Józan Babák: Tagadó mód

  • Fazekas Tamás
  • Oberth József
  • 2006. november 2.

Lokál

Októberben tartotta első találkozóját néhány fiatal anyuka, akik egy önsegítő közösség tervét dédelgetik. Az egybegyűltek teherbe esésük idején vagy várandósként mindannyian fogyasztottak több-kevesebb drogot, nőgyógyászok sora javasolta számukra az abortuszt, ők mégis szültek.

A gyermekvédelem az újszülöttgyilkosság mellett a "rossz bánásmód különleges eseteként" tartja számon, ha a kismama terhessége alatt illegális drogot vagy alkoholt fogyaszt, mértéktelenül dohányzik vagy prostituáltként dolgozik.

A Józan Babák nevű csoport találkozóján részt vevő nők az eseményt követő beszélgetésen megütközve fogadták, hogy közük volna egy gyermek életének kioltásához, akár egy módszertani osztályozásban is. Ahogy a teherbe esésekor még ecstasyt használó Gabi fogalmazott, három éve, terhesgondozása alatt éppen azért váltott háromszor nőgyógyászt, mert drogozásáról hallva orvosai igyekeztek rábeszélni az abortuszra, holott erről hallani sem akart. A néhány hétvégén használt szerek magzatra gyakorolt hatásáról nem kapott tájékoztatást, a nőgyógyászok azzal szerelték le, hogy ők nem drogokkal foglalkoznak. Gabi, amint kiderült, hogy terhes, nem vett be több tiltott szert, erős dohányzását napi néhány szál cigaretta elszívására csökkentette, végül egészséges lányt szült. Utolsó orvosa előtt, akinél a szülése zajlott, már eltitkolta droghasználatát, mert elege lett az egészségügyi személyzet megvető viselkedéséből.

A droghasználó szülők és a terhesgondozásban közreműködők (szülész-nőgyógyász, háziorvos, védőnő) gyakran kölcsönösen idegenkednek egymástól. Sok helyütt az orvos és a védőnő tudása hiányos a tiltott drogok magzatkárosító hatásáról. Ahogy egy névtelenséget kérő szülész-nőgyógyász panaszolta: "Egy amúgy is túlterhelt járóbeteg-rendelőben képtelenség a napi munka mellett a változó összetételű, gyakran egymással is kombinált szerek lehetséges hatásairól részletgazdagon tájékoztatni, főleg ha a beteg is bizonytalan, mennyit mondjon el szenvedélyeiről, szokásairól." Így, bár a magzati élet védelméről szóló törvény előírja, hogy a várandós nőt tájékoztatni kell az egészséges életmódról, a helyes táplálkozásról és "a magzatot károsító hatások (különösen a dohányzás és alkoholfogyasztás) elkerülésének fontosságáról", a közlés általában sztereotip tőmondatokban merül ki.

Rigó Péter, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főorvosának tapasztalata szerint a droghasználó nők számára pont az anyaság vállalása lehet az egyik legnagyobb esély a megtisztulásra, a józan és felelős élet megkezdésére, és ebben minden ésszerű eszközzel támogatni kellene őket. "Ennek azonban hazánkban alig van nyoma. Úgy látom, a drogfogyasztók és a terhesgondozók viszonya korántsem felhőtlen. Amint kiderül valakiről, hogy drogos, ritka kivétellel

azonnal lepattintják

Holott eredményes kezelésükhöz inkább sokoldalú együttműködést kellene kezdeményezni, ha szükséges, több szakorvos, pszichológus, szociális és jogi segítő részvételével. A magyar szülész-nőgyógyászoknak nincs ide vágó protokolljuk, ezért ritka a praxisuk felől érkező kezdeményezés. Ami pedig annál is inkább fontos volna, mert a külföldi tapasztalatok igazán kedvezőek: ahol szervezett orvosi-szociális-jogi támogatást nyújtanak, még a súlyos heroinfüggő nőknek is majd' hetven százaléka felhagy a kábítószer-használattal, és - hosszabb távú segítői közreműködéssel - képesek felnevelni gyermeküket. Itthon nem tudni, hány szerhasználó szül évente gyereket, mivel a magyar egészségügyben erre vonatkozó adatgyűjtés nem zajlik. A jelenleg húsz-huszonötezerre tehető problémás drogfogyasztó közül évente talán ötvenen-százan esnek teherbe. A hétvégenként több tízezerre rúgó partidrogos fiatalok termékenységi mutatóit viszont megbecsülni se lehet" - utal az elemi információk hiányára a pszichiáter.

Hazánkban eddig legfeljebb elszigetelt kísérlet zajlott a várandósokkal kapcsolatos speciális szolgáltatás megteremtésére. Az ezredforduló körül az Országos Addiktológiai Intézet (OAI) rövid ideig működtetett egy kábítószer-függő nőket fogadó szülész-nőgyógyász rendelőt a budapesti Hattyú Ház Üzletközpontban, de ez támogatottság hiányában megszűnt. A kismamákat célzó programokhoz azóta is nehezen lehet támogatást szerezni, részben mert a magyarországi drogpolitikát meghatározó 2000. évi Nemzeti Stratégia alig foglalkozik azzal, hogy egyszer a droghasználók is családot alapítanak - a drogmegvonással születő babák kezelésén túl a stratégia egy sort sem veszteget erre.

Az Országgyűlés 2006. június 20-i ülésén Pettkó András képviselő (MDF) kérdést tett fel Molnár Lajos egészségügyi miniszternek (SZDSZ) egyebek között a kábítószerfüggő várandós nők ellátásával kapcsolatos kormányzati tervekről. Molnár válaszában kifejtette, hogy a magyar egészségügy számára a várandós drogfogyasztóké "új ellátási szükségletnek" számít, majd hozzátette: "Most igyekszünk megszervezni a kábítószerfüggő anyák és a születendő gyermekeik sokkal jobb ellátását." A tárca nyáron felkérte az Országos Addiktológiai Intézetet, hogy mérje fel a magyarországi helyzetet. Az OAI-hoz tartozó hat regionális szakfelügyelő orvos adatok hiányában nem tehetett mást, mint az egészségügyi dolgozók emlékezetére hagyatkozott, akik országosan tíznél kevesebb esetet memorizáltak. Másik forrásként a súlyos drogbetegek ellátására talán leginkább felkészült budapesti SOTE I. számú Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika évi három-négy drogfüggő esetéről számolt be.

A Józan Babák csoport beszélgetésén kétkedve fogadták a számokat. A harmincéves Éva nyolc éve szülte fiát, terhessége első két hónapjában marihuánát fogyasztott, majd abbahagyta. "Közeli barátnőim legalább fele szívott a fogantatás időszakában, néhányan szintetikus szereket használtak, még ha legtöbben abba is hagyták pozitív terhességi tesztjük láttán. Az egészségügy rólam se rendelkezhet adattal, hiszen a drog miatt sose voltam orvosnál, a terhesgondozók meg

nem kérdeztek

erről. Valószínű, hogy nem is válaszoltam volna nekik. Gondolom, a várandósok drogfogyasztási szokásairól csak akkor lehetne képet kapni, ha egy felmérésben anonim teszteket végeznének, ahogyan ezt külföldön is teszik. E nélkül csak a kábítószerfüggők egy részéről jelennek meg ismeretek, a fogyasztók döntő többségét kitevő nem beteg használókról viszont említést se tesznek. Mintha nem lenne kiket informálni, nem foglalkozik senki a nem beteg fogyasztók tájékoztatásával, csak a rendelőkben hangoztatják visszatérően: >>jobb lenne, ha elvetetné a gyerekét<<. Kíváncsi lennék, az évi ötvenezer abortusz közül hány lehet a droghasználatból eredő félelem miatt?" - veti fel Éva.

Buda Béla pszichiáter az OAI megbízott igazgatójaként közvetlenül érzékeli a helyzetfelmérés nehézségeit. "Az egészségügy csak az érintettek egy részével találkozik, ezért is nélkülözhetetlenek a szociális szervezetek vagy az anonim, civil közösségek jelzései és tapasztalatai. Az egyik legkomolyabb gond, ha valakinek indokolatlanul is abortuszt javasolnak. Évtizedekkel ezelőtt, fiatal orvos koromban az volt a szokás, hogy hazudozni kellett a betegnek, elfedni előle a saját állapotára vonatkozó tudást. Ma fordítva van. Néha a kelleténél is roszszabb kilátásokról tájékoztatják őt, és művi vetélést javasolnak számára. Mivel egyre szaporodik az orvosi műhibaperek száma, mindenki a legkisebb kockázattal igyekszik dolgozni, például elhárítani egy beteg gyerek születését. Ezért ha egy várandós nem biztos a dolgában, inkább keressen fel több nőgyógyászt, forduljon addiktológushoz is, mielőtt pusztán a droghasználat miatt elvetetné a gyerekét" - ajánlja Buda. Bizonytalanságot okoz az is, hogy a terhesgondozás egyes szereplői, nem beszélve a pszichológus vagy a szociális szakmáról, nagyon eltérő mélységű ismeretekkel rendelkeznek. "Javulást attól várhatunk, hogy 2007-től az orvosi továbbképző rendszerben hangsúlyosabban jelenik meg a várandós droghasználók kezelésének anyaga, valamint a Magyar Lelki Elsősegély Szolgáltatók Szövetsége részvételével telefonos tanácsadók szakképzésére is sor kerül. Fontosnak tartom, hogy a mostani érdeklődés nyomán a szerhasználók számára nőgyógyászati szűrővizsgálatokat szervezzünk" - összegzi a terveket az egyik szakmai koordinátor.

A SOTE I. Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika munkatársai szerint elsősorban a bizalom meglétén vagy hiányán múlik, milyen eredménnyel ismerhetők fel a drogfogyasztók esetei. Sógorka Ildikó kórházi szociális munkás így fogalmaz: "Nincs könnyű dolgunk, mert a droghasználók nem merik felvállalni állapotukat. Az intravénás fogyasztók még megjelennek a védőnők, gyermekjóléti és szociális szakemberek jelzései miatt, az alkalmi használók azonban titkolják állapotukat. Rendszerint eltúlzott a félelmük, hogy ha beszélnek a droggal való kapcsolatukról, nem kapnak majd ellátást, meghurcolják őket, nem vihetik haza az újszülöttet vagy eljárás indul ellenük. Most volt két esetem is, amikor az egészséges terhességen átjutott anyuka csak utólag mert beszámolni droghasználatáról. De ha kérnének tanácsot, nem tudják, kihez forduljanak. Pedig az ügyeletre bármikor be lehet jönni ilyen problémával, legyen szó marihuána, ecstasy vagy más szer élvezetéről. Ecstasyhasználat után is szültek már a klinikánkon, és nem volt kérdéses a gyerek hazaadhatósága." "A titkolózás nem csak a büntetőjogi szabályozás miatt van - folytatja Harmath Ágnes gyermekgyógyász -, mivel már a dohányzást vagy az alkoholfogyasztást is sok várandós letagadja. A legjobb az volna, ha olyan

addiktológiai centrumok

működnének, amelyek mellett az ügyfelek genetikai tanácsadást is felkereshetnének, és egyúttal tájékoztatnák őket a drogok magzatra, terhességre, szülésre gyakorolt hatásáról, valamint a működő egészségügyi szolgáltatásokról. Az addiktológiával a drog fogyasztása miatt állnak kapcsolatban, tehát érintettségüket eleve nem titkolják, így elsődleges tanácsokat is könnyebb adni nekik. Ha pedig szükséges, erre épülhet a speciális kórházi ellátás." Görbe Éva újszülött- és gyermekgyógyász, az intenzív osztály egyik vezetője a klinika szakmai álláspontját idézi: "Ha a drogfogyasztó függő, akkor az ellátása speciális felkészültséggel rendelkező intézményben javasolt, ahol a szülészet mellett helyben újszülött intenzív centrum található, továbbá az ideggyógyásztól a pszichológusig, gyógypedagógusig a kellő szakemberek is bekapcsolódhatnak. Ez nálunk és az egyetemünkhöz tartozó más klinikákon egyaránt megoldott, ahogy a gyermek utánkövetéses orvosi és pszichológiai vizsgálata is. Nem lehet azonban megkerülni az orvos és a beteg között fennálló bizalom kérdését, hiszen ha titkolják az előzményeket, a mi munkánk is megnehezül."

A Józan Babák az Egészségügyi Minisztériumnak címzett levélben összegezte, milyen változtatásokat látnának szívesen. Elsősorban információkat szeretnének. Egy internetes oldal létesítését javasolják, amely közérthetően dolgozza fel az anyai droghasználat terhességre, szülésre, magzatra és gyermekre gyakorolt hatásait, tájékoztat a hazánkban elérhető szolgáltatásokról és kezelőhelyekről, aktuális információt nyújt a területet érintő jogi szabályokról. A javaslatot kommentáló szülész-nőgyógyászok és gyermekgyógyászok egyöntetűen úgy vélték: ahogy más internetes egészségügyi tájékoztatók esetén, itt is világossá kell tenni, hogy az általános ismeretek közlése soha nem helyettesíti a kezelést. Hasznosnak találnák azonban az oldalt a megelőzés miatt. Továbbá a mindenkori jogi szabályokról is szívesen olvasnának, mert - hasonlóan a potenciális ügyfelekhez - a változó törvények között ők is nehezen igazodnak el, főleg, ha számos intézménynek nincs lehetősége kórházi szociális munkást alkalmazni, aki választ kereshetne a jogi dilemmákra. De a legfőbb előnyt az jelentené, ha az internetes adatbázis hozzájárulna a hatékony betegirányításhoz, vagyis a várandós időben találná meg azt az intézményt, ahol felkészülten és a méltóságát tiszteletben tartva foglalkoznak vele.

Oberth József

(Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány - Mejok)

Anyukám világa

A méhmagzatot a magyar jog nem ismeri el önálló jogalanyként, és születéséig külön büntetőjogi védelmet sem élvez. Addig élete, egészsége s így annak esetleges károsítása jogilag nem választható el a várandós anya testétől. A magzat speciális, függő jogi helyzetével szükség esetén a polgári jog foglalkozik, vagyonának védelmére eseti gondnok is kirendelhető.

A magzati élet védelméről az 1992. évi LXXIX. törvény rendelkezik. A jogszabály többek között kimondja, hogy a magzati élet védelme a gyermeket váró nőkről történő fokozott gondoskodással valósítható meg, de az általános állami feladatok rögzítésén túl elsősorban a terhességmegszakítást taglalja. Állami beavatkozásra tehát a terhesség alatt a magzat vagyonának biztosításán és a rászorultsági elven kiosztható szociális juttatásokon túl elsősorban az édesanyát megillető szolgáltatások (védőnői szolgálat és az orvosok által működtetett terhesgondozás) keretében van lehetőség. A várandós, adott helyzetben veszélyeztetett terhes anya súlyos válsághelyzete esetén értesítendő Családvédelmi Szolgálat elsősorban információt hivatott adni.

Bár egy 2004-ben kiadott "Módszertani füzet" (ICSSZEM) a rossz bánásmód különleges eseteként nevesíti a felvilágosítás ellenére drogot fogyasztó kismama magatartását, s a gyermekek védelméről szóló törvény és az egészségügyi törvény együttes értelmezésével a gyermek bántalmazása miatt gyakorlatilag rendőrségi bejelentési kötelezettséget ír elő az orvosok és ápolók számára, a várandós anya kábítószerrel való visszaélése nem vezethet büntetőjogi feljelentéshez, még a magzat érdekében sem. Ennek oka egyszerű: a méhmagzat nem tekinthető (élve születéséig) sem gyermeknek, sem kiskorúnak, sem a jogelmélet, sem pedig a törvényi definíciók szerint. Önmagában a drogfogyasztás miatt pedig az orvos vagy más, az egészségügyi adat birtokába jutó személy saját kezdeményezésére feljelentést senki ellen nem tehet, hiszen köti az orvosi titok, melynek - egyébként a gyakorlatban ritkán előforduló - megsértése bűncselekmény.

Más kérdés, hogy miután a magzat világra jön, a drogfogyasztó anya gyermeke súlyos veszélyeztetése esetén büntetőjogilag szankcionálható, s ezzel párhuzamosan a gyermek más rokonánál helyezhető el, családban maradása mellett "védelembe" vehető, ami alatt a gyermekvédelemmel kapcsolatot kell tartani, vagy állami gondozásba helyezik.

Fazekas Tamás ügyvéd

(Társaság a Szabadságjogokért-Mejok)

 

A Józan Babák önsegítő csoportot minden érdeklődő névtelenül is elérheti hétfőnként 12-től 16 óráig a 788-5110-es telefonszámon. A csoport tagjai "érintettek", akik nem egészségügyi vagy más szakmai tanácsot adnak, hanem személyes élményeiket osztják meg egymással. A legközelebbi találkozójuk 2006. november 27-én hétfőn, 18 órától lesz (Bp. VIII., Magdolna u. 43., bejárat a Lujza u. és Magdolna u. sarkánál).

 

Figyelmébe ajánljuk