Csak megcsinálják! Hamarosan elkezdhetik a felcsúti kisvasút hosszabbítását

  • narancs.hu
  • 2018. június 14.

Lokál

Nem állhat meg a fejlődés Felcsút környékén.

Orbán Viktor korábban már többször utalt rá, hogy – ha másért nem, hát dacból – tervezik a felcsúti kisvasút meghosszabbítását. A jelenleg Felcsút és Alcsútdoboz között néhány kilométeren zakatoló vasutat Bicske és Lovasberény irányába bővíthetik. De szóba került már Etyek is, ahol a helyiek egy csoportja tiltakozott a fejlesztés ellen; bár nem is csoda, mert a nyomvonal tervezete magánterületeken vitte volna a síneket, egyebek közt egy családi birtokon is, a lakóház és egy istálló sarkában.

Indulása óta veszteséges a felcsúti kisvasút

Úgy tűnik, soha nem fog megtérülni a beruházás, a kormány mégis újabb milliárdokat szán a vasútvonal meghosszabbítására. Az Atlatszo.hu még július elején közadatigénylésben kérte ki a vál-völgyi kisvasutat üzemeltető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól a kisvonattal kapcsolatos bevételek és kiadások listáját, melyet most megkaptak.

A választási időszakban valahogy nem került elő a téma, azonban úgy tűnik, megszületett a döntés, legalábbis erre lehet következtetni Tessely Zoltán szavaiból, akit Orbán Viktor ismét kinevezett Felcsút és környéke fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztossá. Tessely a közelmúltban összeült néhány Felcsút környéki település vezetőjével, és közösen átbeszélték a fejlesztési lehetőségeket. Erről a találkozóról számolt be egy rövid cikkben Mészáros Lőrinc lapja, a Fejér Megyei Hírlap. A beszámoló végén szerepel ez mondat:

„A vál-völgyi kisvasút Vértesacsa felé való felújítása is hamarosan megindul”.

Arról már nem közöl információt a lap, hogy pontosan mikor indulnak a munkák, milyen forrásból és mennyi pénzből. A Miniszterelnökségnek elküldtük a kérdéseinket, illetve a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-nek is – utóbbi korábban rendelt meg a nyomvonal meghosszabbítására vonatkozó tanulmányt –, ha kapunk válaszokat, természetesen közöljük majd.

Felcsút és környéke még mindig annyira csóró, hogy Orbán miniszterelnöki biztost nevezett ki a felvirágoztatására

A térségnek fejlődnie kell, Tiborczék volt albérlője pedig ezt is megoldja. Úgy tűnik, a Szent László- és a Vál-völgyhöz tartozó települések, így Felcsút sem fejlődik oly mértékben, ahogy azt Orbán Viktor szeretné, ugyanis a térség ismét kapott egy miniszterelnöki biztost. „A miniszterelnök Tessely Zoltánt 2018. május 18.

Figyelmébe ajánljuk