90 évesen meghalt Sean Connery

  • 2020. október 31.

Mikrofilm

A család közölte a hírt.

„Mostanában inkább arról hallani, hogy mit nem vállalt el. Nem lett Gandalf, noha minden pénzt megadtak volna érte a producerek (a visszautasítás oka: Connery nem értette a szerepet – végül Ian McKellen értette meg), és George Lucas unszolására sem tért vissza, hogy ismét eljátssza Henry Jonest, Indiana Jones édesapukáját. Akárcsak a vele egyidős Hackman, Connery sem a csúcson hagyta abba: utolsó filmje A szövetség című képregény-adaptáció volt 2005-ben. Azóta életműdíj-átadásokon, golfversenyeken és Louis Vuitton-hirdetéseken látni, csak játékfilmen nem“ –írtuk hét évvel ezelőtt az akkor 83 éves skót színészlegendáról, aki azóta is, október 31-én bekövetkezett haláláig tartotta magát elhatározásához; egyetlen kivételt tett 2012-ben egy skót animációs film kedvéért, amelyben a címszereplő Sir Billinek kölcsönözte jellegzetes hangját.

Szegény munkáscsaládban született Edinburgh-ben, apja gyári munkás és teherautósofőr, anyja takarító volt. Tizenévesen csatlakozott a brit haditengerészethez, azokban az időkben két tetoválás került rá – „Mum and Dad“, „Scotland Forever“ –, ezek fejezték ki életének két legfontosabb, központi értékét, a család és a haza szeretetét.

Huszonévesen televíziós színészként kezdte, utána jött pár MGM-mozifilm, de életét az első Bond-film változtatta meg 1962-ben. A kora nyolcvanas évekig összesen hat filmben — például Dr. No, Goldfinger, Csak kétszer élsz — mondta ki a férfielegancia huszadik századi történetének valószínűleg legfontosabb mondatát, vagyis azt, hogy „My name is Bond. James Bond“.

Sőt, valójában Sir Connery tette a mondatot azzá.

A hetvenes években játszott A gyilkosság az Orient expresszenben, az Aki király akart lenniben, és A nagy vonatrablásban.

A nyolcvanas évekből említendő a Gyilkos bolygó, a Hegylakó és az Umberto Eco regénye alapján készült A rózsa neve.

Brian De Palma nagyszabású maffiafilmjében, az Aki legyőzte Al Caponét-ban a sokat látott rendőr megformálásáért Oscar-díjat is kapott, de volt Indiana Jones kissé bogaras, régész apja is Spielberg '89-es opuszában.

Emlékezes volt a Vadászat a Vörös Októberre című, izzasztó-fullasztó tengeralattjáró-thriller parancsnokának szerepében is.

Kapott BAFTA-díjat, az Amerikai Filmintézet és az Európai Filmdíj életműdíját, de begyűjtötte a francia becsületrendet is.

Erzsébet királnyő 2000-ben ütötte lovaggá, azóta tarthatott igényt a Sir megszólításra.

Csöndesen, álmában, családtagjai közelében halt meg a Bahamákon, közölte a fia, Jason Connery a sajtóval a BBC cikke szerint.

Figyelmébe ajánljuk