Mennyire vagyunk felkészülve a hazai erdőtüzekre?

Viszi a parazsat

Lokál

Kilencezer futballpályányi terület pusztult el idén augusztusig Magyarországon szabadtéri tüzekben. Szerencse, hogy a hazai erdők kevésbé gyúlékonyak, mint a szibériaiak, dél-európaiak vagy az észak-amerikaiak. Csak a legszárazabb vidékeken telepített fenyveseinkben ketyeg a bomba.

A világ eddigi legnagyobb erdőtüze az idei szibériai, füstje elérte az Északi-sarkot. Májustól augusztus közepéig ötmillió hektár enyészett el, nagyobb terület, mint amennyi idén nyáron égett le az Egyesült Államokban, Görögországban, Spanyolországban, Törökországban és Olaszországban együttvéve.

A szárazság és az emberi gondatlanság miatt augusztus közepéig Magyarországon is több mint hétezer szabadtéri tűz keletkezett, közel kilencezer futballpályányi terület pusztult el. Erdőt mintegy 190 esetben értek a lángok, közel kétszáz hektárnyit, 90 százalékban lombos erdőt, 10 százalékban fenyvest. Ám ezek közül tíznél kevesebb alkalommal érintette a lombkoronát is a tűz, és csak kis területen. Olyan nagy kiterjedésű, nehezen kontrollálható erdőtüzek, mint most a dél-európai, észak-amerikai és ázsiai vidékeken pusztítanak, nálunk az éghajlati, domborzati adottságok és az erdők fajösszetétele miatt nem fordulnak elő. Inkább a talajon az avar vagy a nyárfavatta gyullad meg – írta lapunknak Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

 

Ezért kell a helikopter

Az egyik legsúlyosabb idei tűz július 8-án esett Nagybajomnál. Egy aratás közben kigyulladt bálázógép miatt belobbant a tarló, sok bála, a gabonatábla és mellette egy tizenöt hektáros erdő. Több napig dolgozott 33 tűzoltó 13 járművel, mire sikerült megállítani a lángokat. Emlékezetes a 2012-es év, amikor több mint 16 ezer szabadtéri tüzet kellett eloltani. Az év áprilisának végén Bugacnál meggyulladt az Ősborókás, s nem lehetett megállapítani, hogy mitől. 1100 hektáron, nagyrészt természetvédelmi területen pusztított a tűz, egy hétig tartott elfojtani. Naponta száz hivatásos tűzoltó oltotta, önkéntesekkel, helikopterről is. Az erdőtüzek oltásában az igazi nehézség az, hogy általában nincs a közelben oltásra használható víz. Nagyobb kiterjedésű szabadtéri tüzeknél nem elég az a mennyiség, ami a tűzoltóautóban van, külön vízszállító konténerekkel kell odavinni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk