A nyugdíjas korú szakorvosok a kormány engedélyére várnak, hogy továbbra is dolgozhassanak

  • Lénárd Rita
  • 2019. augusztus 2.

Materia Medica

Gyakorló belgyógyászként minden nap tapasztalom, hogy sok helyen csak egy-egy elhivatott kolléga emberfeletti munkája teszi lehetővé az egészségügy működését. Mi lesz, ha ők nyugdíjba mennek?

Az utóbbi hetekben több sajtóhír jelent meg arról, hogy egy bőrgyógyász szakorvos kétheti szabadsága alatt, illetve egy érsebész tragikus halála miatt kórházi osztályokat zártak be, és - ugyan csak ideiglenesen, nyáron - szakrendelések is szünetelnek.

A nyugdíjasok továbbfoglalkoztatása

Ennek az az oka, hogy önállóan, szakrendelésen csak szakorvos dolgozhat, és a kórházi osztályok működtetéséhez is elengedhetetlen feltétel a megfelelő létszámú szakorvosi gárda. Megfelelő létszám már régóta nincs, sok helyen egy szakorvos viseli az osztály működtetésének teljes felelősségét 0-24 órában, az év minden napján. Ha szabadságra megy, ha munkahelyet változtat, vagy sajnálatos esetben meghal, az osztály bezár.

Egy teljes orvosgeneráció - a középgeneráció - már szinte teljesen eltűnt a közszférából, külföldre, vagy a magánszférába mentek. Maradtak az idősebbek, akik közül egyre többen érik el a nyugdíjkorhatárt.

Ebben a válságos helyzetben jelent meg még 2012-ben a költségvetési szerveknél, közalkalmazotti jogviszonyban állókra vonatkozó korlátozó rendelkezéseket tartalmazó kormányhatározat.

false

 

Ez a határozat a nyugdíjkorhatárt elért közalkalmazottakra, így az egészségügyben dolgozókra is vonatkozik, és kimondja, hogy:

"abban az esetben, ha azt a munkáltató különösen fontos érdeke vagy a költségvetési szerv alaptevékenysége indokolja, a munkáltatói jogok gyakorlója a Kormány véleményének kikérését követően dönthet az 1.1. pont szerinti közalkalmazott, illetve – törvényben meghatározottak szerint – kormánytisztviselő vagy kormányzati ügykezelő továbbfoglalkoztatásáról azzal, hogy a Kormány véleménye köti a munkáltatói jogok gyakorlóját a döntésének meghozatalában".

Ezt a szigorító kormányhatározatot ideiglenesre tervezték, legalábbis a bejelentéskor így hangzott el. Azóta is, vagyis 6 éve van érvényben.

Válasz nélkül

Ha tehát a nyugdíjkorhatárt betöltött közalkalmazott orvos tud és akar is tovább dolgozni és a betegeknek szükségük van a munkájára, akkor a munkahely beadja a továbbfoglalkoztatási kérelmet és várnak a kormány engedélyére.

De válasz nem jön, akár hónapokig sem, mostanában pedig már több mint egy év alatt sem. Az elbírálandó kérelmek pedig gyorsan szaporodnak, mert az engedélyek határozott időre - általában egy évre - szólnak, azután megújítási kérelmet kell beadni. Erre aztán megint nincs válasz hónapokig.

Így a nyugdíjas korú szakorvos választhat, hogy felveszi a nyugdíjat és elhelyezkedik a magánszférában - jóval magasabb fizetésért -, vagy lemond a nyugdíjról, marad a közalkalmazotti munkaviszonyban és vár, vár tovább, hogy talán egyszer megjön az engedély és akkor megkaphatja a nyugdíj-kompenzációt.

Később, ha még bírja, megismétli ezt a procedúrát évente.

És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ugyanez a törvény vonatkozik a szakdolgozókra is, ha közalkalmazottként vállalnának további szolgálatot.

false

 

Tovább romlik

Ezek alapján nem kell csodálkozni, ha bezárt szakrendelőkről, bezárt kórházi osztályokról hallunk. Könnyebb lenne azt számon tartani, hogy hol működik a rendszer egyáltalán.

Ennek egyenes következménye, hogy akik nem kapnak időben ellátást a szakrendelőkben, azok állapota rosszabbodhat, és nem tudnak mást tenni, elmennek, vagy mentő viszi el őket a sürgősségire. Ott a súlyos, esetleg életveszélyes állapotot rendezik, de a beteg részletes kivizsgálása nem feladatuk. További vizsgálatokra a szakrendelőbe, vagy súlyos esetben a kórházi osztályra irányítják a pácienst és a kör itt be is zárult.

Számomra felfoghatatlan és érthetetlen, hogy ebben a kritikus humánerőforrás helyzetben miért és meddig tartják még fent ezt a korlátozást az egészségügyben.

A helyzet tovább fog romlani, a következő idézet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) 2019.07.01-én megjelent "Beszámoló az egészségügyi ágazati humánerőforrás 2018. évi helyzetéről" című dokumentumából származik:

Korcsoportos megoszlás

A 2018. évben az érvényes működési nyilvántartással rendelkező egészségügyi dolgozók korcsoport szerinti létszáma az előző évekhez képest az alábbiak szerint alakult:

Orvosok: Az érvényes működési nyilvántartással rendelkező orvosok vezető gyakoriságú korcsoportját a 2017. évhez hasonlóan a 2018. évben is a 60-64 éves korosztály alkotta, míg az 55-59 éves, valamint a 70 év feletti orvosok a harmadik és a negyedik legnagyobb létszámú csoportként jelennek meg.

false

 

Újratervezés

Már 4 év óta működik a jelenleg több mint 3300 tagot számláló 1001 orvos hálapénz nélkül csoport.

Ezen a fórumon különböző korú, beosztású, szakmájú, eltérő politikai és vallási nézetű, vidéki és fővárosi, itthon és külföldön is dolgozó kollégák beszélgetnek, vitatkoznak egymással az egészségügy problémáiról. Ezek értékelésére, összegzésére, a megoldások megtervezésére alakult meg a jelenleg több mint 440 orvost tömörítő Újratervezés csoport.

Több hónapig tartó közös, önkéntes munkával programot alkottunk, ebben meghatároztuk az első lépést, a közvetlen célt is:

"Az Újratervezés csoport azzal a céllal jött létre, hogy a Magyar Orvosi Kamarát egy olyan szervezetté tegye, mely aktív szerepet vállal a magyar egészségügy felemelésében, és ehhez tisztességes élet- és munkafeltételeket vív ki az egészségügy dolgozói számára."

Ebben a programban az egyik kiemelt cél a nyugdíjas korú orvosok továbbfoglalkoztatásának sürgős megoldása:

"(...) kiharcoljuk, hogy a nyugdíjas korú orvosok közfoglalkoztatása korlátozás és külön engedély nélkül legyen lehetséges a nyugdíj folyósítása mellett is."

Szerényen és csak halkan megjegyezve, újratervezést javasolok az egészségügyi felsővezetésnek is.

Kövesse a Magyar Narancs egészségügyi blogját! Materia Medica a magyarnarancs.hu-n.

Magyar Narancs

A tavalyi „eredmények" és törekvések fényében nem sok jót. Áttekintettük a magyar egészségügy 2018-as sarokköveit és azt, vajon mi várható idén.

Figyelmébe ajánljuk