Beindult a nyár, a Barbie már 1 milliárd dollár felett jár

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 7.

Mikrofilm

A Barbenheimer mellé egy óriáscápa és egy csapat mutáns teknős csatlakozott.

Az elmúlt hétvégén négy film amerikai bevételei is meghaladták a 28 millió dollárt, mindez pedig azért is jeles alkalom, mert erre 2018 Hálaadása óta nem volt példa – hívta fel a figyelmet az Indiewire.

Mint azt mi is megírtuk, a Barbie-Oppenheimer duplapremier a nyár legnagyobb mozis eseményének ígérkezett, és végül nem is okozott csalódást: nagyot robbant a rózsaszín atombomba, mindkét film bőven túlteljesítette az előzetes várakozásokat. Mindez azért is megsüvegelendő, mert a koronavírus óta sokszor a biztosnak tűnő dobások is csúfos kudarcba fulladnak: megbukott a DC legújabb képregényfilmje, de bukdácsolt a Marvel mozija is, lejtmenetbe került a Pixar, és úgy néz ki, immár a Disney-nek sem jön be minden dobása. Épp ezért a stúdiók az elmúlt időszakban igyekeztek inkább elkerülni a riválisok filmjeit és úgy mozikba küldeni saját méregdrága portékájukat, hogy annak ne nagyon legyen ellenfele a kasszáknál. A Barbenheimer azonban bebizonyította, hogy az emberek hajlandóak egy héten akár többször is beülni moziba, ha akad arra érdemes néznivaló.

Ami a múlt hetet illeti, a nézettségi lista első helyén természetesen továbbra is a Barbie trónol, ami ezúttal 53 milliót kaszált – ez a tengerentúlon 459, világszinten pedig picivel több mint 1 milliárd dolláros bevételt jelent. Ezzel Greta Gerwig vált az első női rendezővé, akinek filmje elérte ezt.

A Barbenheimer második tagja, azaz Christopher Nolan Oppenheimerje eddigi bevételeihez 28,7 milliót rakott hozzá; ezzel Amerikában 228 milliónál, világszinten 553 millió dollárnál tart a film, amivel felülmúlja a rendező olyan korábbi munkáit, mint a Tenet, vagy a Batman: Kezdődik!. Mindez ezen a hétvégén azonban csak a toplista harmadik fokára volt elegendő. A második helyezett ugyanis egy új bemutató, a Meg 2. – Az árok lett 30 millióval (világszinten 112-nél jár). A 2018-as első rész összbevétele meghaladta a félmilliárd dollárt – igaz, az a folytatásnál is jobban, 45,4 millióval kezdett.

A negyedik helyen a Tini Nindzsa Teknőcök: Mutáns káosz végzett, épp csak elmaradva az Oppenheimertől, 28 millió dollárral, amihez a világ többi részéről további 8,5 millió adódik. Ez a hetedik Tini Nindzsa-film, amely sokadjára igyekszik rebootolni a szériát. Legutóbb 2016-ban jött ki rész Elő az árnyékból címmel, amely nem teljesített ugyan rosszul (82 milliós bevétel a tengerentúlon, 245 millió világszinten), de 135 milliós büdzséjéhez mindez kevés volt. Most Seth Rogan (40 éves szűz, Felkoppintva) és társa, Evan Goldberg produceri felügyelete mellett próbáltak új életet lehelni a sorozatba.

A múlt heti 178 millió dolláros hétvégi bevétel nem számít ugyan rekordnak (2016-ban ugyanezen az augusztusi hétvégén 228 millió dollár értékben váltottak jegyet a nézők), de mint az Indiewire megjegyzi, a mozik számára mindig ünnepelnivaló, amikor a filmek nem kannibalizálják egymást, a számokat pedig nem egyetlen Avatar-, vagy Marvel-szintű mozi hozza. Kicsit kevesebb mint egy hónap van még hátra a hivatalos nyári moziszezonból, az eddig elért 3,4 milliárdos összbevétel pedig máris meghaladta az előző év nyári számait. Sőt, akár még a 4 milliárd is elérhetőnek látszik.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.