Ugyanaz a vadász lőtte ki a margitszigeti vaddisznót, aki a tavaly nyáron Budára tévedt állatokkal is végzett

  • narancs.hu
  • 2023. január 20.

Lokál

Az Agrárminisztérium szerint napirenden van a vonatkozó jogi szabályozás felülvizsgálata.

Ugyanaz a vadász végzett január elején a Margitszigetre tévedt vaddisznóval, aki tavaly június 1-jén fényes nappal, a rendőrség engedélye nélkül lőtt ki több, Budán kószáló vaddisznót – tudta meg a 24.hu. A lap megkeresésére L. Pál. megerősítette, ismét őt hívták intézkedni.

Tavaly nyáron egy vaddisznócsaládot lőttek le a Szilágyi Erzsébet fasor és a Szent János Kórház közötti területen, a villamossínek közelében. Az eset után mások mellett az akcióról nem értesített hegyvidéki önkormányzat is feljelentést tett, mivel szerintük a lövések veszélyeztették „a környéken tartózkodó, illetve közlekedő személyek, közöttük gyermekek életét és testi épségét, valamint a vagyonbiztonságot is”. Ráadásul a rendőrség közölte: sem engedélyt, sem utasítást nem adott az állatok kilövésére, ilyen kérés nem is érkezett. 

A nyomozás ezzel szemben azért folyik mert „a lövés körülményeivel összefüggésben felmerült, hogy a foglalkozási szabályokat nem teljeskörűen tartották be”. Igaz, az elmúlt hét hónap alatt gyanúsítotti kihallgatást még nem tartottak az ügyben. Az akkor eljáró vadászt pedig azóta más esethez is riasztotta a rendőrség. Ő lőtt a Margitszigeten is, ahol úgy tűnik, ez esetben sem történhetett minden a szabályoknak megfelelően.

A portál megkeresésére a hatóságok követhetetlen módon hivatkoznak egymásra, miközben úgy látszik, egyik vaddisznóölés sem felelt meg maradéktalanul a jogszabálynak. Ehhez az is hozzájárulhatott, hogy bár az eljárási rendeket részletesen szabályozzák, a jogi szövegekből az nem világos, hogy kinek és mi alapján kell döntenie az ilyen ügyekben.

Az Agrárminisztérium a lapnak adott válaszában azt írta:

„Napirenden van a vonatkozó jogi szabályozás felülvizsgálata és az aktuális viszonyokhoz történő igazítása.”

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk