Fokozottan védett területre folyt ki a cement egy aszófői betonüzemből

  • narancs.hu
  • 2023. március 21.

Lokál

A 165 méter hosszú „betonfolyót” tavaly tavasszal fedezték fel helyi lakosok.

Fokozottan védett természetvédelmi területre folyt ki egy betonüzemből a nedves cement Aszófőnél – írja az Átlátszó. Az érintett területeken, a Séd-patak völgyében február–március folyamán virágzik a védett téltemető, aminek ebben a völgyben található a legnagyobb magyarországi állománya.

A furcsa „cementfolyót” még tavaly tavasszal fedezte fel néhány lakos Aszófő természetvédelmi területen. A természetkárosításról a lakosok a környezetvédelmi hatóságot és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot is értesítették. A Veszprém Megyei Kormányhivatal tavaly nyáron megállapította:

„Jelentős mennyiségű, mesterséges eredetű iszapszennyeződés került országos jelentőségű, fokozottan védett természetvédelmi területre.”

A határozat szerint a 165 méter hosszú, 1 méter széles szennyezés olyan területen történt, amelyen Magyarország legnagyobb téltemető-állománya található. A cementkifolyás forrása a hatósági határozat szerint a 040/19. helyrajzi számú aszófői ingatlan. Egy közadatigénylésre válaszul küldött dokumentum szerint ott egy telephely működik, annak nevét azonban gondosan kitakarták a dokumentumban. A portál szerint a nyilvánosan elérhető adatok szerint a fenti helyrajzi számon a Molnárbeton Kft. aszófői betonüzeme működik. 

A határozat idézi a Balaton-felvidéki Nemzeti Park nyilatkozatát, mely szerint a szennyezés

„az üzem jellegéből adódóan valószínűsíthetően híg beton volt, mely (…) megkötött, kikeményedett és tömör bevonatot képzett a talajfelszínen. A szennyezést okozó anyag a növényzet számára áthatolhatatlan bevonatot képez, természetes növényesedés igen lassan következne be.”

A hatóság arra kötelezte a céget, hogy 2023. március 1-jéig távolítsa el a betontartalmú szennyezőanyagot, mégpedig kézi eszközökkel, természetvédelmi területen ugyanis nagy gépekkel nem lehet felvonulni. A vizsgálat és az érintett kft. nyilatkozata szerint a kifolyást a hirtelen lezúduló sok csapadék és a telephely elégtelen műszaki kialakítása okozta. A kormányhivatal által előírt határidőre a szennyezés felszámolása és az eredeti állapot helyreállítása azonban nem történt meg. A helyszínen március 4-én készült fotók szerint a cement feltörése bár megkezdődött, ám még ez sem történt meg a teljes, 165 méteres szakaszon. 

A cementkifolyás ügyében a lap megkereste a Molnárbeton Kft.-t. A cég válasza kevés konkrétumot tartalmazott a szennyezés okáról és a felszámolás menetéről, de a cégvezető állítása szerint ők minden kötelezettségüket teljesítették, amit a Kormányhivatal előírt számukra, és a továbbiakban is mindent megtesznek a szabályos működés érdekében.

(Címlapképünk forrása: Aszófő Hangja/Facebook)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk