Tartalom

Narancs XVIII. évf. 44. szám (2006-11-02)

Egotrip
Publicisztika

Publicisztika

Ria, ria, Románia!

Mint mondják, a politikában a tartalom fontosságával csak az időzítés fontossága vetekedhet. Azt is mondják, nemzetpolitikai szempontból a trianoni sorscsapásra a leghatékonyabb, ha nem is rövid távon ható orvosság az Európai Unió bővítése. A legnagyobb számú magyar kisebbség Romániában él, így feltételezhetnénk, hogy a magyar politikai élet heves érdeklődéssel követi nyomon az Európai Unió január 1-jén, mindössze két hónapon belül életbe lépő újabb bővülését, ami nyomán Bulgária mellett Románia is elnyeri teljes jogú tagságát.

Publicisztika

Az éter hullámain (A Magyar Rádió közlése jogi szempontból)

Az oknyomozó újságírás bevett, normális módszereit alkalmazta az az újságíró, aki az MSZP zárt választmányi ülésén elhangzottakat magnóra vette - ezt mondta Sztankóczy András, a rádió aktuális szerkesztőségének vezetője a Friderikusz most egyik adásában arról, hogy kollégája az MSZP zárt üléséről hangfelvételt készített, aminek egy részletét a közszolgálati médium le is játszotta. A MÚOSZ elnöke állásfoglalásban dicséri meg a riportert és kollégáit.

Publicisztika

Kritika helyett: A világ dicsősége, a becsület diadala

Az alábbiakban egy kiállításkritikának kellene következnie, melyben hosszasan leírnám, hogy Keserü Katalin és tanítványai lehetetlen feladatra vállalkoztak, amikor elhatározták, hogy az Ernst Múzeumban a november 11-ig látható kiállításon egyetlen térben s azonos időben rekonstruálják a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának 1966-os és 1967-es tárlatait.

Publicisztika

Zúg október

A múlt hétfői eseményeket megelőző számunk szerkesztőségi állásfoglalásában rossz előérzetünknek adtunk hangot. "De mi marad majd az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának ünnepéből? Pár nappal 23-a előtt, úgy tűnik, csak a szégyen." Nos, igazunk lett, bár ehhez nem volt szükség különösebb politikai éleslátásra.

Publicisztika

Ki kellett mennem

Fideszes parlamenti képviselő vagyok, állok a folyosón és dohányzom. Vagy dohányoznék. Mindig dohányoznék, ha a folyosón állok, mert nincs jobb dolgom és elég hülyén érzem magam.

Belpol

Interjú

Belpol

Egyenes vonalú, egyenletes mozgás

Kumin Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal stratégiai elemző főosztályának vezetője

Hogyan készülnek a köztársasági elnök politikai állásfoglalásai, nyilatkozatai? Milyen stáb van Sólyom László mögött? A belpolitikáért felelős főosztály politológus vezetőjével arról is beszélgettünk, hogy mit gondol az utóbbi hetek eseményeiről és főnöke lépéseiről.

Belpol

Október végén (Három nap esztétikája)

"Szinte észrevétlenül nőttünk bele, mentünk át egyre radikálisabb és forradalmibb légkörbe" - itt behajtottam A forradalom emlékezete című "személyes történelmet". Kószálni támadt kedvem. Vasárnap van, októberi arany napsütés, milyen jó lenne Budapest utcáin valamit találni, ami átélhetővé teszi az ünnepet, ami úgy közös, hogy személyessé tehető, ami feloldja az izolációt, mely az ostoba jelenbe rekeszt.

Belpol

"A ló kérdez" (A Rákóczi-szobor mint kultuszhely)

Ha az elmúlt hetekben valaki a Kossuth Lajos téren megfordult és ott figyelmesen szétnézett, meglehetősen különös dolgokat tapasztalhatott. Például azt, hogy a tüntetők a Parlament előtti reprezentatív terünk - enyhén szólva - "nem rendeltetésszerű" igénybevételekor milyen aszimmetrikusan helyezkedtek el.

Belpol

Önkéntes egészségügyi kamarák: Elvonókúra

A kormány törvényjavaslata szerint megszűnik az egészségügyben munkát vállalók - orvosok, gyógyszerészek, szakdolgozók - kötelező kamarai tagsága. Az érintett testületek vezetői a szakma szétverését vizionálják, holott lehet, hogy csak a székük inog.

Alkotmányjogi vita a népszavazási kezdeményezésről:

Belpol

Kérdéses kérdések

Archívumunkból

A hazai parlamentáris demokrácia játékszabályainak újraértelmezéséhez vezethet a Fidesz október 23-án bejelentett népszavazási kezdeményezése, amely a kormány reformtörekvéseinek néhány pontját lőné ki. A hét kérdés közül bizonyára több is az Alkotmánybíróságon landol, melynek döntésében meghatározó lehet a bírák világnézeti beállítottsága.

Külpol

Külpol

Szomália: Frontról frontra

Koncentrálódni látszik a hatalom a kelet-afrikai országban, csak éppen nem a két éve nagy fáradsággal és nemzetközi rábólintással összekalapált átmeneti kormány, hanem az időközben megerősödött iszlamista erők kezében. A másfél évtizedes, mindeddig kezelhetetlen belviszály akár regionális háborúvá terebélyesedhet.

Film

Film

Monica hódolója (Bertrand Blier filmrendező)

A híres Herék (Patrick Dewaere-rel, Gerard Depardieu-vel és Miou-Miouval), az Oscar-díjas Túl szép hozzád, Az én pasim, a Színészek és számos egyebek egykor szépreményű, ma tisztes életművű rendezője most az Eladó a szerelemmel véteti észre magát a pesti mozikban.

Film

Boldog élet

Fu és Liu a csengcsoui vasútállomáson, Kína egyik legforgalmasabb pályaudvarán teljesít szolgálatot.

Film

A harmadik terítés

43 filmmel, 1 retrospektív sorozattal - spanyol polgárháború - ismét itt a Verzió nemzetközi dokumentumfilm-fesztivál.

Film

Sutkai bajnokok

Aleksandar Manic filmje a dokuk jó szokása szerint egzotikus helyre kalauzol: ezúttal Sutkába, a macedóniai, jelentős részben muszlim cigányok fővárosába.

Film

A szvenkák

A helyszín Johannesburg, a hősök zulu férfiak, akik a környékbeli falvakból időközönként a hírhedt nagyvárosba mennek szezonmunkásnak.

Film

Téli szünet

Lent vagyunk a térképről. Az orosz regényekből ismert szverdlovszki járás legészakibb városában, 535 km-re Jekatyerinburgtól.

Film

Végállomások

A debreceni menekülttáborban kezdjük utazásunkat, ahol a boszniai háború alatt oly sok elűzött talált ideiglenes otthonra.

Film

Közelképek (Kim Longinotto filmjei)

Nem a kontextus érdekli, hanem az egyén, a vágyak, a tépelődő akarások. Berzenkednénk, de rábólinthatunk: szemlátomást függetleníthető a körülményektől a történések belső, személyes dimenziója.

Film

Átkelőhely

Nyugati Part, Gázai övezet - még a hektikus Közel-Keleten is tűzforró pontok.

Film

"A szereplőink választanak minket..." (Kim Longinotto dokumentumfilm-rendező)

Filmjeinek fontos közös jegye: a markáns figurák kivételes bizalommal és őszinteséggel nyilvánulnak meg, bevonva a nézőt a történetükbe, amely mintha rendezői beavatkozás nélkül bontakozna ki. Ám az első benyomás félrevezető: ilyen erős személyesség csak akkor teremtődhet meg, ha a filmes közeli kapcsolatba kerül szereplőivel, jól ismeri gondjaikat és reményeiket.

Zene

Zene

Pengetni a vérpadig - Robert Dimery (szerk.): 1001 lemez - amit hallanod kell, mielőtt meghalsz (könyv)

Lemezgyűjteményünk átstrukturálása, amint ez Nick Hornby príma középfajú regényében, a Pop, csajok, satöbbiben megkapó módon rögzítésre került, komoly, meditatív feladat, az önvizsgálat ideje, hisz voltaképp autobiográfiánkat kanyarítjuk ilyenkor, anélkül, állítja hihetően a bakelitdzsanki elbeszélő, hogy akár csak kézbe vennénk egy tollat.

Könyv
Trafik
Tudomány
Lokál

Lokál

Józan Babák: Tagadó mód

Októberben tartotta első találkozóját néhány fiatal anyuka, akik egy önsegítő közösség tervét dédelgetik. Az egybegyűltek teherbe esésük idején vagy várandósként mindannyian fogyasztottak több-kevesebb drogot, nőgyógyászok sora javasolta számukra az abortuszt, ők mégis szültek.