A mandalóri bukott sztárja Elon Muskkal az oldalán perli a Disney-t

  • narancs.hu
  • 2024. február 7.

Mikrofilm

Összeállt az alternatív jobboldal és a szólásszabadság két felkent harcosa.

Ha egy kis önmérsékletet tanúsítva félreteszi telefonját és nem szórja tele őrült tweetjeivel az internetet, ma valószínűleg már saját Star Wars-sorozata lenne Gina Caranónak. Az MMA-harcosból lett színésznő a 2011-es A bűn hálójában című Steven Soderbergh-akcióval debütált a vásznon, majd hamar közönségkedvenccé vált, miután feltűnt a Halálos iramban hatodik részében és a Deadpoolban is. A mandalóri Cara Dune-jeként még többen ismerték meg, hiszen a karakter hamar a sorozat egyik legnépszerűbbje lett. A színésznő trumpista és queer-ellenes kiírásai azonban hamar derékbe törték a karrierjét, a Disney pedig három évvel ezelőtt kirúgta őt, így a tavaly debütáló harmadik évadban már nem is szerepelt. Botrányáról ebben a korábbi cikkünkben számoltunk be.

Míg maga Carano az amerikai szélsőjobb berkeiben igyekezett tovább építeni karrierjét – játszott a Ben Shapiro altright-véleményvezér médiacégének, a The Daily Wire-nek az égisze alatt készülő westernben, a Terror on the Prairie-ben, valamint a My Son Hunterben, amely Joe Biden fiáról, Hunter Bidenről szólt, természetesen trumpista szemszögből –, a Star Wars új fejese, Dave Filoni úgy döntött, a továbbiakban egyszerűen semmibe veszi Carano karakterét: nem nyírták ki, de nem is kerül szóba az új évadban.

Úgy tűnik, Carano megelégelte, hogy egykori sorozata úgy tesz, mintha soha nem is létezett volna: keresetet nyújtott be a Disney és a Lucasfilm ellen, amiért „diszkriminálták és jogellenesen felmondtak neki”. Carano legalább 75 ezer dollárt (kb. 27 millió forint) szeretne, ami orvosolná a kirúgása okozta károkat, emellett pedig ragaszkodik ahhoz, hogy ismét szerepelhessen A mandalóribanami immár mozifilm formájában folytatódik. Carano perét nem más támogatja, mint a szólásszabadság saját maga által felkent bajnoka, a világ egyik leggazdagabb embere, a Twitter (vagyis érkezése óta már: X) vezére, Elon Musk. Arról, hogy ő miként vált a szólásszababdság harcosává, ebben a cikkünkben írtunk:

Carano keresete szerint nem pusztán jobboldali nézetei miatt rúgták ki őt. „Mertem hangot adni véleményemnek a közösségi médiában és máshol, és kiálltam az online zaklatók ellen, akik azt követelték, hogy hódoljak be extrém progresszív ideológiájuknak” – fogalmazott. Amint az AV Club megjegyezte, a kereset tele van Star Wars-utalásokkal: a Disney-t több helyen „birodalomnak” nevezi; azt írja, olyan simán rúgták ki, amilyen gyorsan a Halálcsillag elpusztította karaktere békés otthonát, az Alderaant egy korábbi Star Wars-filmben. Carano szintén kifogásolja, hogy miért épp az ő nézeteivel volt problémája a cégnek, miközben színésztársa, Pedro Pascal meglehetősen nyíltan támogatja az LGBTQ-mozgalmakat, a Black Lives Mattert, és kritizálja Donald Trumpot, Mark Hamill pedig egyenesen a nácikhoz hasonlította egy kiírásában a Trump-szimpatizánsokat. A színésznő egy rakás tweetet is csatolt a perirathoz, amelyben szerinte online zaklatták őt nézetei miatt. De szintén a most nyilvánosságra vált iratokból derült ki, hogy a megosztó tweetjei után a Disney arra kérte Caranót, találkozzon az egyik legnagyobb non-profit LGBTQ-szervezet, a GLAAD képviselőjével, és adjanak ki közösen nyilatkozatot, amiben beismeri, hogy kiírásai valóban több kisebbségi csoportot megsérthettek. Carano ezt ugyanúgy elutasította, mint azt, hogytalálkozzon a Lucasfilm vezetőjével, Kathleen Kennedyvel, és a cég néhány LGBTQ-alkalmazottjával. Csak mindezek után rúgták ki.

A színésznő tehát a szólásszabadságot zászlajára tűzve próbál most igazságot szolgáltatni magának Musk segítségével, akinek platformját, az X-et „a szólásszabadság egyik utolsó reménységének” nevezte.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.