A világ első tweetfüzérből készült filmje debütál a Sundance-en

  • Szabó Ádám
  • 2019. december 26.

Mikrofilm

Eredetileg úgy volt, hogy maga James Franco rendezi majd az adaptációt.

Könyvadaptációk a mozi születése óta készülnek, egy ideje pedig már azon sem lepődünk meg, hogy képregényhősök költöznek a vászonra. Az elmúlt néhány évtized azonban tartogatott pár egyedi filmalapanyagot: készült mozi gyűjthető kártyákból (Támad a Mars!); vidámparki hullámvasútból (A Karib-tenger kalózai), társasjátékból (Csatahajó), mobiltelefonos játékból (Angry Birds), gyerekjátékból (A Lego-kaland) és McDonald’s reklámból (Mac and Me) is.

Most azonban új típus született: a twitter üzenetfolyamból készült film!

A Variety írta meg, hogy a jövő évi függetlenfilmes fesztiválon, a Sundance-en debütálhat a Zola című mozi, mely egy 148 tweetből álló üzenetfüzérből készült, melyeket 2015 októberébe posztoltak. Ezek egy Zola becenevű nő sztoriját mesélik el, aki Detriotból utazott a floridai Tampába, hogy sztriptíz táncosként keresse kenyerét.

Az álláslehetőségből azonban egy drámai, lövöldözéssel tarkított emberrablás lett.

A tweetfüzér hamar virálissá vált, csak úgy mint a #thestory hashtag – olyanok osztották meg, mint Missy Elliott, Ava DuVernay vagy Solange Knowles. Az üzenetekből a Rolling Stone újságírója írt cikket, aminek megfilmesítési jogát James Franco cége, a Rabbit Bandini Production vásárolta meg. Eredetileg úgy volt, hogy maga Franco rendezi majd az adaptációt, ettől azonban visszatáncolt, így a direktor az eddig sorozatokról és rövidfilmekről ismert Janicza Bravo lett.

Figyelmébe ajánljuk