűkkel budai és pesti címek állnak, azoké a trafóállomásoké, ahol a 30 kV-os áramot a lakossági fogyasztók számára tovább osztották. A második emeleten további kapcsolószekrények, generátorok és transzformátorok voltak, melyek közül jó néhány ma is a helyén van, ahogy az öltözőszekrények és a berendezés egy része is. Egy használt munkásbakancs árválkodik a folyosón, mintha tegnap zárták volna be az üzemet. Bár az oldalfalakra nem lehetett ablakokat vágni, mégsem kellett lámpát használni nappal. Az üvegtetőről elég fény jutott a felső szintre, a szarkofágfolyosóra pedig a lépcsőházból és a födémbe épített üvegtéglákon keresztül szűrődött be a világosság. Ám a második világháborúban, a légi veszély miatt az üvegtetőt lefestették feketére, és ezt később sem vakarták le onnan. A napfényt neoncsövekre cserélték.

De a legizgalmasabb, a teljes egészében Borbíró által megálmodott kapcsolóterem csak ezután következik! Nem egy filmet forgattak itt, „aktív” korában imádták is az amatőr fotósok, ahogy most is. Roppant elegáns az ovális, fény­árban úszó, szinte teljes egészében műszerek borította terem, melynek kettős üvegtetője Maczó Balázs szerint az art deco egyik legszebb hazai emléke. A háború alatt ezt nem tették tönkre, csupán egy ma is látható apró óvóhely épült, lévén csak két fő volt a kapcsolóház személyzete. Az ipartörténeti-építészeti remekmű szerencsére épen megúszta a háborút, és a műszereit kicserélték ugyan, de burkolata, nyílászárói, geometriai formákban gazdag tetőzete szinte sértetlenek maradtak.

Figyelmébe ajánljuk