Férfiprostitúció - "Mindenki igénybe veszi"

  • Jászberényi Sándor
  • 2008. február 7.

Lokál

Évtizedek óta téma a magyar közéletben a prostitúció intézménye. A médiában és a köznyelvben azonban a prostitúciót általában a nőkhöz kapcsolják. Pedig férfiak is árulják a testüket.
Évtizedek óta téma a magyar közéletben a prostitúció intézménye. A médiában és a köznyelvben azonban a prostitúciót általában a nőkhöz kapcsolják. Pedig férfiak is árulják a testüket.

"Ha azt akarod, hogy kiverjem, az háromezer, a szopás gumival öt, nélküle nyolc, az anális tíznél kezdődik, és felejtsd el, hogy gumi nélkül" - mondja Péter a Népligetben anélkül, hogy bármit is kérdeztem volna. Esteledik, a hidegben kevés srác van kint, ők is inkább a megszokott kuncsaftok miatt. Péter huszonöt körüli, vékony srác, szájában cigaretta: "Na, mi van, akarsz is valamit, vagy csak nézel?" Amikor megmondom, mit akarok, csak vigyorog. "Gyakoriak erre mostanában az újságírók" - mondja, és eltapossa a cigarettát. "Fizetsz tizenötöt, és mesélek neked mindenről. De ne fényképezz! Vannak barátaim, akik nem tudják, miből élek."

Tíz perc múlva már "az élet nagy dolgairól" beszélgetünk. A pénzt előre elkéri - a barátság jegyében. Péter román állampolgár, a jobb munka reményében jött Magyarországra pár évvel ezelőtt, ebből persze nem lett semmi. Amikor már cigarettára sem tellett, összefutott valakivel, aki évek óta ebből élt. "Soha nem felejtem el az első férfit, akivel egy nyilvános vécében... Már csak azért sem, mert nagyon fájt, könnyes lett a szemem, és véreztem is. A férfinak persze semmi sem tűnt fel, én pedig gazdagabb lettem egy tízessel." A vendégkör Péter szerint "változatos", ám mivel nincs benne "semmi meleg hajlam", nem élvezi, és kicsit sem dobja fel, hogy férfiak kívánják. Minden társadalmi osztályból megfordul nála kuncsaft, a villamosmérnöktől a vízszerelőig, a tarifái fixek. "Ilyenkor, télen sokkal kisebb a forgalom, de azért mindig akad valaki, aki kinéz a placcra" - mondja Péter, de hozzáteszi: "Szerintem az ilyen hidegben inkább a hatalomról van szó, nem a dugásról. Arról, hogy valaki megvásárolhat valakit egy kis időre." A fiú a dolgot úgy tekinti, mint nehéz fizikai munkát, egy "jobb napon" (ez 6-8 kuncsaftot jelent) nagyon elfárad.

"A férfiprostitúciót elsősorban azok veszik igénybe, akik nem merik vállalni a saját nemi identitásukat, és mindenáron anonimitásban kívánnak maradni - mondja Balogh Rodrigó szociális munkás. - Meglepődnénk, hány heteroszexuális kapcsolatban élő férfi megy ilyen helyekre szexuális szolgáltatásért." Kiderül, hogy sok olyan esetről tud, hogy a családban élő férfiak "éjszakába nyúló tárgyalásokra járnak", mert társadalmi pozíciójuk nem engedi, hogy nyilvános meleg helyeken ismerkedjenek. "A meleg kisebbségnek körülbelül akkora aránya vásárol prostituáltat, mint a heteroszexuális többségnek, de nem csak férfiak vásárolnak férfit. Az pedig, hogy a szolgáltatást kínálóknak milyen a nemi identitásuk, teljesen mellékes a szexiparban."

A szexuális szolgáltatásokat kínáló honlapokon férfiak is hirdetik magukat. Találni kifejezetten melegeket célzó hirdetést, de azért a fiúk nagy része inkább "lányokat, párokat" keres - általában egész alakos aktképpel reklámozva magát.

"A chippendale show egy órára húszezer, ebben benne van a tejszínhabos játék is" - mondja Árpi, aki csak nőkkel foglalkozik. A kigyúrt sráccal egy étteremben találkozunk, közös ismerős hozza össze a randit. Jól öltözött, zselés hajú fiú, kaján vigyorral az arcán. "Először diszkóban kezdtem a dolgokat, lánybulikon - mondja, de később minden másra is lett igény. Persze mindebből csak akkor lehet megélni, ha a szexmentes, vetkőzős bulikat is belevesszük." Árpi ilyenfajta szolgáltatásait a bulizó huszonévesektől kezdve a negyvenes üzletasszonyokkal bezárólag szinte mindenki igénybe veszi. Sokan poénból hívják el a házibuliba, itt legtöbbször nincs is másra igény, csak vetkőzésre, bár akad kivétel. Gyakran fordul meg negyvennél idősebb házaspároknál is, akik a szexuális életüket szeretnék minden következmény nélkül "feldobni", de előfordul az is, hogy egy idősebb nő egész estére fizeti ki a szolgálatait. Ilyenkor egész este a hölggyel van, elkíséri bárhová, kedves, szolgálatkész. "Egy ilyen este ötvenezer" - mondja, és az is kiderül, hogy heti egy-két munkát vállal csak be, bár sosem mond nemet. "Vannak állandó kuncsaftjaim, de mégsem futószalagon dolgozom, mint a népligeti srácok. Vigyáznom kell magamra, fel kellett adnom sok mindent, dohányzást, ivást. Napi három órát töltök a konditeremben, szoláriumba járok, mindig van nálam Tictac és Viagra. Van, aki csak egész este csókolózni akar, mást meg csak a szex érdekel." Megszokta, hogy megbámulják, ha egy húsz évvel idősebb nő oldalán megy társaságba, már nem igazán érdekli. Nem is ér rá ilyesmivel foglalkozni, hiszen a kuncsaft a társaságáért fizet.

Mindkét srácot megkérdeztem, hogy van-e "menedzserük", futtatja-e őket valaki? Míg Péter azt állította, hogy a placcon vannak nagyobb "barátok", akik beszedik a sápot, hogy kint lehessenek és ne essen bajuk, addig Árpi pár fiúval állt össze. Közös a rezsijük, de civilben nem haverok. "Így könnyebb hirdetni, meg hát az sem árt, ha valaki tudja, éppen merre ment az ember dolgozni."

Földi Ágnes, a Magyar Prostituáltak Érdekvédelmi Szövetségének elnöke szerint jelenleg Magyarországon körülbelül 15-20 ezer prostituált "dolgozik", becslése szerint a férfi prostituáltak aránya 5-10 százalék lehet.

Figyelmébe ajánljuk