A TikTokon landolt a 2000-es évek klasszikus tinivígjátéka

Mikrofilm

A Paramount stúdió a teljes Bajos csajokat elérhetővé tette a platformon – de a csoda csak egy napig tartott.

Október 3-a Bajos csajok napja – mármint úgy, ahogy a május 4. a rajongók szerint nemhivatalos Star Wars-nap, ugyanis a filmeposz egyik legismertebb idézete („Az erő legyen veled” – angolul „May the Force be with you”) rímel a dátumra („May the Fourth be with you”, azaz „Május 4-e legyen veled”). A 2004-es tinikomédia esetében a dátumválasztás hasonlóan prózai: a Lindsay Lohan alakította Cady Heront ekkor kérdezte meg iskolai szerelme, milyen nap van. A film arról szól, hogyan próbál Cady alkalmazkodni az új iskolához és beilleszkedni a menőnek számító lányok közé.

A Paramount stúdió remek marketingérzékkel a Bajos csajok-napon létrehozott egy hivatalos TikTok-csatornát a vígjátéknak és az egész, 97 perces filmet felpakolta rá ingyenesen, 23 klipre vágva. Ez az első film, mely teljes egészében és legálisan felkerült a platformra. Nem először kísérleteznek azonban a stúdiók a közösségi médiás terjesztéssel: a Craig Robinson nevével fémjelzett Killing It című vígjátéksorozat első epizódját a Peacock ugyancsak elérhetővé tette TikTokon; a Christopher Nolan-féle Tenet a Fortnite-on mutatta be előzetesét; a 2012-es It’s a Disaster című filmet pedig az Oscilloscope 6 másodperces darabkákban tette fel  a Vine nevű platformra – aztán másnap már meg is bánták a dolgot: rájöttek, hogy ilyen formában élvezhetetelen a film.

A csoda a Bajos csajok esetén is csak egy napig tartott: október 3-a után a filmklipeket törölték, így ma már csak néhány rövid videó nézhető a csatornán. Annak azonban így is sikerült azonban több mint 150 ezer követőt és 2 millió lájkot összegyűjtenie. És hogy mi értelme volt mindennek? Természetesen a reklám: 2024. január 12-én érkezik a film musicales folytatása, amely a 2017-es, tizenkét Tony-díjra jelölt Broadway-előadás adaptációja. Ezzel úgy néz ki, a kör bezárul: az eredeti filmből musical készült, melyből most ismét film lesz. A folytatást ugyanaz a Tinay Fey írja, aki az első részt, és húsz évvel az eredeti után játszódik, amikor új Plasztikok (azaz tökéletes kinézetű, zárt csoportot alkotó lányok) veszik át az uralmat a filmbeli középiskola felett.

A 90-es évek végén-2000-es évek elején a tinivígjátékok sikerkorszakukat élték. Ekkor futott be az Amerikai pite-sorozat, a 10 dolog amit utálok benned, a Cool túra, vagy épp a Hajrá, csajok!. A MeeToo után, a politikai korrektség korában azonban lassan a hasonló, szüzességelvesztős és polgárpukkasztó komédiák kora leáldozott – a Bajos csajok azonban szép lassan kultfilmmé nemesedett. A sikernek több oka van: a filmben végre nem tini fiúk nedves álmai állnak a középpontban, hanem az akkoriban a moziban kevesebb teret kapott női nézőpont. Tina Fey forgatókönyve friss és vicces volt, amely a minél undorítóbb poénok helyett inkább jópofa kikacsintásokkal volt tele. Lindsay Lohantől kezdve a mára Oscar-jelöltté avanzsált Rachel McAdamsig a casting is telitalálat volt. A Bajos csajokat talán az idei év legsikeresebb filmjéhez, a Barbie-hoz lehet hasonlítani: kívülről mindkettő üresnek és butácskának tetsző vígjáték, amely pont azért működik, mert a mögötte álló alkotók tisztában vannak ezzel, és a feje tetejére állítják a nézők várakozásait, meg a műfaj kliséit. Elég csak a film Wikipedia-oldalára tekinteni, hogy lássuk, milyen hatással volt a kultúrára: számtalan összesítés a 2000-es évek legjobb filmjei között tartja számon, a színdarab mellett videójátékot és számtalan slágert is ihletett. A film akkori rajongói azonban húsz év elteltével már bőven a felnőttkort tapossák – épp ezért volt jó ötlet a stúdió részéről, hogy a fiatalok legkedveltebb platformján tették közzé a mozit, még ha csak limitált ideig is. A Paramountnak nem titkolt célja ugyanis, hogy az eredeti rajongókon kívül nézők új generációit hódítsa meg a Bajos csajok musicallel – ahogy az a napjainkban divatos örökségfilmeknél lenni szokott.

Habár a TikTokról eltűnt, a film itthon Netflixen továbbra is elérhető.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk