Film

A hőlégballon

Mikrofilm

1979. szeptember 16-án hajnalban Peter Strelzyk és Günter Wetzel családjukkal átszöktek az NDK-t az NSZK-tól elválasztó határon – egy házilag eszkábált hőlégballon segedelmével. Nyolcan utaztak a sérülékeny járműben és mindössze 28 percet töltöttek a levegőben, aztán lezuhantak a határ mentén. Szerencséjükre a túloldalon. Strelzykék egyszer már próbáltak így megszökni (akkor is lezuhantak, de rossz oldalon, csak a hatóságok nem bukkantak a nyomukra).

Az ordítva vászonra kívánkozó sztoriból Michael „Bully” Herbig készített filmet, ami a eredeti feszültségtartalom ellenére egy slendriánabb forgatókönyvön simán elhasalhatott volna. De Herbig szorosan fogja a gyeplőt (végig a két órán túlnyúló játékidő alatt), nem hagyja elkalandozni a cselekményt, hiába csábítana felfedezésre a nyomasztó keletnémet valóság. Csak addig enged betekintést az államszocializmus mindennapjaiba, amíg az kapcsolódik a ballonos trükkhöz. Kétféle thriller kapaszkodik egymásba: a sikertelen szökési kísérlet utáni intenzív rendőrségi nyomozás csak erősíti a második készülődés feszültségét. Egészen közelről követhetjük az igazán ördögi Seidel nyomozó megszállott kutatását (Thomas Kretsch­­mann alakítja hátborzongatóan, szinte szurkolunk neki). A hőlégballon leg­inkább a feszültségteremtésben jeleskedik – a családok drámája már kevésbé meggyőző. Strelzyk úr hősies és felelősségteljes, Wetzel úr hamvasan idealista, a gyerekek pirospozsgásak, a nők aggódnak, a nagyobbik Strelzyk fiú pedig a szomszéd Stasi-tiszt lányába szerelmes – de a történet tényleg mindent visz.

Forgalmazza a Cinetel

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.