Balogh Samu szerint nem akadályozza a védett kerékpársáv a reptéri buszok közlekedését

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 19.

Lokál

A főpolgármester kabinetfőnöke szerint ez csak egy újabb támadás Karácsony hivatala ellen.

Miután az OMSZ azzal támadta a fővárost, hogy a védett kerékpársávok akadályozzák a mentők haladását, Balogh Samu centivel mérte meg, beférnek-e a betegszállítók a műanyag pollerek mögé. Ezután a BKK szólalt meg a védett biciklisávokat kifogásolva, azt állítja, hogy azok a reptéri buszok közlekedését akadályozzák.

Balogh Samu Facebook-bejegyzése szerint a 100E reptéri expresszbusz eddig azért haladhatott a buszsávban, mert a metrópótló buszok miatt ezt a sávot megnyitották. „A metrópótlás végével azonban a buszsávok megszűntek, és az ország legforgalmasabb vasútvonala, az M3-as metró felett érdemben fel sem merült, hogy megmaradjon a buszsáv egy repülőtéri exkluzív járat kedvéért.”  A kabinetfőnök szerint „a BKK statisztikái szerint már most közel másfélszer annyian bicikliznek az Üllői út érintett szakaszán, mint korábban. Ráadásul a viszonyítási alap idején busz-kerékpársávok voltak az Üllői úton. Tehát ez a jelentős emelkedés kifejezetten a fizikai védelemnek, a pollersornak köszönhető. Ezzel párhuzamosan minimálisra csökkent a járdán biciklizők száma, ami kifejezetten jó a gyalogosoknak is.”

Azt is kiemelte, hogy a BKK munkatársai annak érdekében, hogy a reptérről érkezők ne szenvedjenek jelentős hátrányt alternatív útvonalat dolgoztak ki. A Baross utcai buszsáv használatával a buszok kikerülik az érintett szakaszt, miközben megállót nem kell kihagyniuk. A BKK számai szerint ezzel jó esetben csupán 2 perccel növekszik a menetidő a normális úthoz képest, ami 34/36 perc esetében nem olyan jelentős különbség.

 

Balog Samu azt írja: „Egyébként is szép értékválasztási kérdés, hogy a jellemzően turisták által használt extradíjas szolgáltatást, vagy a belváros felé biciklit választók biztonságát helyezzük magasabbra. De szerencsére a BKK szakemberei olyan megoldást találtak, amivel torlódások esetén is jóllakik a kecske, de a káposzta is megmarad.”

Balogh Samu korábban külföldi példákra hivatkozva igazolta a védett kerékpársávokat, amiket fideszes politikusok veszélyesnek neveztek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk