Medve jár Kánó és Felsőtelekes közt, sokan féltik

  • narancs.hu
  • 2023. május 14.

Lokál

A nemzeti park értesítése alatt a kommentelők arról írnak, nehogy úgy járjon, mint a svájci farkas.

Barnamedvét fényképezett le egy szóró – vadetetőhely – mellé kihelyezett kamera szombaton az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság területén, Kánó és Felsőtelekes között – tette közzé a nemzeti park a Facebook-oldalán.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megye putnoki és kazincbarcikai járásának határán észlelt jövevényről azt is írja az igazgatóság, hogy  a további mozgásáról nincs információ.

Bármerre mehetett.

A Magyarországra érkező és kóborló medvék rendszeresen felbukkannak a szóróknál. A Lengyelországban jeladóval ellátott Iwo nevű medve korábban ugyanezen az útvonalon haladt, és a közeli Rudabányánál egy szórónál töltött néhány napot, mielőtt visszament. Iwo Aggtelektől 2 kilométerre délre hagyta el az országot.

A 444 írja, hogy az Egereredő Zrt. szerdán figyelmeztetett, hogy a Bükkalján a vadkamerák többször is medvét vettek fel, és mindenki tartsa be a szabályokat, amelyeket erre a helyzetre dolgozott ki a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

Ilyen szabály többek között, hogy aki medvével találkozik az erdőben, ne nézzen a szemébe, ne is fordítson neki hátat, és ne próbáljon elfutni, ne etesse, és vegye figyelembe, hogy ha kutyát sétáltat vagy kutyával vadászik, akkor a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – nyomában a támadó nagyragadozóval.

A mostani észlelést közzé tevő Facebook-bejegyzés alatt azonban a legtöbb komment épphogy a medvét félti attól, nehogy úgy járjon, mint a jeladós svájci farkas.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?